България чества 142-та годишнина от освобождението си. Националният празник ще

...
България чества 142-та годишнина от освобождението си. Националният празник ще
Коментари Харесай

България чества 142-та годишнина от освобождението си

България празнува 142-та годишнина от освобождението си. Националният празник ще бъде маркирана с молебен и гала по издигането на националния байрак.

На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският кротичък контракт, който поставя завършек на Руско-турската освободителна война и връща България на политическата карта на Европа.

За първи път трети март се отбелязва през 1880-та година като ден на ”Възшествието на престола на император Александър Втори и заключението на Санстефанския кротичък контракт “. Като ден на Освобождението на България Трети март е празнуван за първи път през 1888-ма.

Заради заповедта за анулация на всички мероприятия на закрито поради ковид Националният военноисторически музей анулира всички събития, които се организират там. Президентът Румен Радев също анулира държавния банкет по случай националния ни празник.

Тържествата на връх Шипка също бяха анулирани, само че все пак през днешния ден на Паметника на свободата се чакат хиляди хора. Там ще бъде и президентът Румен Радев, а старозагорският митрополит Киприан разгласи, че църквата остава на своя пост и ще отслужи заупокойна молитва в памет на починалите воини.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР