Баку. Днес, сряда, в 2 часá и 20 минути районът

...
Баку. Днес, сряда, в 2 часá и 20 минути районът
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Земетресение разтърси югоизточен Азербайджан тази нощ

Баку. Днес, сряда, в 2 часá и 20 минути регионът на Ланкаран, югоизточен Азербайджан, е разтресен от земетресение. Ланкаран (87 200 жители) е петият по величина град на Азербайджан; ситуиран е на каспийското крайбрежие. Районът на Ланкаран на юг обгръща гранични територии с Ислямска Република Иран. Магнитудът на земетресението е 4.5 съгласно единомислеща оценка на Републиканския сеизмологичен цетър при Азербайджанската Национална Академия на Науките, Евро-Средиземноморския център и центъра при Американски геоложки изследвания, оповестява Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Движенията, предизвикали разтърсвания, са се направили на дълбочина към 10 километра (км) под повърхността на земята. Епицентърът на земетресението е западно от град Ланкаран, сред Ланкаран и градеца Лерик (ок. 7000 жители), в източните околности на Талишките планини – югоизточно продължение на Малък Кавказ. Във всички направления към епицентъра е наситено с горещи минерални извори – на север в покрайнините на град Масалли (ок. 9500 жители; 25-30 км от епицентъра), на юг – близо до град Астара (разделен от границата с Иран; азербайджанският град е с 16 800 жители; ок. 45 км от епицентъра), на изток и запад – към Ланкаран и Лерик. Наличието на горещи извори доста постоянно е симптом за сеизмоактивен регион. У нас подобен е казусът с региона на Велинград.
Азербайджански медии оповестяват “Трусът е усетен с активност от четвърта и трета степен ”. Съобщението, обаче, е ненапълно. Въздействието от земетресението в епицентъра не би могло да е по-слабо от шест степени по 12-степенната скáла за активност. Единично сведение (сайт на Европейския център) от гражданин на Азербайджан, намирал се на двадесетина километра североизточно от епицентъра по време на труса, е: “много мощен ”. Това свидетелства за активност над пета степен. Сведения за територията на окупирания Нагорни Карабах (Арцах) осведомят за активност на въздействията в Ханкенди (Степанакерт, 55200 жители) от II-III степен, а за Хадрут (ок. 4 хиляди жители; на 150-160 км северозападно от епицентъра) – едвам II степен. Слаб трус е усетен и в граничните области на Иран – в уеб страницата на Американските геоложки изследвания град Ардабил (75 км от епицентъра) е маркиран с активност от II степен (много слабо) въз основа на сведение единствено от едно лице.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР