Българите са лидери в ЕС по четене на новини от

...
Българите са лидери в ЕС по четене на новини от
Коментари Харесай

Българите научават новините главно от "Фейсбук"

Българите са водачи в Европейски Съюз по четене на вести от обществените мрежи. 85% от сънародниците ни са показали " Facebook ", а 62% - приложението й " Месинджър ", като съществени източници за научаване на вести, като тези проценти са най-високи от всички останали европейски страни. На трето място измежду източниците за информиране у нас е поставен каналът YouTube - с 62%. Това демонстрират данни на изследване, извършено онлайн в страните от Европейски Съюз сред 26 април и 11 май. Участвали са над 52 300 европейци, от които 1049 българи.

55% от българите са показали обществените мрежи като главното място за информиране с помощта на изявления от медии или споделяния и мнения от познати в мрежите. 61% от четящите вести онлайн споделят, че през последните 7 дни са употребявали обществените мрежи " с цел да наблюдават вести и настоящи събития ". Всички в Европейски Съюз са показали смарт телефона си като главното устройство, през което научават онлайн вести. В България него са показали 78% от интервюираните, като смарт телефонът е следван от настолния компютър (66%) и смарт тв приемника (17%).

Сред страните от Европейски Съюз, в които над половината от участниците в изследването, информиращи се онлайн, са показали за главен източник обществените мрежи, са Малта (56%), Кипър (55%), Унгария (53%) и Гърция (50%).

Запитани кои медии употребяват най-често, с цел да наблюдават вести през седемте дни преди попълването на онлайн въпросника, 86% са показали малките екрани. Следват онлайн платформи за вести (60%), платформи на обществени медии и блогове (47%) и радио (34%). Господството на тв приемника като източник е особено за всички групи в България над 25 години .

Що се отнася до това на кои новини от четените имат доверие 44% от интервюираните са показали, че водещо е доверието им към публичните телевизионни и радиостанции (вкл. техните сайтове). 25% от българите против 14% за Европейски Съюз споделят, че се доверяват най-вече на хора, групи или другари, които следват в обществените мрежи или платформи за известия. Подобно е съотношението в доверието към други новинарски платформи, блогове, подкасти (23% против 11%) или " YouTube и видеоплатформи " (19% против 10%).

Сред водещите тематики у нас, радващи се на максимален интерес, са национална политика (50%), финансови и стопански вести (44%), европейски и интернационалните събития (39%), локални вести (36%), просвета и технологии (31%) и спорт (30%).

 

Фалшиви вести

Над една четвърт от интервюираните (28%) в Европейски Съюз считат, че през последните седем дни доста постоянно или постоянно са били изложени на дезинформация и подправени вести. Респондентите в България като цяло са най-склонни да дават отговор, че постоянно са били изложени на дезинформация и подправени вести през последните седем дни - 55% от тях считат, че това им се случва " доста постоянно "  или " постоянно ". Най-малко склонни да настояват това са анкетираните в Нидерландия - едва 3% считат, че " доста постоянно "  се сблъскват с дезинформация, а за 9% това се случва " постоянно ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР