Българите направиха известно изключение от европейската тенденция за висока активност

...
Българите направиха известно изключение от европейската тенденция за висока активност
Коментари Харесай

Защо не гласуваха българите на европейските избори?

Българите направиха известно изключение от европейската наклонност за висока интензивност на отминалите европейски избори. Защо не гласоподаваха? „ Галъп интернешънъл “ зададе открит въпрос на тези, които си признаха, че не са дали своят вот. После отговорите бяха категоризирани.

Изследването е особено за Българската национална телевизия и #Европа и накара негласувалите да се опитат да назоват една, съществена, съответна причина. 28% се затрудниха да назоват. Явно става дума за тотална студенина от политическия развой.

Онези, които съумяват да назоват причина, най-често споделят неща, които свидетелстват за съмнение в политическата каста като цяло – отчаяние от политическите партии и политиците се споделя в общо 37% от случаите. Например, „ нямам доверие на никого “, „ няма за кого “ и още ред сходни отговори от вида „ всички са идентични “.

В 18% от случаите се акцентират персонални аргументи. Изпъква и оправданието „ не бях в съответното място или не бях в България “. В някои от случаите очевидно е имало по-голям ангажимент. В част от случаите се споделят здравословни проблеми и други

15% не виждат смисъл да се гласоподава или се съмняват в честността на изборите. 2% декларират намерено, че за тях този тъкмо вид избори не са значими.

Сред по-възрастните хора изпъква здравословното положение, измежду най-младите пък – още по-сериозен е делът на тези, които се затрудняват изобщо да назоват причина. Сред дейните възрасти проличава, че е имало повече други задължения и липса на интерес към наличните варианти за гласоподаване.

Ако би трябвало да се заключи: негласувалите у нас не са намерили задоволително разновидности, които да поддържат. Това може би се дължи на обстоятелството, че за пръв път от доста време насам в тези избори нямаше ярки нови обединения. А търсене за такива имаше – проличава си по гласовете за дребни, различни, самостоятелни или искрено екзотични претенденти.

Каквито и нови варианти да има обаче, това не анулира сериозното съмнение към политическата каста. Дори и част от отговорите тук да не са до дъно откровени, точно негодуванието против елита личи ясно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР