Българинът минава за безпристрастен съдник по обществените беди, но трудно

...
Българинът минава за безпристрастен съдник по обществените беди, но трудно
Коментари Харесай

Двойният аршин на будната ни гражданска съвест

Българинът минава за неутрален съдник по публичните беди, само че мъчно съумява да мери с един критерий значимите проблеми, когато става дума за свои и непознати. Разбира се, " непознат " е разбиране, което няма константна големина. " Другите " са от най-различен диаметър - по-бедни от нас, по-богати, роми, джендъри, националисти, глобалисти или просто чужденци. Така " наши " и " ваши " битува в обществото ни от много време и търпи забавни превратности с годините.

Литературната история към момента спори по въпроса кой е позитивният и кой негативният воин. И къде сред полюсите на нравствената канара се намират Андрешко, който прецаква страната и зарязва бирника в калта, само че е безпаричен и приветлив, и Юрталана - дето е подготвен да убие за няколко кочана царевица от най-хубавата си равнища, наложително богат и неприятен.

Ценностната ни система се обърка за следващ път и тази седмица, когато обществото съвсем не реагира на историята на кипърския фермер Димитракис Пириллис, прегазил апаш в личната си равнища. Чужденецът напълно не получи публичната поддръжка, на която се радваше преди година доктор Иван Димитров, прострелял от упор Плъха поради подозрения, че е пристигнал да го обере.

На пръв взор двата случая са сходни - работещ човек, издържащ семейство, плащащ налози и опитващ се да бъде пълностоен член на обществото, взема решение да отбрани труда и собствеността си от набезите на крадеца. Битовият спор обаче приключва със гибел и се трансформира в дело за ликвидиране. Приликите обаче свършват дотук.

Броени часове откакто доктор Димитров простреля Жоро Плъха, цялата лекарска колегия, голям брой жители и общественици заляха мрежата, а след това и улиците в отбрана на медика. Хората го усещаха като " собствен " и припознаха казуса му, а Народното събрание дори направи промени в Наказателния кодекс, добили гражданственост като " поправката доктор Димитров ".

За фермера от Болярино обаче няма поддръжка. Не чухме нищо в отбрана на Пириллис от животновъдите и техните съсловни о​рганизации. Единствено дузина поданици на Болярино се оповестиха в отбрана на земеделеца. Нямаше митинги, нямаше митниги пред правосъдната зала. Будната гражданска съвест на обществените мрежи също остана настрана от случая. Защото индивидът е " непознат ". Димитракис Пириллис е от Кипър, вложил е парите си в България, основал е бизнес и работни места тук. Като компенсация, стопанството му е обирано десетки пъти, като в някои от случаите апашите даже са палили това, което не са могли да отмъкнат, с цел да прикрият следите си. И нито една институция не е защитила съответно собствеността на Пириллис. Накрая индивидът не издържал, бушоните му прегорели и тръгнал самичък да брани равнищата си. Прегазил крадеца, предизвикал гибелта му в яростта си и в този момент е в ареста. Почти несъмнено е, че Димитрис Пириллис ще остане по-дълго зад решетките от доктор Димитров и няма да може да се възползва от въпросната корекция в закона. Животът му е разсипан поради една съществена неточност - решил е да влага пари и старания в страна, в която институциите не подсигуряват правото на благосъстоятелност и нейната цялост, а законите по-скоро жалят крадеца, в сравнение с пазят окрадения /справка - проблема с Дом " Хармония " /.

Ако бяхме естествена страна, прегазеният рецидивист Петър Гаджанов щеше да е жив и здрав на топло в пандиза. Нямаше да се постанова съдът да му чете 14 присъди, тъй като още след първите си 3 обири щеше да получи такава, че да изкара зад решетките до старини. Името на Жоро Плъха нямаше да се е трансформирало в легенда, а доктор Димитров и фермерът Пириллис щяха да са под един знаменател пред справедливата Темида и аршина на будната гражданска съвест. За нея " свои " щяха да са тези, които съблюдават законите и си гледат фамилиите с почтен труд, а " непознати " - тези, които ги крадат.

Всъщност, до каква степен бяхме стигнали с българската правосъдна промяна...
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР