Българите в сръбския Босилеград търсят съдействие от властите у нас

...
Българите в сръбския Босилеград търсят съдействие от властите у нас
Коментари Харесай

Илияна Йотова участва в тържественото отбелязване на 24 май с българите в Босилеград

Българите в сръбския Босилеград търсят подпомагане от управляващите у нас за решение на проблемите си. Това стана ясно по време на визитата на вицепрезидента Илияна Йотова в Босилеград.

Там тя взе участие в тържественото отбелязване на 24 май.

Йотова пое ангажимент до месец президентството да провежда среща в София по поставените от сънародниците ни проблеми.

При срещата си с нашите сънародници в Културно-информационния център тя акцентира:

" Няма нищо по-естествено от това да бъдем дружно на 24 май. За разлика може би от доста други празници, 24 май е ден, в който забравяме споровете, разликите между тях. Събира ни и нещо доста значимо - това е едно голямо, духовно пространство. На всички българи по целия свят ".

Йотова разгласи, че се надява скоро да се решат проблемите с българските учебници в Сърбия, където българите са приети за малцинство и с конституционни права.

" Но, коства ми се, че има още какво да реализираме в тази посока. България постоянно ще стои зад вашите права, несъмнено, на равнището на добросъседските връзки ".

През есента в Босилеград ще се организира бизнес конгрес, на който се разчита да се съживи стопански региона на покрайнините, заяви посланикът ни в Сърбия Петко Дойков, само че сънародниците ни разчитат на президентската институция да придвижи нерешени въпроси.

" На това разчитаме, на помощта, безапелационна, без взаимни отстъпки към страната Сърбия. Държавата България доста отстъпки прави на сърбите ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР