Българинът, променящ кафе индустриятаКафето е перфектният инструмент, с който да

...
Българинът, променящ кафе индустриятаКафето е перфектният инструмент, с който да
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Продава ли се „Лукойл Нефтохим“? Държавата с нова акция срещу инфлацията

Българинът, изменящ кафе промишлеността
Кафето е съвършеният инструмент, с който да докоснеш някого “, споделя Йордан Дъбов, създател на DABOV Specialty Coffee. Той е от тези хора, които те сграбчват още с първото си „ здравей “. Сърцат, обичащ кафето и компетентен по какъв начин да трансформира една пристрастеност в сполучлив бизнес.
Проф. Мартин Вечев за безобидните диалози с ChatGPT, които могат да костват скъпо
Начинът, по който говорите, може да разкрие доста за вас – изключително в случай че говорите с чатбот. Така стартира публикация на известното интернационално издание Wired, отдадена на ново проучване, ръководено от българина проф. Мартин Вечев, създателят на института за компютърни науки и неестествен интелект INSAIT в София.
Next.e.GO строи цех в Северна Македония
Германският производител на електрически автомобили Next.e.GO Mobile, който трябваше да построи произвеждане в България до края на 2023 година, насочва фокуса си към строителството на три нови микрозавода в Европа и Съединени американски щати през идващите няколко години. Това стана ясно от думите на основния изпълнителен шеф Али Везвай преди листването на компанията в петък.
Нови многоетажни кули по бул. „ Г.М. Димитров “ запълват жилищния пъзел в София
Районът към столичния бул. „ Г.М. Димитров “ се трансформира в притегателна точка на вложителите в огромни жилищни здания. В непосредствена непосредственост до 107-метровата постройка на NV Tower, благосъстоятелност на „ Минстрой пропъртис “ на Николай Вълканов, следва да бъде издигната още една кула – NV Residences. Малко по-надолу по булеварда пък следва първа копка на друга, 13-етажна постройка – S-Tower.
Момичето, което учи студентите по какъв начин да ръководят персоналните си финанси
В актуалния свят на напред във времето от ден на ден се разискват въпроси като финансовото богатство на жителите, финансовата резистентност на компаниите, финансовото обучение, както и тяхното значение за стабилността на финансовия бранш. Финансовата просветеност от своя страна зависи от финансовите знания, финансовото държание и отношението на самостоятелния консуматор към парите.
„ Извършваме внезапна и безотговорна цифрова промяна “: Задава се потоп от хакерски атаки
Безразсъдство на фона на усъвършенствани офанзиви, бот армии с „ цивилни “ доброволци и AI конници на апокалипсиса. Така в резюме може да бъде разказана мрачната страна на днешната цифрова действителност. Според Ясен Танев, експерт по киберсигурност към Дигитална национална коалиция, човек с над 20-годишен опит в сектора и шеф на Zucchetti Bulgaria, сме очевидци на надигаща се вълна на цифровизация и надвиснали цифрови облаци, подготвени да изсипят дъжд и градушка; бизнес, който не може да вдигне глава, с цел да разбере какво се задава, и елементарни потребителите, които все по този начин нехаят за осведомителната си сигурност, оставяйки отключени вратите към цифровите си идентичности.
Европейска комисия проверява огромната газова договорка сред България и Турция
Газовата договорка сред България и Турция, която беше една от огромните гордости на служебното държавно управление на Румен Радев, отпред с отрасловия министър Росен Христов, ще бъде разследвана от Европейската комисия. Новината заяви интернационалният енергиен портал ICIS вчера.
И „ Щадлер “ апелира един от търговете за новите влакове
Още един интернационален производител е подал тъжба против търговете за новите влакове и локомотиви, финансирани по Плана за възобновяване и резистентност, излиза наяве от справка в Комисията за защита на конкуренцията. Полската компания „ Щадлер “ е недоволна от получено обяснение по търга за покупка на 7 броя електрически двуетажни влака, чиято планирана стойност е над 410.5 млн. лева без Данък добавена стойност.
Хората с пари тласкат цените на парцелите в България нагоре
Високите цени на жилищата в България значително се поддържат от хората, които разполагат с по-солидни финанси. Или другояче казано: до момента в който има хора, които заплащат по 3000 евро на квадрат, цените няма да паднат. Това стана ясно от думите на Тихомир Тошев, изп. шеф на консултантската компания „ Кредит Център “ в диалог с Economic.bg.
Министерството на туризма затваря очи пред проблемите на сектора
Две седмици след нападението на „ Хамас “ против Израел и задълбочаващият се спор сред Израел и Палестина, Министерството на туризма на България към момента не е свикало среща с сектора поради заплахата и проблемите, които се появяват в бранша.
Westinghouse избра 5 български компании да строят 7-ми блок в АЕЦ „ Козлодуй “
Още една стъпка към реализацията на дългогодишния план за 7-ми блок в АЕЦ „ Козлодуй “ беше подхваната през днешния ден – американската Westinghouse подписа съглашения с 5 български компании, които да се включат като подизпълнители в бъдещата му реализация.
От професионален артист до AI мисионер: Джон K. Хейвънс ще е преподавател на AI N’ CYBER
Джон К. Хейвънс e изпълнителен шеф на Глобалната самодейност на IEEE за етични съображения в региона на изкуствения разсъдък и самостоятелните системи и на Съвета по уголемен разсъдък. Автор е на книгите Heartificial Intelligence и Hacking Happiness (Penguin/Random House) и сътрудничи на някои от най-именитите международни медии. На 26 октомври Джон Хейвънс ще се включи в конференцията AI N` CYBER 2023, проведена от Дигитална национална коалиция в партньорство с Еconomic.bg и Фондация „ Конрад Аденауер “.
„ Девня Цимент “ строи апаратура за хващане на въглерод
Най-голямата компания за цимент в България – „ Девня “, част от групата Heidelberg Materials – даде началото на строителството на пилотна апаратура за хващане на въглерод в своя цех. Става въпрос за плана ANRAV, с който въглеродните излъчвания (CO2) от производството ще бъдат улавяни, оползотворявани и съхранявани (CCUS) посредством сливане на две нови технологии – Amine и Oxyfuel.
Инфлацията в България продължава да е в топ 10 на Европейски Съюз
Инфлацията в България продължава да бъде измежду най-високите в Европейския съюз. Това демонстрират последните данни от Европейската статистическа работа Евростат за септември. Те идват ден след следващата поръчка от страна на българското държавно управление, че България ще успее да отговори на инфлационния критерии за влизане в еврозоната с известна отстъпка от Брюксел.
Хипермаркетите в България поддържат въвеждането на депозитна система
Производството на опаковки и ръководството на отпадъците от тях е стопански комплициран и значим бранш, който генерира общ оборот от 370 милиарда евро на европейско равнище. Той има забележителна роля и капацитет за превръщането на Европа в чиста, устойчива и кръгова стопанска система, която е в сходство с Европейския зелен пакт, пишат от Европейската комисия.
Държавата отново повежда „ борба “ с цените на храните
Министерството на стопанската система още веднъж ще опита да овладее инфлацията, като индиректно ще наложи таван на цените на избрани хранителни артикули. Ресорният министър Богдан Богданов разгласи началото на самодейността „ Достъпно за Вас “ по време на конференцията на Сдружението за съвременна търговия, която се организира през днешния ден в София. Инициативата е доброволна, т.е. всяка верига сама ще преценя дали да се включи, само че не стана ясно какви са тласъците за даден търговец, с цел да го направи.
„ Положението е пагубно “: Бизнесът е обезпокоен за зимния туристически сезон
Целият държавен механизъм спи от 30 години. Не може да чакаме след 30 години бездънен сън някой за една-две години да оправи нещата. За 30 години не съм видял една естествена рекламна акция, сподели Мариян Беляков, изпълнителен шеф на „ Пампорово “ АД, който взе присъединяване в осмото издание на Хотелския конгрес – 2023.
„ Има съгласие в Брюксел “: МФ чака български компромис за еврозоната
Министерството на финансите към този момент чака по-висока инфлация през идната година по отношение на своята средносрочна бюджетна прогноза, оповестена през лятото. Докато в нея бе заложено междинното повишаване на цените да бъде 3.8%, в този момент заместител финансовият министър Георги Клисурски разгласи, че чака идната година инфлацията да бъде 5%.
„ Булгаргаз “ предвижда над 50% по-висока цена на газа през декември
„ Булгаргаз “ предвижда цена на природния газ от 92.19 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) за месец декември, оповестяват от компанията. От там прецизираха, че цената е изчислена съгласно котировките на газов хъб TTF към 16 октомври и показаха, че изчислената стойност е с 10% по-ниска от прогнозните цени на европейските газови хъбове за декември.
„ Лукойл “ към този момент търси покупател за рафинерията в Бургас
Руският петролен колос „ Лукойл “ е почнал процеса по продажбата на рафинерията си в Бургас. Това излиза наяве от думите на финансовия министър Асен Василев пред интернационалното издание Financial Times.
Предстои лихвите по ипотечните заеми да се „ възстановяват “
От няколко месеца насам в България тече развой по нормализиране на лихвите по корпоративните и потребителските заеми. Това обаче към момента не важи за лихвите по ипотечните заеми, чието равнище остава покрай рекордния най-малко от към 2.6%. Така се стига до необикновената обстановка, в която България държи едни от най-ниските лихви по жилищни заеми в Европа.
Половината от днешните работни умения няма да са настоящи след единствено 2 години
Почти половината от уменията на днешните чиновници няма да са настоящи единствено след две години, считат ръководителите в разнообразни компании. Причината? Изкуственият разсъдък, несъмнено.
Обезпокоително е, че основаването на наличие от AI е на един клик разстояние от всеки
Федерика Русо е щатен професор по философия и нравственос на техно-науката. Тя работи в катедрата „ Вестердайк “ в Института „ Фройдентал “ в Университета в Утрехт и е почетен професор в Университетския лицей в Лондон (катедра „ Научни и софтуерни проучвания “). Била е посетител учител и е работила по проучвателен планове в университетите в Кент, Питсбърг и Лувен.
Кабинетът дава опция цените на строителите да се подвигат всяко тримесечие
Кабинетът „ Денков “ предлага нова методика за индексация на към този момент подписани контракти със строителни компании, която планува цените да могат да се подвигат на всеки три месеца. Освен това не е заложен таван на повишаването и то може да е над 15%, излиза наяве от качен за публично обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет. 
Международните спорове извадиха нескрито огромните проблеми на българския туризъм
Липса на маркетинг, некачествена инфраструктура и неприятен имидж на продукта. Това са част от проблемите на българския туризъм, които „ излязоха на ярко “ на фона на интернационалните спорове, Коронавирус и отдръпването на основни пазари, като Израел, Украйна и Русия.
„ Лукойл Нефтохим “ е нараснал внезапно потреблението на съветски нефт
През октомври рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас " е почнала да понижава потреблението на съветския нефт сорт „ Уралс “ и усилва вноса на други сортове. Това излиза наяве от данни на Лондонската стокова борса (LSEG), представени от Reuters. Става ясно обаче, че в интервала януари – септември, откогато работи европейската дерогация за импорт на съветски нефт в България, която Брюксел утвърди под опасността на Асен Василев и държавното управление " Петков ", делът на съветския петрол е скочил внезапно.
София е един от най-бързо растящите градски жилищни пазари в света
София е на девето място измежду 107 града в света по най-бързо растящи цени на жилищата през второто тримесечие. Това излиза наяве от показателя Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank. С 8.8% растеж на цените на годишна база българската столица изпреварва Рейкявик и е малко след Будапеща. Първите осем града в класацията са с двуцифрен растеж на цените през второто тримесечие.
Новата такса за съветския газ през България – дяволът е в детайлите
Извънредна такса за преноса и преноса на съветски газ през територията на България е в действие от няколко дни, след приемането на измененията в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, в края на предишния месец.
България „ победи “ Нидерландия и Белгия в ранглиста на The Economist
България се подреди пред редица страни, като Нидерландия и Белгия, в ранглиста на авторитетното издание The Economist, наречена „ Икономически петобой “. В нея изданието награждава страните от Европейския съюз със златен, сребърен и бронзов орден в пет категории – търсене, дълг, демография, декарбонизация и обособяване от властнически стопански системи.
„ Заченатата в грях “ автомагистрала „ Хемус “ ще е подготвена през 2029 година
Ако до края на тази година се откри законодателно и административно решение за порочните инхаус процедурите, по които се строи автомагистрала „ Хемус “, то в частта ѝ до Велико Търново, както и след Търговище, може да бъде приключена до 2027 година Трасето от Велико Търново до Търговище обаче е по-сложно, защото за тези сектори ОВОС-ите са изтекли и би трябвало да се избират занапред нови трасета. Така най-ранният период за завършването им е 2029 година
Наистина ли Бойко Борисов е сюрпризиран от „ новия “ държавен дълг?
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оказа сюрпризиран, че Министерството на финансите се готви да тегли нов държавен дълг тази година. Тази изненада, обаче, наподобява изненадваща минимум по две линии – в бюджетът за 2023 година е заложен недостиг от 3%, а той няма по какъв начин да бъде затрупан по различен метод, с изключение на посредством изтегляне на заем. " Изненадата " на Борисов е странна и заради повода, че съвсем всички депутати от неговата партия единствено преди два месеца гласоподаваха „ за “ взимането на държавен заем по време на приемането на тазгодишния бюджет.
Дефлацията се върна в България през септември (графика)
Дефлацията се завърна в България, движена главно от спада на цените на питателните артикули. Данните на националната статистика демонстрират, че през септември, на месечна база, Индексът на потребителските цени (ИПЦ) понижава с 0.1% – третото рухване под нулата за тази година. Охлаждането на цените стартира още през август, откакто през юли те се форсираха нагоре с близо 1%.
„ Книговище “ – просветителната платформа, която трансформира кривата на неуспеха
Образователната платформа „ Книговище “ е резултат от дълбоките размишления на три сполучливи дами – Искра Джанабетска, Десислава Гаврилова и Яна Генова – които, тласнати от неприятните резултатите на българските възпитаници на интернационалните проучвания PISA, вземат решение да основат план, който да направи четенето на книги прелестно и забавно.
Подкаст | Кога е краят на живота на панелните блокове в България?
Първите панелни блокове в България са издигнати в средата на 50-те години на XX век, а последните – към 1990 година Според настоящата Наредба номер 3 от юли 2004 година плановият експлоатационен период на жилищата, построени от панели, е 50 години. Спират ли да бъдат годни за живеене постройките след въпросните петдесет години е въпрос, който регулярно излиза в общественото пространство.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР