Балетният спектакъл Хиляда и една нощ“ ще има премиера тази

...
Балетният спектакъл Хиляда и една нощ“ ще има премиера тази
Коментари Харесай

Премиера на "Хиляда и една нощ" в Софийската опера

Балетният театър „ Хиляда и една нощ “ ще има премиера довечера на сцената на Софийската опера и балет. Световноизвестният балетист и възпитател Елдар Алиев е хореограф на спектакъла, с който се означават 100 години от рождението на азербайджански композитор Фикрет Амиров.  

Роденият в Баку знаменит балетист и хореограф Елдар Алиев е поставял „ Хиляда и една нощ “ и в Америка, и в Европа. У нас тази премиера трябваше да се случи преди две години, само че Ковид пандемията я отсрочи. Примабалерината Марта Петкова влиза в  два облика - на Шехерезада и на Нурида:

" Двете функции имат много допирни точки в хореографията. Преди две години Елдар беше тук и работихме по подготовка за премиерата. Той е извънреден експерт и за нас като актьори работата с него е доста ползотворна и доста приятна. Изисква извънредно доста от един човек и при започване на теб ти се коства невероятно даже това, което той те кара да направиш. С времето то става допустимо и той по този начин подтиква всеки един реализатор да може да се развива, което в действителност е скъпо ".

Боряна Петрова - също примабалерина в Софийската опера и балет, споделя:

" Музиката е много забавна. Използват се типично азърбайджански музикални принадлежности ".

„ Хиляда и една нощ “ ще се играе всеки ден от през днешния ден до 1 първи юни в това число.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР