Българинът отдавна загуби талията си, за съжаление. И ако все

...
Българинът отдавна загуби талията си, за съжаление. И ако все
Коментари Харесай

Какво още да правим при висок холестерол?

Българинът от дълго време загуби талията си, за жалост. И в случай че към момента одобряваме за себе си няколкото кг вповече над нормата и силуета си невъзмутимо, те от един миг стартират да се „ отнасят “ не по този начин „ благожелателно “ към нас.

Особено с придвижване на годините наднорменото тегло ни припомня за себе си с високите индикатори на мазнини в кръвта, риска от атеросклороза, високо кръвно, инфаркт, инсулт и впрочем болести, за съществуването на които се сещаме внезапно. Едва тогава ни се постанова да проумеем, че вълшебно хапче за неприятните признаци на влошаващо се здраве няма, както и че скалпелът не е решение за прегрешенията ни към личното тяло.
Още по-неприятното е, че от време на време високите стойности дебнат и много слаби фигури…

На запад ненапълно обществото е с построена здравна просвета (резултат на държавна политика) и знае, че за контрола на холестерола разполага с 3 инструмента: здравословен уравновесен режим на хранене, придвижване и статини.

Какво обаче още може да помогне на това трио, с цел да се радваме на крепко сърце? Част от рекомендациите на американски експерти не наподобяват по този начин изненадващи за българина и сякаш единствено удостоверяват истинността на някои емпирични знания на населението…

Според доктор Станли Хейзън, началник на бранша по превантивна кардиология на  американската Кливланд Клиник, включването на идващите няколко детайла към програмата за крепко сърце способства за повишение на резултата ѝ с 5-10%. Това не значи предписанията на лекарите да се занемарят, в противен случай. Д-р Хейзън споделя, че той предлага тези детайли като спомагателни, когато се срещат усложнения при контрола на холестерола при даден пациент и стойностите му при него остават високи макар медикаментозната терапия или когато има някаква нетърпимост към медикаментите.

Препоръката му е да се построява тактика за намаление на холестерола и измененията в този проект постоянно да се разискват с лекуващия експерт.

Ето част от препоръките на доктор Станли Хейзън, които са изведени на база следене на научни проучвания:

1. Консумирайте постоянно лук! Според данни на Дружеството на американските ендокринолози дестилат от лук намалява стойностите на общия холестерол, неприятния LDL холестерол и кръвната захар. Специалисти описват по какъв начин за индийците потреблението на подправки и, съответно, лук и чесън, се свързва със здравословни изгоди и в този момент по какъв начин при научни проучвания, въпреки и на предклинично равнище, те се удостоверяват. Лукът и чесънът участват на трапезата на българина също неслучайно…

2. Пектинът спомага спада на LDLхолестерола със 7-10% съгласно данни от холандско изследване. Пектинът се съдържа в някои плодове – ябълки и цитруси да вземем за пример. Той се продава и на прахуляк в супермаркетите на задоволително налична цена. Тези разтворими фибри – пектинът – има свойството да „ улавя “ и извежда холестерола в храната преди той да е усвоен от организма

3. Цариградско грозде – този киселичък малък плод, сходен на касиса и френското грозде, съдържа два пъти повече витамин С от същото количество портокал. Освен това е извънредно богат на потребни за сърдечносъдовата система антиоксиданти, които попречват образуването на мастни плаки в артериите.

4. Фитостероли – това са мазнини, които се съдържат в растенията. Приемайки ги при храненето, способстват за поддържане на метаболитните процеси в организма. Могат да се набират с потреблението на зеленчуци, ядки и пълнозърнести култури, като овесените ядки, както и от растителни масла: оризово, слънчогледово олио, олио от сусам, карамфил, зехтин и други

puls.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР