Българинът изхвърля средно по 100 кила храна годишно. Това означава,

...
Българинът изхвърля средно по 100 кила храна годишно. Това означава,
Коментари Харесай

Изхвърляме по 100 кила храна годишно

Българинът изхвърля приблизително по 100 кила храна годишно. Това значи, че в страната ни всяка година към 670 хиляди тона храна отиват на боклука, оповестиха от Българската хранителна банка (БХБ).
Количеството изхвърлена храна се равнява на 1,3 трилиона тона. Около 88 млн. тона от нея е делът на храната, отишла на боклука в Европейския съюз. Загубените пари от тази храна възлизат на 143 милиарда еврп. В България се губят по към 100 евро или 200 лв. на човек от семейството посредством изхвърлените манджи, изясни Богомил Николов, изпълнителен шеф на Асоциация "Активни консуматори ".
Около 53% от храната, която всяка година отива на боклука, е от семейства, посочи Богомил Николов. Една от аргументите да хвърляме храна е, че позволяваме тя да се скапе, тъй като не я съхраняваме вярно, прецизират експерти.
Голяма част от сънародниците ни да вземем за пример не знаят, че плодовете и зеленчуците би трябвало да се съхраняват настрана. Ако те стоят на едно място, това е причина за тяхното по-бързо повреждане и изхвърляне, поучават ескпертите.
В Европейски Съюз върху етикета на стоките, които са рискови за човешкото здраве, когато се скапват - като месо и яйца, е записано "годен до... ". Тази храна не би трябвало да се употребява след маркираната дата. Това обаче е друго от означението "най-добър до... ", което е индикация за качество, а не за валидност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР