България 3 язовира с намалени нива, извънреден съвет МОСВ предприема

...
България 3 язовира с намалени нива, извънреден съвет МОСВ предприема
Коментари Харесай

3 язовира с намалени нива, извънреден съвет

България 3 язовира с понижени равнища, ексклузивен съвет Министерство на околната среда и водите подхваща ограничения за ограничение на потреблението 29 ноември 2019, 19:15  3 язовира с понижени равнища, ексклузивен съвет Източник: iStock
инистърът на околната среда и водите Нено Димов през днешния ден свика ексклузивен Координационен съвет по водите по отношение на ограничението на използването на вода от язовири, предопределени за питейно-битово водоснабдяване, с под 50% разполагаем размер.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Към края на ноември със запълняемост под 50 на 100 са язовирите "Дяково ", "Асеновец " и "Ястребино ". Затова на срещата са били поканени представители на общините Сливен, Антоново, Бобов дол и Дупница.

Присъствали са представители на виновните министерства - Министерство на регионалното развитие, Министерство на вътрешните работи, МЕ, Министерство на здравеопазването, МЗХГ, МИ, МТИТС, както и шефовете на басейновите дирекции - Западнобеломорски, Източнобеломорски и Черноморски регион.

Перник на митинг, Аврамова дава отговор за водната рецесия

"Гарантирането на питейно-битовите потребности на популацията за нас е приоритет ", е декларирал министър Нено Димов.

Според него ограничението на водовземането от язовири не може да реши дълготрайно казуса, по тази причина напъните би трябвало да бъдат ориентирани към понижаване на загубите на вода и възстановяване на публичното водоснабдяване. Министър Димов е предизвестил, че сега се разисква европейска инструкция, която ще сложи задача пред страните от Европейски Съюз течовете по водопреносната система да бъдат сведени до под 23 на 100. Ясно е, че при нас загубите са много по-съществени и в случай че тази инструкция стане факт, ще имаме малко време да осъществим условията, е отбелязал Нено Димов.

От басейновите дирекции са показали, че трите проблематични язовира не са единствените източници за водоснабдяване на обслужваните селища.

Тяхна опция могат да са подземните и повърхностните води, според издадените разрешителни. Представителите на локалната власт са обяснили какви дейности подхващат на общинско равнище, в това число вероятните различни източници, и са изразили убеденост, че до воден режим в техните обитаеми места няма да се стигне, тъй като действително се употребява по-малко количество вода от позволеното.

Те са подкрепили ограниченията на Министерство на околната среда и водите за ограничение на водоподаването за промишлени потребности от трите язовира.

Стотици повреди в Перник, някои имат вода 24 часа

На съвета е било решено при определяне на разполагаем размер под 50 % на язовирите, употребявани за питейно водоснабдяване или друго предпочитано водовземане като напояване, Министерство на околната среда и водите да подхваща ограничения за ограничение на потреблението за други цели - индустрия и енергетика, и други

Координационният съвет е упълномощил на басейновите дирекции да насочат наставления към ВиК операторите да актуализират описите със стопанисваните от тях водоизточници и да приведат разрешителните в сходство с условията на Закона за водите.

В случай на ограничение на водоподаването, ВиК операторите би трябвало да подхващат дейности за прекосяване към аварийни повърхностни и подземни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване, за които имат издадени разрешителни от съответните басейнови дирекции. Тези инструкции би трябвало да бъдат дадени от Министерство на регионалното развитие и общините, които взаимно да предложат стратегия за понижаване на течовете и загубите във водопреносните мрежи, тъй че естественият запас да бъде дейно употребен.

Криза: Перник е на прикрит воден режим от месеци

Междувременно през днешния ден стана ясно, че Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник е открил източника на замърсяване на река Струма.

Замърсителят е воден обект - езеро с оранжев цвят и киселинен темперамент на водите, открит в региона над някогашен металургичен цех Клон МИР.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Проверката стартира през вчерашния ден, във връзка получен сигнал за смяна на цвета на река Струма в кв. "Хумни дол " в гр. Перник.

Веднага след приемането му специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда, взаимно с представители на Община Перник, започнаха ревизия. При обход беше открит каналът - под жп линията на гара "Разпределителна ", посредством който се вливала ръждиво-кафявата вода в река Струма. Днес при траялата инспекция с обход от специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник, чиновници от Басейнова дирекция "Западнобеломорски регион " - Благоевград и Община Перник беше открит и самият източник на замърсяване.

По искане на Регионална инспекция за опазване на околната среда се вземат водни проби от източника на замърсяването за осъществяване на разбор от профилирана мобилна лаборатория на Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС).

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник ще осведоми навреме за резултатите от взетите водни проби.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР