Българите, успели да спестят пари през изминаващата 2017 г., са

...
Българите, успели да спестят пари през изминаващата 2017 г., са
Коментари Харесай

Само 14% от българите са спестили пари през 2017 г.

Българите, съумели да спестят пари през изминаващата 2017 година, са едвам 14%. По-често в тази категория попадат мъже, младежи под 30 години, високообразовани и заможни хора, както и поданици на градовете регионални центрове. Това сочат резултатите от национално представително проучване на " Екзакта Рисърч Груп ", извършено в интервала 7-13 декември 2017 година В проучването са взели участие 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 92 обитаеми места. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано face-to-face изявление.

Според данните 57% от пълнолетните българи, взели участие в актуалното проучване на " Екзакта " декларират, че през 2017 година са похарчили всички пари, които са изкарали през годината. Това по-често от останалите се твърди от хора на възраст сред 30 и 40 години, както и от такива на възраст над 60 години. Две трети от българите, определящи стандарта си като непосредствен до междинния, попадат в групата на изхарчилите всичко извоювано.

Всеки пети участник в проучването не се е справил в границите на приходите си, а е изхарчил и част от спестяванията си. Най-често това важи за хората на възраст над 60 години, за високообразованите респонденти и за жителите на столицата.

10% от българите настояват, че са изхарчили целия си паричен запас – и извоюваното през годината, и спестеното преди, и даже са взели пари назаем. Най-често това са хора на възраст сред 40 и 60 години. Оказва се, че дамите по-често от мъжете попадат в тази категория.

Добра ли е била 2017 година за българите?

2017 година се е оказала най-хубава за младите българи на възраст до 40 години, за високообразованите и заможните хора, както и за жителите на градовете регионални центрове. 72% от хората, взели участие в проучването, чакат новата година в персонален проект да бъде по-добра за тях от отминаващата. Най-висок е оптимизмът на младите и високообразованите българи.

А оптимистични ли са упованията на българите за България през 2018 година?

61% от българите имат по-скоро оптимистични упования за бъдещето на страната ни през новата 2018 година На 17% възлизат твърдите скептици, съгласно които Новата година няма да е по-добра от отминаващата. В всеобщия случай тези хора мислят за 2018 година като за година най-малко толкоз неприятна колкото 2017 година или даже позволяват опцията тя да бъде още по-лоша.

Към кои политици българите биха отправили положителни пожелания за Новата 2018 година?

Добри пожелания са отправени към 90 настоящи български политици. Най-много празнични пожелания се насочат към Бойко Борисов (от 27% от българите), към Румен Радев (от 25% от българите), към Мая Манолова (от 14% от интервюираните), към Корнелия Нинова (от 11%), към Красимир Каракачанов (от 7%), към Йорданка Фандъкова (от 6%), към Цветан Цветанов (от 6%), към Томислав Дончев (от 5%), към Валери Симеонов (от 4%), към Георги Първанов (от 3%), към Волен Сидеров, Цвета Караянчева, Лиляна Павлова, Веселин Марешки, Стефан Данаилов (от по 2%).

Изборът кого от политиците да поздравят за празниците несъмнено се оказва политически свързан. Така да вземем за пример, гласоподавателите на ГЕРБ най-често насочат положителни пожелания към своя водач и към главните си политически фигури. Румен Радев печели най-вече поздравления за Новата година от гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Симпатизантите на левицата по-често са склонни да насочат пожелания към президента Румен Раъдев, в сравнение с към своя водач.

Хората, които не желаят да изкажат положителни новогодишни пожелания към нито един български политик са 29% и са най-вече на възраст сред 18 и 30 години, поданици на селата, представители на малцинствата и негласуващи.

Ще задели ли българинът пари за щедрост?

Половината от интервюираните имат намерение да отделят средства за щедрост по време на идните коледни и новогодишни празници. 29% показват, че не биха могли да вземат участие в благотворителни акции заради финансови усложнения. 5% не желаят да се включат в никаква форма на щедрост и явно са враждебно настроени към концепцията.

Как и къде ще честват българите?

По-голямата част от интервюираните (89%) имат намерение да честват Коледа по домовете си. 2% възнамеряват да отидат на ресторант, други 2% - да пътуват до родните си места. Едва 1% ще отидат в чужбина за Коледа. 1% ще отидат на ски в планината и също толкоз - 1% ще работят по коледните празници.

По-висока подвижност на популацията се обрисува за новогодишните празници. Отново обаче най-голям е делът на българите, които възнамеряват да честват по домовете си – 74%. На заведения за хранене и по клубове ще честват 8%. 4% ще посрещнат Новата година в чужбина, 2% ще излязат на площадите в страната, а други 2% ще пътуват до родните си места. На Нова година ще работят 2%, а на ски ще отидат 1.3%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР