Българин, работил дълги години в различни структури на БДЖ, а

...
Българин, работил дълги години в различни структури на БДЖ, а
Коментари Харесай

Българин от Белгия пита транспортния ни министър защо няма информационни табла в подлеза на жп гара София

Българин, работил дълги години в разнообразни структури на БДЖ, а в този момент живеещ и трудещ се в Белгия, разкрива пред екипа на Actualno.com забавни проблеми за железопътния превоз у нас, за които досега не е открито трайно решение. Варужан Апелян е изпратил голям брой запитвания по проблематични тематики, както до българския министър на превоза Росен Желязков, по този начин и до министър-председателя Бойко Борисов. Отговорите, които е получил, не са задоволително тъкмо осведомителни, съгласно него и заради тази причина той продължава да се бори за правдивост.
Апелян алармира държавното ръководство за неналичието на осведомителни табла с идващите и заминаващите влакове, както и рамка с разписание, които да са поставени по коридорите на подлеза на централна гара-София. Като образец и за съпоставяне той показва гарите в други европейски страни. Апелян осведоми, че всички табла на софийската гара се намират в чакалнята и по равнищата на гаровото здание.
Той показва в писмото си, че липсват и осведомителни табла с друга потребна информация за пътуващите, като идни поправки и промени в разписанието, специфични предложения и услуги, като пита по кое време ще бъдат сложени такива. По поставеното запитване от Варужан Апелян дава отговор не министърът на превоза, а инженер Красимир Папукчийски - общоприет шеф на ДПНК " Железопътна инфраструктура ". От сдружението оповестяват, че пътуващите се осведомят посредством системата за трафична информация, системата за обявяване и системата за визулана връзка.
Посочват също, че осведомителни табла са сложени на входа на пешеходния подлез, посредством което се дава своевременна информация за коловоза и времето на идващите и отпътуващи влакове. Освен това, такива табели има поставени и на първо наземно равнище, а на самите перони са сложени 22 броя двустранни светлодиодни екрана с информация за влака и съответното му направление. " За спомагателна осведоменост на пасажерите способства и построената система за озвучаване и обявяване ", се изяснява в документа. Кореспонденцията на Апелян по казуса продължава към премиера Бойко Борисов.
До него българинът алармира, че в България няма, каквито има в Европа, сини хоризонтални табели с бели букви с имената на гарите, сложени по няколко на всеки перон, на височината на прозорците, което затруднява пътуващите - изключително туристите и пътуващите за първи път - да разпознаят своята гара/спирка. По думите на Варужан, поради неналичието на такива табели пораждат произшествия с пътуващи, които са се объркали и са се качили на трен, движещ се в друга от тяхната посока. Освен това, той насочва запитване за какво на избрани дати за съответен трен не се е правило известяван на пътуващите, според Правилата за известяван на клиентите посредством високоговорителните системи, като по този начин се нарушават правата на пасажерите в железопътния превоз .
В отговор на запитването, изпълнителният шеф на ИА " Железопътна администрация " показва, че са осъществени инспекции и не е установено нарушаване в работата на системата за уведомяване. Апелян задава и трети въпрос, този път още веднъж насочен към транспортния министър - Росен Желязков. Тук той сигнализира, че на 31.10.18 година е изпратил писмо на тематика " Грижа за пасажерите посредством издание на пътническа харта и осъществяване на европейското право " до Министерството на превоза.
Чрез сигнала си, Варужан Апелян изяснява, че не е редно, изпращайки запитване до държавна институция, той да получи отговор от Изпълнителна организация " Железопътна администрация ", поставяйки под подозрение независимостта на националният железопътен регулатор. В тази връзка българинът пита за какво и до през днешния ден към момента БДЖ не е подписало Пътническата харта на CER-UIC-CIT, която подсигурява правата на пътуващите и съществува в железопътния бизнес от 16 години в Европа.
В запитването си Апелян акцентира, че в " БДЖ-Пътнически транспорти " от повече от година съществува направен план за пътническа харта и насочва въпроса за какво до през днешния ден тя не е призната и оповестена, като настояща ? С отговора на въпросите на Варужан още веднъж се заема Веселин Василев (вместо, както е предстоящо, информацията да бъде предоставена от Министерството на транспорта), който изяснява оклончиво и без уточненост по поставените въпроси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР