Бактериите и гъбичките могат да обединят усилия, за да всеят

...
Бактериите и гъбичките могат да обединят усилия, за да всеят
Коментари Харесай

Микробите и гъбичките в устата образуват суперорганизми, „ядящи“ зъбите ни

Бактериите и гъбичките могат да обединят старания, с цел да всеят безпорядък по зъбите ни, съгласно едно ненапълно инцидентно изобретение.

При проучване на микробите, които предизвикват кариес на дребни деца, Жи Рен, откривател по дентална медицина от Университета на Пенсилвания, вижда два разнообразни организма, които образуват обединен фронт под микроскопа. По-нататъшни проучвания в лабораторията проучили по какъв начин тези бактериално-гъбични клъстери в човешката слюнка могат да работят дружно в устата, с цел да провокират кариес.

Откритията разкриват няколко " нововъзникващи функционалности " на клъстерите, които карат типа да работи съвсем като напълно нов суперорганизъм - в това число нови качества да се движи и популяризира по зъбите ни. Свързаните патогени са уловени да вършат неща, които другояче не биха могли да реализират сами, написа „ сайънс Алерт “.

Обикновено уседналата бактерия Streptococcus mutans не е обвързана с капризите на слюнката. Качвайки се на „ удължаващите се ръце “ на дрождите Candida albicans, бактериите към този момент могат да се придвижват посредством " скачане ", като непрестанно порастват, до момента в който се популяризират.

" Това изобретение на суперорганизъм " изверг " е в действителност новаторско и ненадейно ", споделя микробиологът Кнут Дрешър от Университета в Базел, Швейцария. " Никой не би могъл да планува това. "

Не става дума за това, че до момента не е откривана взаимна работа на бактерии и гъбички. По-скоро познанията ни за това по какъв начин се развиват и работят тези общности оставаха лимитирани.

В лабораторията създателите на актуалното проучване откриват, че бактериалните клъстери могат да се прикрепят към тялото, разклоненията и външните захари на гъбичните дрожди. Като група тази клетъчна мрежа може по-лесно да се прикрепи към зъбите, в сравнение с независимите кафези. Освен това " суперорганизмът " демонстрира по-силна резистентност към антимикробни средства и миене на зъби.

Но най-безумната част е методът, по който суперорганизмът се движи. Докато някои бактерии имат дребни „ ръчички “, които употребяват, с цел да плуват, S. mutans нормално е имобилен. Всъщност нито C. albicans, нито S. mutans могат да се движат като такива, само че защото C. albicans може да протяга ръцете си, тя обезпечава идеалното транспортно средство за стопаджията. Когато бактериите се прикрепят към тези сондиращи гъбични влакна, те всъщност могат да " скачат " напред, с цел да се слеят с други биофилми.

При тестването на суперорганизмите върху повърхности, сходни на зъби, откривателите откриват, че бактериите се движат със скорост над 40 микрона в час, сходна на скоростта на придвижване на молекулите за укрепване на рани в човешкото тяло. В рамките на няколко часа след свързването на двата патогена създателите улавят бактерии, които скачат към субстрати на разстояние 100 микрона, което е разстояние, повече от 200 пъти по-голямо от нормалната дължина на тялото им. Доколкото е известно на екипа, никой различен не е съобщавал за сходна подвижност на групово равнище.

" Динамичните гъбично-бактериални взаимоотношения водят до суперструктури на биофилма, които предизвикват обширни и по-тежки увреждания на повърхността на зъбния гланц ", пишат създателите.

Ако бактериите и гъбичките могат по някакъв метод да бъдат спрени да се свързват между тях, откривателите считат, че това може да помогне за попречване на кариеси.

Но откритието е от голяма важност и по аргументи отвън зъболечението. Новите открития биха могли да оказват помощ да се изясни по какъв начин сходни суперорганизми популяризират инфекциозни болести или предизвикват замърсяване на околната среда с такава експедитивност.

" Този групов многоклетъчен миграционен режим открива завладяващи благоприятни условия ", пишат създателите. " Това би могло да бъде стохастичен механизъм за подвижност, употребен от междувидовите колонизатори, с цел да се подтиква разширението на ареала или вероятно навигационна тактика към мечтана посока или място. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР