Българи от Волжка и Дунавска България отбелязват заедно празника “Сабантуй

...
Българи от Волжка и Дунавска България отбелязват заедно празника “Сабантуй
Коментари Харесай

Българи от Волжка и Дунавска България отбелязват заедно празника “Сабантуй

Българи от Волжка и Дунавска България означават дружно празника “Сабантуй ” в парка зад Музея " Земята и хората " в София. Той се чества за четвърти път, с помощта на сдружениие Волжки българи. 
Един от най известните национални празници - " сабантуй ", се чества след сеитбата и значи празник на ралото. С него се отбелязва краят на пролетните аграрни действия. Той е с над хиляда години история и се е запазил съвсем неизменен, разясни Алфия Димитрова, ръководител на съдружие " Волжки българи ". " Този празник сплотява всички хора, без значение от националността, вероизповеданието и възрастта. Това е фамилен празник. Истински хора се веселят, спортуват, играят разнообразни национални игри и несъмнено, най-важното място - храната, готвят доста вкусна храна. "
В построените шатри в парковото пространство се показват национални занаяти, разнообразни танцови и хорови ансамбли, дрелищната национална битка - кореш, национални игри и надпревари. Пет занаятчия готвачи от Казан сготвиха татарски ястия, сред които екзотичното ястие плоф. Още едно национално ядене ни показа Светлана Гилязова. " Чак-чак е сладостен десерт, който се поднася  с чай. Приготвя се с яйца, брашно, мляко, масло и мед. "
Празникът ще приключи в 22 часа с вечерна дискотека.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР