Бактериите, пренасяни от здравите котки, могат да произведат антитела, които

...
Бактериите, пренасяни от здравите котки, могат да произведат антитела, които
Коментари Харесай

Котката ви вероятно има „добри“ бактерии, които се борят с резистентните стафилококови инфекции

Бактериите, пренасяни от здравите котки, могат да произведат антитела, които оказват невероятни здравословни резултати върху кожата… на мишки.

Ново проучване, отдадено на тези резултати, демонстрират, че един ден бихме могли да използваме тези антитела, с цел да лекуваме инфекции както у хората, по този начин и при други животни.

Този метод съставлява съответен тип бактериотерапия, при която „ положителните “ бактерии ни защищават от „ неприятните “ (т.нар. патогени). Това е самобитен баланс, за който учените непрекъснато научават нови неща.

В съответното изследване експертите употребяват бактерии от котка, с цел да предпазят мишки от резистентните на метицилин Staphylococcus pseudintermedius (MRSP - метицилин-резистентен стафилокок псевдоинтермедиус). Тази бактерия се среща постоянно при опитомените животни и в случай че не се контролира, разпространяването ѝ може да излезе отвън клонтрол.

Резултатите от проучването демонстрират, че положителните бактерии, които откриваме у котките, дават мощна отбрана против MRSP – освен при мишки, както учените показват, само че и евентуално при хора, които се снабдят с тази бактерия.

„ Ако живеете със здрава котка, е изцяло допустимо да получите известна отбрана против MRSP – споделя медицинският академик Ричард Гал от Университета на Калифорния, Сан Диего. – Т.е. това е самобитен мотив в поддръжка на концепцията да отглеждате домакински любмец. “

MRSP може да се придвижва от тип на тип – знае се, че при кучетата, котката и хората да вземем за пример провокира екзема. Както и нейното име подсказва (метицилин-резистентен стафилокок псевдоинтермедиус), елементарните антибиотици не работят при нея и тя е сложна за лекуване.

Екипът каталогизира бактериите, които се срещат нормално у кучетата и котките, след което им разрешава да се развиват по едно и също време с MRSP. Именно по този начин разпознават вариант, наименуван Staphylococcus felis, който блокира растежа на MRSP.

Изглежда като че ли множеството антибиотици, създавани по натурален път от S. felis, могат да разрушат стените на клетките на MRSP и да убият патогена. По-задълбочен разбор демонстрира, че S. felis е извънредно дейно „ биологично оръжие “ против инфекцията.

„ Силата на S. felis е в действителност огромна. – споделя Гало. – Може да убива патогените частично тъй като ги нападна от голям брой страни – тактика, известна като полифармация. Това прави S. felis изключително атрактивно лечебно средство. “

Каква е идната цел на учените? Те ще ревизират до каква степен S. felis е ефикасна при кучета. Те обаче се надяват, че един ден ще могат да я употребяват за лекуване на MRSP и при хора.

Изследването е оповестено в eLife.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР