България да въведе възможността клиентите на частните пенсионни фондове да

...
България да въведе възможността клиентите на частните пенсионни фондове да
Коментари Харесай

Кога частните пенсионни фондове ще предлагат различни инвестиционни портфейли?

България да вкара опцията клиентите на частните пенсионни фондове да могат да избират всред разнообразни капиталови портфейли според от виталния цикъл, като за по-младите те всекидневно са по-рискове и по-високодоходни, а за по-възрастните – противоположното. Това съобщи Стефани Пайе, анализатор от Организацията за икономическо съдействие и развиване по време на юбилейната интернационална конференция „ Еволюция на пенсионните модели “, отдадена на 20-годишнината от учредяването на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване, на която в. „ БАНКЕРЪ “ беше медиен сътрудник.

Възможността клиентите на частните фондове да могат да избират всред разнообразни капиталови портфейли е тематика, залегнала в желанията за законови промени още преди 10 година, само че все още разискванията по нея са прекъснати.

"Трябва обезпечените във втория пенсионен дирек да имат опция за избор сред разнообразни артикули при пенсиониране. Хубаво е да има опция за пожизнена пенсия, тъй като тя обезпечава отбрана против "риска " от прекарване. В същото време може да се пристъпи и към разбъркан вид, при който част от пенсията е срочна, да вземем за пример до навършване на 85-годишна възраст, а останалата по-малка сума е пожизнена ", изясни Пайе.

Според обществения министър Бисер Петков момента едно от провокациите пред спомагателното пенсионно обезпечаване е законовото регламентиране на етапа на погашение на пенсии от универсални пенсионни фондове.

"Сформирана е междуведомствена работна група, която доникъде на декември тази година би трябвало да изготви идея и на тази база ще бъдат създадени нужните законодателни оферти “, изясни Петков.

През пролетта на предходната година финансовият министър Владислав Горанов предложи заплащането да е пожизнено и без заместничество, само че след отпор от страна на пенсионните компании се отхвърли от измененията.

Той уточни, че главните фактори за обезпечаване на стабилно развиване на пенсионната ни система са рационализиране на нормативните регулации на активността и в трите й стълба, възстановяване работата на институциите, работещи в областта на пенсионното обезпечаване, основаване на условия за стопански напредък, предложение на нови пенсионни артикули.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР