България активно работи и подкрепя европейската перспектива на своите съседи

...
България активно работи и подкрепя европейската перспектива на своите съседи
Коментари Харесай

Президентът пред посланиците от ЕС: Искаме конституционни гаранции за спазване на правата на македонските българи

България интензивно работи и поддържа европейската вероятност на своите съседи от Западните Балкани като най-сигурна мярка за гарантиране на сигурността, стабилността и икономическия прогрес на нашия район. Затова страната ни чака постигането на съответни резултати както в сферите на стопанската система и свързаността, по този начин и по отношение на откритите двустранни въпроси в разговора с Република Северна Македония .

Това съобщи президентът Румен Радев пред посланиците на държавите-членки от Европейски Съюз и Швейцария.

" Сред нерешените политически въпроси изключително сензитивно се открояват спазването на правата на македонските българи, усилването на езика на омразата и похищенията против българското-културно историческо завещание . Загърбването на тези въпроси ще забави и напредъка в процеса на европейска интеграция ", означи президентът.

Президентът уточни като положителен знак активизирането на двустранния разговор с югозападната ни съседка посредством надграждането на постигнатото досега. " България обаче чака не нови уверения, а конституционни гаранции за съблюдаване на правата на македонските българи, посредством прибавянето им в преамбюла на конституцията на Република Северна Македония , дружно с изброените останали елементи от нации ", уточни Румен Радев.

По думите на президента това би трябвало да се случи преди началото на договарянията за участие в Европейски Съюз на югозападната ни съседка.

" Спазването на човешките права и осъществяването на Копенхагенските критерии за участие не могат да бъдат третирани само като двустранен въпрос сред България и РСМ, те засягат фундаментални европейски полезности, не могат да са обект на договаряния и са явен индикатор за европейската зрялост на РСМ. Трудна за приемане е тезата, че в Народното събрание на една страна-кандидат за участие в Европейски Съюз няма болшинство от 2/3, което да изрази безапелационната политическа воля за реализиране на пълноправно участие ", добави Румен Радев.

Според него би било " необяснимо внасянето в обединена Европа на идеология от някогашни тоталитарни режими ".
Пред посланиците президентът е подчертал също по този начин, че " НАТО е главният дирек на европейската сигурност , само че че остава въпросът за недостига на отбранителни качества на равнище Европейски Съюз , който отчетливо се демонстрира при възникването на рецесии ". Затова Радев още веднъж прикани за по-тясна интеграция в региона на европейската отбранителна промишленост и просвета, което да усъвършенства разноските за защита и да усили приноса на страните от Европейски Съюз към груповата сигурност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР