Българи от руската секта “Църквата на последния завет” се намират

...
Българи от руската секта “Църквата на последния завет” се намират
Коментари Харесай

42 българи отидоха в "Града на слънцето" на Висарион в Сибир и с тях се случи нещо страшно

Българи от съветската фракция “Църквата на последния завет” се намират в Сибир и нямат средства да се приберат в България, откакто съветската полиция арестува създателя на неразрешения фетиш - Висарион, написа " ".

Те са без документи и право на престояване, тъй като са отпътували с тримесечна туристическа виза, а са останали години. Близки на нашенците трескаво търсят помощ от формалните съветски институции, с цел да измъкнат роднините си.

Заедно със скандалния избавител, бяха арестувани и двама от най-приближените му хора, които са се грижели за реда в така наречен “Град на слънцето” и сега в селищата в Красноярския край са останали комплицирани сектанти, които не знаят какво да вършат. Между тях са и 42-ма българи.

Сектата пуска пипала у нас още през 90-те години. Тогава построява селища в село Мухово, Пазарджишко, под формата на екологични общини, против които въстава локалното население. Висарион идва четири пъти България и изнася проповеди пред свои съидейници, набира и нови наивници. Последното му посещаване е през 2004 година

У нас влиза с туристическа виза, а разноските по престоя и наемането на зали са поети от българска екологична организация. В апартамент покрай площад “Славейков” през 90-те години се разполага офисът на съветската фракция, чийто представител у нас е Уляна Стоичкова. В една от стаите се прожектирали филмчета за парадайса, в който ще попадне всеки, включил се към Висарион.

В него са снимани селища на “Църквата на последния завет”, които гуруто назовава “Град на слънцето”. Рекламните видеозаписи демонстрират по какъв начин щастливи усмихнати хора живеят в естетика с природата - това е главното обръщение на измамника.

Друго описват обаче хора, които са съумели да се измъкнат от сектата. “Прероденият Христос” държи подчинените на самун и вода, заграбва парцелите им. Последователите му живеят на прага на физическото оцеляване в селищата, където работят тежък физически труд по 18 часа дневно за шепа пшеница или парче самун.

Сред тях има и наивни българи. Преди години няколко случая със заблудени нашенци разтресоха страната. През 2001 година 13-годишно момче и баба му се бореха за спасяването на 34-годишната Кристина Узунова, някогашна състезателка по баскетбол, която беше станала член на “Църквата на последния завет” от 1999 година Тя имала пари и парцели, само че разпродала всичко, с цел да замине.

Бабата Антоанета Цветкова тогава плачеше и разказваше, че руснаците взели дори пианото на невръстния й внук. Най-голям звук, обаче, се подвигна около благоевградчанката Йорданка Иванова, която се опита да отвлече малолетния си наследник в Сибир.

Майка й Павлина едвам избави детето, тъй като беше уверена, че щерка й е неспособна да се грижи за него, защото сектата я е побъркала. “С щерка ни Йорданка става нещо ужасно. Промит й е мозъкът в Сибир. Тя е зомбирана”, плачеше дамата.

Способите за вербовка на наивници у нас са обикновени, само че действени, изключително през 90-те години, когато хората живеят в боязън от бъдещето и немотията. Идеите за приятелство, тъждество и екологичен живот са експлоатирани от сектата освен при директни срещи, само че и в световната мрежа. На въдицата се хваща Светлана Стоянова, която си общувала в съветски чатове. Тя знаела езика, тъй като е половин рускиня, майка й била омъжена за българин, с който по-късно се развела.

“Не мога да допускам, че посредством интернет на човек може да се влияе толкоз мощно, твърди мъжът й Николай. Той забелязал смяна у жена си, която почнала да яде единствено смлени сурови житни култури и да приказва несвързано за края на света. Според думите й трябвало цялото семейство да замине за Сибир, с цел да се избави. Много скоро щял да настъпи краят и хората щели да дишат посредством кожата си - който оцелее, несъмнено. Сред дребното щастливци щели да бъдат почитателите на Висарион. Жената упорствала да вземе двете си деца, с цел да ги избави, само че Николай съумял да ги скрие. Не единствено наивни дами обаче, са жертва на сектата.

Българинът Петър Станков живее в години в съветската тайга, откакто персонално “прероденият Христос” го вербува за делото. Двамата се срещат при едно от визитите на Висарион в България пред 1998 година

“Видях доста непорочност в него, доста непрестореност, срещнах се с учението и взех решение да отида в общината. Събрах си пари и заминах”, описа преди години Станков. Той прекарва в селището две години, с дребни спирания, в които се връща в България, с цел да си възобновява визата. “Там попадаш в една съветска, селска конюнктура в тайгата измежду хора, живеещи по духовните закони”, хвали сектата нашенецът. Не е ясно дали той в този момент е измежду българите, останали на произвола на ориста в Сибир.

Кой е мистичният руснак?

Бивш полицай основал култа

59-годишният Сергей Тороп, както е същинското име на Висарион, основава една от най-страшните тоталитарни секти в света. Работил е като стругар, по-късно става полицай, само че бързо е изпъден, поради пиене. Сектата му води началото си от 18 август 1991 година, когато произнася първата си проповед и се афишира за преродения Христос.

Три години по-късно дружно с осемдесет свои сподвижници, Висарион основава населено място до езерото “Тиберкул” в Сибир. Там той приема своите поклонници, пред които проповядва учението си. През 2003 година съветските управляващи въз основата на стотици тъжби на излъгани поклонници, които руснакът е предиздвикал да трансферират парцелите си на негово име, афишират сектата му отвън закона.

Никой обаче не го пипва и с пръст и той продължава да вербува наивници допреди две седмици, когато съветски барети арестуваха Сергей и двама души от близкото му обграждане.

Комуната на Висарион в Сибир е наречена от самия него “Град на слънцето” по сходство на трактата със същото име на средновековния мъдрец Томазо Кампанела. Скандалният просветител държи почитателите си строго. По ред, вътрешно устройство и подчиненост сектата доста прилича на концлагер или затворено крепостно стопанство, в което висша дума има господарят, в тази ситуация “прероденият Христос”.

Висарион постанова добитото от членовете на комуната да се употребява гратис и общо, всички да посрещат изгрева на слънцето и да се молят по няколко пъти дневно във време, което той дефинира и проповядва моногамията.

Самият Сергей, обаче, има шест деца от разнообразни дами. Учението му се състои от три елементи. Първата са диетите - отвод от месо, мляко (дори и майчино), от сол, захар и алкохол.

Втората - груповата благосъстоятелност, макар, че той живее в замък, за разлика от робите си. При ареста му съветските служители на реда откриха в дома му стотици празни бутилки от марков алкохол.

И третата - нетрадиционни медицински практики като билколечение и пиянство на урина. Висарион изрично не позволява на почитателите си да се обръщат към лекари. Заради това в “Града на слънцето” са умряли няколко деца. Колко са възрастните, дали прошка се с живота, ще обяснява следствието.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР