Българите, живеещи и работещи в чужбина, са изпратили 339.4 млн.

...
Българите, живеещи и работещи в чужбина, са изпратили 339.4 млн.
Коментари Харесай

Covid повали инвеститор №1 - парите от българите в чужбина

Българите, живеещи и работещи в чужбина, са изпратили 339.4 млн. евро към свои близки и родственици в страната през 2020 година. Сумата е с над 72% по-малка по отношение на изпратената от емигрантите към България през 2019-а. Точно тези пари получиха медийното название "най-големия вложител " в България.

Причината за ударния спад през 2020-а е повече от прозаична. Covid пандемията ограничи способността на мигрантите да работят и да изпращат пари и по тази причина "спасителната инжекция " пресъхна. Много българи в чужбина изгубиха работата си, други претърпяха срив на приходите, а трети се завърнаха на дивана у дома. Естествено, към понижените доходи може да прибавим и тези от сезонните служащи, както и хората, които се завърнаха в България, защото на открито не можеха да получават здравни грижи.

Да си приказваме за приноса на "инвеститор №1 " е ненужно. Но дано се знае, че парите, които българите в чужбина изпращат у нас постоянно се явяват жизненоважни за семействата тук. Това не е доста имиджово за страна членка на Европейски Съюз, само че е факт. Все отново ще напомним, че постоянно тези средства се употребяват, с цел да се постави храна на масата, с тях се покриват медицински, учебни и жилищни разноски.

Отделно, като се има поради, че огромните задгранични вложители подминават България като бърз трен селска гара, част от парите на нашите гастарбайтери се явяват и мотор на стопанската система. Едва ли са малко случаите, при които българи се пробват, посредством спестени средства от работа на открито, да основават бизнес и да разкриват работни места, при все това бизнес климатът у нас постоянно се характеризира с административни пречки, а от време на време предприемаческата самодейност минава и през благословията на локалния партиен придворен.

2021 също се чака да бъде тежка за "инвеститор №1 ". Световната банка предвижда, че в международен мащаб преводите към страни с ниски и междинни приходи спадат с 19,7% през предходната година, а през 2021-а ще има единствено отчасти възобновяване на потока - с растеж от 5.6 %. Да не приказваме, че в сегашната конюнктура всяка прогноза наподобява несигурна, тъй като още в първите месеци на годината се видя, че на всички места ограниченията за ограничение на Covid се стягат.

Това си е от голяма важност, тъй като съгласно статистиката обичайно най-вече мигрантски пари идват у нас от сънародниците ни от Германия и Съединени американски щати - страни, в които не се свенят при налагането на строги рестрикции. Следват емигрантските преводи от Обединеното кралство, Гърция, Белгия и Франция, където ситуацията все още също не наподобява розово.

Колкото до прозвището "най-големия вложител " в България, за него си има положително пояснение. Стратегически компании в браншове като автомобилостроенето - Volkswagen и осведомителните технологии - Microsoft и Amazon ни заобикаляха даже когато бяхме на пътя на растежа и се отчиташе доста ниска безработица. В същото време в последните 10 години нашите съграждани, живеещи и работещи в чужбина, са изпратили на свои близки и родственици 8.85 милиарда евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР