Българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз

...
Българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз
Коментари Харесай

Българите остават силни поддръжници на ЕС, показва проучване на Галъп

Българите са очебийно проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз (ЕС) се възвърне в нормалните си равнища , откакто през 2016 година изглеждаше застрашено. Благосклонно настроените към тоталитарни идеологии у нас са уверено малцинство , само че дяловете им въпреки всичко не са за подценяване и могат да са съображение и за паника. Особено този на толерантно настроените към детайли от комунизма.
 
Това са изводите от национално представително проучване на „ Галъп интернешънъл “ във връзка 9 май - дата, в която се празнува Европейски Съюз . Днес, 8 май (за Русия - нормално 9 май), в множеството европейски страни се отбелязва и годишнина от края на Втората международна война, която бе обвързвана с народен, само че и с идеологически конфликт.
 

В последната година и половина доверието в систематизирания облик на Европейския съюз възвърне позиции , откакто през 2016 година трайно беше достигнало по-ниски стойности . Така в първите месеци на 2018 година към и н пъкъл 60% от българите споделят доверие в Европейски Съюз , до момента в който недоверието се движи към 30%. Конкретните цифри в този момент са 58% доверие и 31% съмнение, т.е. българите остават очебийно проевропейски настроени .
 
 Галъп

През 2016 година подействаха няколко аргументи за загуба на доверие , свързани с продължаващите резултати на така наречен бежанска вълна , както и някои свързани рецесии в устоите на Съюза. Такава да вземем за пример беше референдумът, с който Англия реши да напусне Европейски Съюз.
 

Влияние евентуално оказва и по-общото противоборство сред Запада и Русия . Въпреки всичко обаче и през 2016 година Европейския съюз остана със мощно позитивен рейтинг , въпреки и не в познатата степен. А през 2017 година доверието в Европейски Съюз укрепна - евентуално и по отношение на успеха у нас на политически сили, считани за насочени в по-голяма степен към Запада, проучват данните социолозите.
 
През 2017 година пък в няколко основни за Европа избори надвиха вариантите „ за “ Европа и това усъвършенства картината на публичното мнение. Допълнително въздействие оказва и европейското председателство , което в допълнение насочва вниманието ни към европейските каузи.
 
Мнозинство от 72% напълно отхвърля идеологии и практики, като нацизъм, фашизъм и сходни. 12% обаче се съгласяват с опцията, че някои неща са допустими, а 3% ги намират за напълно допустими.
 
 Галъп



Най-възрастните у нас
(респективно последователите на БСП) наподобяват и най-дистанцирани от сходни идеологии и практики. Привържениците на националистически обединения също заявяват непоносимост, само че при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и допустими детайли.
 
По-различно стоят нещата, когато се пита за комунизъм, сталинизъм, болшевизъм и сходни. Една трета от българите считат, че някои неща от тези идеологии и практики са допустими , а други не. Все отново повече са тези, които напълно ги отхвърлят - 44%. 6% пък напълно ги одобряват.
 
 Галъп

Като цяло следва да се означи, че комунистическите детайли са в по-голяма степен възприемани спрямо нацистките . Например, болшинство от над половината от последователите на Българска социалистическа партия, респективно по-възрастните хора у нас, одобряват отчасти левите тоталитарни идеологии и практики.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР