Българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително

...
Българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително
Коментари Харесай

Шофьори настояват ТИР-овете да плащат по-скъпо за пътищата


Българите намират за заслужено тежкотоварните транспортни средства да заплащат доста повече при прекосяване по пътната мрежа. Мнозинство от 76% настояват, че са чували за новата система за таксуване по пътищата. Макар хората да не я намират за изключително ясна, те разпореждат очаквания на нея. Не липсват и опасения.

Това са част от изводите от експресен сондаж, извършен от " Галъп интернешънъл " измежду 800 души в цялата страна посредством телефонно изявление, предоставен от Агенция " Пътна инфраструктура ". Сондажът употребява новаторска панелна технология, която разрешава национална представителност. Подобни сондажи могат да дадат най-много хипотези за базисната картина на настройките и за следващо изследване, прецизират от социологическата организация.

Три четвърти от българите настояват, че са чували за новата система за таксуване по пътищата. Закономерно измежду тях личат повече хора с високо обучение. 61% обаче още не я намират за напълно ясна. Запознати със спецификата на тол системата, която включва по-високи такси за тежкотоварните транспорти, 63% намират този принцип за обективен, а 32% - за неправдив. Останалите се двоумят.

В допълнение 83% се съгласяват с изказванието, че транспортните средства, които амортизират повече пътната настилка, би трябвало да заплащат повече. А болшинството от 73% са подготвени да поддържат даже въвеждане на такси за ТИР-ове и отвън автомагистралите. Всичко това значи, че тежкотоварният трафик се мисли като сериозен проблем от страна на пълнолетните българи.

В същото време обаче живо е опасението, че вероятно повишаване на прекосяването на тежкотоварни МПС по автомагистралите и останалите пътища ще докара до компликации в бизнеса и до оскъпяване на транспортите. Мнозинство от 59% се съгласяват, че новата система ще затрудни работата на превозвачите, а 73% се притесняват от повишаване на транспортите. Данните демонстрират нормалните опасения при въвеждането на нови ограничения и политики. Най-устойчивото измежду тях е терзанието от корупция – по тази причина и изказванието " Новата система ще ограничи корупцията " не среща еднопосочен публичен отговор и равни дялове от по 47% се съгласяват, или отхвърлят.

Опасенията от корупция са значително и инерционни и се отнасят към всички публични сфери у нас. Във връзка с тези опасения на респондентите беше заложен и експлицитен въпрос във връзка с публичната поръчката за новата система. Темата е комплицирана, само че запитаните бяха помолени да изберат сред две изказвания, звучащи еднообразно правилно. Подобен жанр въпроси слагат отговарящия пред ценностен избор, даже и респондентът да няма съответната осведоменост. Няма значение какъв брой се бави един конкурс за социална поръчка, значим е крайният резултат е мнението на 41% от запитаните. 54% обаче споделят различното мнение: в случай че състезанията за публични поръчки не престават прекомерно дълго, това пречи на самата поръчка. 

Въпреки всичко, въвеждането на системата се счита за доближаване до европейския пример (73% са съгласни), а 66% имат вяра, че ще се увеличи събираемостта на санкциите. На този стадий това са по-скоро публични инстинкти, в сравнение с действително всеобщо мнение.

Запитаните са надалеч от експертиза по поставените въпроси, само че болшинство от 60% възприема концепцията, че парите от новата система за таксуване по пътищата би трябвало да се дават предпочитано за дотъкмяване на автомагистралите. Това се дължи и на акцента върху аутобаните, който се слага в управническата философия в последните няколко мандата, означават от " Галъп ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР