Българите, родени след 1959 г. вече могат да видят реалния

...
Българите, родени след 1959 г. вече могат да видят реалния
Коментари Харесай

НОИ вече показва реалната пенсия за родените след 1959 г.

Българите, родени след 1959 година към този момент могат да видят действителния размер на главната си пенсия посредством електронния калкулатор на Националния застрахователен институт. В него са отразени последните промени в Кодекса за обществено обезпечаване и останалите нормативни актове, с които би трябвало да се реализира по-справедлив коефициент на понижение на главната пенсия поради отчисленията към втория дирек, оповестиха от института.

Основната пенсия за хората с две пенсии се понижава поради отчислението на 5% осигуровка към универсалните фондове, в които се обезпечават хората, родени след 1959 година Досега този коефициент на редукция бе извънредно неправдив - към и над 20%. Според специалисти, той би трябвало да бъде в пъти по-малък и в него да се вземе поради присъединяване на страната като застраховател и интервалите, в които в универсалните фондове действително не постъпват осигуровки.

Бившият министър Деница Сачева уверяваше, че коефициентът на редукция ще падне на 9%. Национален осигурителен институт не се ангажира с такива данни, само че акцентира, че понижението е " строго самостоятелно и корекцията зависи директно от осигурителната история на лицето и съответните му интервали на обезпечаване ".

СРОКОВЕ

Самите промени влизат в действие от 1 септември 2021 година, припомнят от осигурителния институт. В момента текат последни дни за следващия прозорец, който бе даден на изпусналите периода да се трансферират в Национален осигурителен институт. Хората, на които до 30 юни 2021 година в това число остават по-малко от 5 години до навършване на възраст за пенсиониране за трета категория труд и на които не е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст, могат еднократно, в период до 30 юни 2021 година да упражнят правото си на избор да се обезпечават единствено в Национален осигурителен институт.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР