Багдад. Сеизмичността в Ирак се развива в Алпо-Хималайския пояс, един

...
Багдад. Сеизмичността в Ирак се развива в Алпо-Хималайския пояс, един
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Причини и последствия от умереното земетресение, станало в сряда в Североизточен Ирак

Багдад. Сеизмичността в Ирак се развива в Алпо-Хималайския пояс, един от трите световни сеизмогенни пояси. В северните и североизточните елементи на страната тя се характеризира с умерени до мощни трусове. Там сеизмичните събития са артикул на деформации, дължащи се на колизията сред Арабската плоча, от една страна, и Иранската и Турската плочи, от друга; Ирак се намира на североизточния борд на Арабската плоча. Арабската плоча се придвижва към север-североизток със междинна скорост от към 25 мм/год, като прави и постепенно ротационно придвижване назад на часовата стрелка, това бе оповестено от Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
В сряда в 16:42 локално време, което съответствува с времето у нас, в обширната област Докан се случи умерено земетресение с магнитуд 5.1 съгласно оценките в Европейския център и Американската геоложка работа. Тази област се намира в Североизточен Ирак и съставлява меланхолия. През нея е текла Долна Заб – река, заприщена от язовирна стена през годините 1954-1959. Така наоколо до границата с Ислямска република Иран е построено хидротехническо оборудване. Източникът на вчерашното земетресение е локализиран под/близо до езерото Докан, което през днешния ден е най-голямото езеро в Иракски Кюрдистан. Преди запълването на резервоара Докан, регионът е бил подложен на археологически изследвания. В равнината Раня, където в действителност е епицентърът, са документирани към 40 археологически обекта с доказателства за населяване на региона от шесто хилядолетие пр.н.е. до наши дни.
Параметрите на земетресението – магнитуд 5.1 и дълбочина на източника към 10 км – допускат съществени последици измежду по-стари здания, изключително повърхностно построени с подръчни материали. Още повече, че селищата в епицентралната област имат дребен опит в срещи с умерени или мощни трусове. Във връзка с това, къщите на локалното население имат ниска съпротивляемост на сеизмични въздействия. Чрез Twitter са публикувани фотоси за последици от новото земетресение, показващи здания и коли, наранени от паднали части мазилка, тухли, керемиди (по информация от Rudaw). Фотографиите са от града Рания (230 хиляди ж.), ситуиран на север от водохранилището Докан, близо до епицентъра. Очевидец от градчето оповестява и за 30 ранени – формалният брой на ранените половин час преди среднощ е 17. Подобна е силата на влияние и в град Калдзе (140 хил.ж.) на двадесетина километра от епицентъра (по сведение, изпратено до Европейския център). И в двете упоменати селища е изпитано влияние с активност от VI и тук-там по-висока степен. Земетресението е усетено в Ербил (80 км западно от епицентъра), Мосул (165 км западно), Багдад (300 км южно) и други. В Иран информация за чувство има от Табриз (250 км северно от епицентъра). След земетресението с магнитуд 5.1 са регистрирани три вторични труса от същото огнище. Последният от тях е станал малко преди 2 часá тази нощ. Той е с магнитуд 3.6 и е усетен от поданици в стеснен регион. От него има в допълнение настъпили слаби повреди. В региона на обсъжданата интензивност, в предишното също са известни умерено-силни трусове. Сред тях най-близко по време е земетресение с магнитуд 5.8, станало в края на 1980 година на тридесетина километра югозападно от мястото на новопроявилата се сеизмична интензивност.
Резервоарът, в чийто регион се демонстрира земетръсна интензивност понастоящем, е с повърхнина към 7 пъти по-голяма от площта на язовир Искър у нас. За последния се знае [Григорова-Михайлов-Дачев], че промени във водосъдържанието му въздействат върху сеизмичността тъдява. По аналгия може да се допусна, че смяна в режима на контейнер Докан би могла да форсира поява на земетресения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР