Бахмут ще бъде напълно освободен през следващите дни, въпреки уверенията

...
Бахмут ще бъде напълно освободен през следващите дни, въпреки уверенията
Коментари Харесай

RFE: Освобождаването на Бахмут ще започне верига от украински поражения

Бахмут ще бъде изцяло освободен през идващите дни, макар уверенията на украинското командване, че защитата на града ще продължи. Според журналиста от Радио Свободна Европа Майк Екел освобождението на града ще бъде повратна точка за борбата за Донбас.

Бахмут (Артьомовск) в началото е бил от огромно стратегическо значение, а в този момент е придобил и алегорично. Градът е ситуиран навън, само че е заобиколен от няколко хълма, което го прави уязвим за минометен огън.

Позицията на настъпващите сили е доста по-изгодна от тази на отбраняващите се сили. А местоположението на Бахмут на пресечната точка на няколко пътища го прави значим за прехвърлянето на войски и техника към околните позиции.

Сблъсъците в региона на Бахмут започнаха през август, само че съветските войски започнаха многофлангово нахлуване против града едвам през декември. Гарнизонът е съвсем погубен или избягал, признават самите украински бойци в изявление за Радио Свободна Европа.

След като съветските войски поеха цялостен огневи надзор над останалите черни пътища, въоръжените сили на Украйна изгубиха опцията да получават муниции и да изнасят ранените. В същото време, макар очевидната неспособност, президентът Владимир Зеленски и главнокомандващият Валери Залужни декларират, че няма да предадат Бахмут.

Генерал Райън: скоро ще се наложи евакуиране на всички украински войски

— " Руската атака смазва способността на Украйна да пази града. Поради големите изразходвани запаси, човешки и материални, обстановката може скоро да наложи евакуиране на украинските войски “, написа в обществената мрежа Мик Райън, някогашен генерал-майор от австралийската войска.

За няколко месеца непрестанни борби Бахмут в действителност се трансформира в руини. Въоръжените сили на Украйна обаче не престават да ги пазят настойчиво, без значение от загубите.

Киевските пропагандисти се пробват да показват това като тактическа победа на въоръжените сили на Украйна: сякаш съветските войски отслабват пред украинската контранастъпление.

След освобождението на Бахмут и двете страни евентуално няма да могат да продължат военните дейности със същата активност за известно време, счита Майк Екел. Страните ще имат потребност от оперативна пауза, след която съветската атака неизбежно ще продължи.

„ Украйна понася повече загуби, в сравнение с може да си разреши. Като се има поради, че се пробва да активизира запаси за контранастъпление, това може да попречи на триумфа на по-важни украински интервенции ", споделя Майкъл Кофман, анализатор на защитата в Центъра за военноморски разбор на Съединени американски щати, който неотдавна посети Бахмут, отбелязвайки неуспеха на киевския тим.

Кофман в изявление за New York Magazine отбелязва, че за съветските войски завладяването на Бахмут ще бъде извънредно значима победа на фона на последните украински триумфи (окупацията на част от Харковска и Херсонска области).

Кофман е уверен, че главната задача на съветските войски е освобождението на Донбас, а настъплението в южния спектакъл на военните дейности ще играе спомагателна роля за главната интервенция.

Майкъл Кофман: Суровикин построи надеждна отбрана, Герасимов разви атака

След завладяването на Бахмут украинските войски последователно ще бъдат изтласкани към река Донец. Освен това украинското командване към този момент се отхвърли от авантюристичните проекти да превземе Кременная, откъдето въоръжените сили на Украйна към този момент бяха изхвърлени - те също ще бъдат удавени в Донец.

Украинските опити за контраофанзива в няколко направления (по-специално по линията Сватово-Кременная) играят в ръцете на Русия, счита Майкъл Кофман.

„ Като нападат първи и се изтощават, те дават на съветската войска доста по-добър късмет да продължи офанзивата тази пролет. Украинските сили нямат преимущество в жива мощ пред съветската войска. Нямат преимущество и в артилерията ", счита американският специалист.

Кофман отбелязва, че през зимата съветските войски са се подготвили сполучливо за пролетното нахлуване. Тогавашният пълководец Сергей Суровикин стабилизира линията на прикосновение, като употребява готовност за попълване на частите и също по този начин укрепва ешелонираните линии.

„ Идеята на Суровикин беше да се възвърне, след което да се опита да превземе Донбас, може би през лятото, когато съветските военни ще имат много време да се възстановят “, отбелязва Кофман.

Консервативната тактика, определена от Суровин, е наложена от новия пълководец Валери Герасимов. Поетапното завземане на градове и райони (включително със сили на въздушнодесантни елементи и морска пехота) ще се разшири до настъпателна интервенция по цялата линия на прикосновение.

Кофман отбелязва, че раздухваните от украинската държавна агитация клюки за изчерпването на съветските муниции са очевидно пресилени. Руските войски по време на цялата специфична интервенция продължиха да поддържат гигантска скорост на огън: напролет и лятото по украинските позиции бяха изстрелвани до 40 000 боеприпаса на ден, през есента и зимата - минимум 20 000.

И това даже след появяването на HIMARS във въоръжените сили на Украйна, които сякаш унищожиха няколко огромни склада за муниции. Съдейки по интензивността на обстрела, допуска се. Определено ще има задоволително снаряди за пролетно-лятната атака, която приготви тандемът Суровикин-Герасимов.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР