Българите все повече се затварят в личния си живот и

...
Българите все повече се затварят в личния си живот и
Коментари Харесай

Българите се дистанцират от партиите и институциите

Българите от ден на ден се затварят в персоналния си живот и се дистанцират от политиката, а рейтингът на институциите трайно върви надолу или въобще не помръдва от ниските си равнища. Това е един от главните заключения от декемврийското проучване на организация " Алфа Рисърч " за публичните настройки за отминаващата 2019 година

" След десетилетия на политическо ангажиране и разочарования българинът освен се дистанцира от ден на ден от партиите, само че и затвърждава скептицизма си към огромните публични планове. В края на 2019 година основанията за позитивната равносметка и очакванията идват главно от фамилния и професионалния живот ", разясняват социолозите. Според тях 16 %, с 4 повече от 2018 година, само че все по този начин в дъното на целите, е присъединяване в гражданска самодейност, идея или митинг.

Сред работещите българи 8 от всеки 10 е удовлетворен от мястото, където работи. На другия завършек на скалата са вложенията в образователно-професионалния и публичния живот. Само 26 на 100 (спрямо 27% през 2018 г.) са повишили образованието или квалификацията си, или са придобили нови умения, с което да са по-конкурентни на пазара на труда.  

Като различен извод от организацията показват, че от ден на ден хора се концентрират върху средата на живот в тяхното обитаемо място. " Онова, което можем да чакаме през 2020 година, е засилен цивилен напън точно във връзка с проблеми и проблеми в локалната среда, където живеят хората, защото тя е най-силно изразената точка на секване сред персоналния и общностния им живот ", предвиждат от " Алфа Рисърч ".

Според нея главните събития, с които българите ще запомнят 2019 година, са локалните избори (38%) и хакерската офанзива против приходната организация, станала по-известна като НАПлийкс (23%). Действията на ръководещите в разнообразни сфери с по-пряк или дълготраен резултат върху обществото като построяването на интерконектора с Гърция, опитите за рестарт на плана АЕЦ „ Белене “, решението за закупуване на самолетите F-16 интервюираните правят оценка като значими от 12 до 17 %.

По отношение на електоралните настройки, в случай че изборите се организират в този момент, с поддръжката на 21.7 на 100 от интервюираните ГЕРБ резервира преимущество пред Българска социалистическа партия с към три и половина пункта. Левицата биха подкрепили 18.2%. 

Потенциалната поддръжка за групировката на Слави Трифонов е 8.6 на 100 и е в конкуренция за третото място с " балансьора " в политиката - Движение за права и свободи (7.8%).

" На този стадий е мъчно да се каже дали декларираните благосклонности ще се трансфорат в действителна поддръжка, още повече че профилът на техните последователи остава към момента прекомерно неразбираем. За момента по-ясно се открояват така наречен " мобилни гласоподаватели ", чийто избор бързо се активизира, само че и бързо се демобилизира: най-младите до 30-годишна възраст, обезсърчени и разочаровани хора от по-малките обитаеми места ", показват от " Алфа Рисърч ".

Продължава ерозията в поддръжката за така наречен националистически партии. Тандемът ВМРО-НФСБ се употребява с поддръжката на 5.3% и в случай че " играят " на бъдещите избори дружно, те ще влязат в Народно събрание. " Атака " обаче няма да има депутати, тъй като има подкрепа единствено от 1.4%.

Първата изборна година на " Демократична България " донесе на обединяването мандат в Европейския парламент и положително показване в пропорционалния избор за общински съветници и районни кметове в София. Цялостната поддръжка за тях стига до 5.1%. Предизвикателство обаче продължава да е слабото наличие отвън столицата, допълват от " Алфа Рисърч ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР