Бактериите легионела бяха потвърдени във водоснабдителната система на югоизточния полски

...
Бактериите легионела бяха потвърдени във водоснабдителната система на югоизточния полски
Коментари Харесай

Откриха опасна бактерия във водата на полски град, най-малко 11 починали

Бактериите легионела бяха доказани във водоснабдителната система на югоизточния полски град Жешув , като контраразузнавателната организация на страната ABW изследва дали градът не бил обект на съзнателно заразяване, написа " Политико ".

Жешув е главният логистичен център на Полша за изпращане на военна и филантропична помощ в Украйна и база за американските войски. Градът се трансформира в център на зараза от легионерска болест в страната, с 11 смъртни случая и 144 случая на заболяване досега от средата на август . Всички смъртни случаи включват хора на възраст сред 64 и 95 години с предшестващи здравословни проблеми.

Четири от девет тествани проби от водоснабдителната система на Жешув потвърдиха съществуването на бактерия легионела, която предизвиква легионерската болест, заяви локалната санитарна и епидемиологична работа в понеделник. Източникът на болестта обаче не е явен.

" Към този миг получените резултати... не дават основа за установяване на евентуалния източник на зараза ", се споделя в изказване. Длъжностните лица прибавиха, че последващите резултати от тестванията ще оказват помощ да се дефинира източникът на епидемията.

В ход е настрана следствие от полската контраразузнавателна организация ABW, с цел да се изключи съзнателно заразяване на водата.

" Разследването на ABW има за цел да изключи всяка външна интервенция, която би могла да докара до експлоадирането на заболяването ", сподели Станислав Жарин, заместник-координатор на полските служби за сигурност, във видео, оповестено в петък.

През последните дни случаи на легионерска болест се появиха и в други полски градове, като един случай беше докладван в региона на Краков в неделя и два бяха доказани в град Остров Велкополски, на към 450 километра западно от Жешув, в понеделник.

Легионерската болест или легионелозата може да докара до тежка белодробна зараза - пневмония , изключително рискова за възрастни хора с други здравословни проблеми. Според СЗО " най-честата форма на предаване е вдишването на нечисти аерозоли от нечиста вода ", като да вземем за пример посредством климатични охладителни системи, системи за топла и студена вода, овлажнители и джакузи.

През уикенда Жешув дезинфекцира водоснабдителната си система като защитна мярка.
 Радиохакери провокират всеобщо спешно прекъсване на влакове в Полша
Радиохакери провокират всеобщо спешно прекъсване на влакове в Полша

Заподозрените са излъчили незабавен сигнал - прочут като " радиоспиране "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР