Ученици от училища в София и региона - 18 СУ

...
Ученици от училища в София и региона - 18 СУ
Коментари Харесай

Ученици от София представиха симулиран съдебен процес под ръководството на магистрати

Ученици от учебни заведения в София и района - 18 СУ „ Уилям Гладстоун “, 37 СУ „ Райна Княгиня “, 91 НЕГ „ Проф. Константин Гълъбов “, 93 СУ „ Александър Теодоров-Балан “, 113 СУ „ Сава Филаретов “, 123 СУ „ Стефан Стамболов “, 203 ПЕГ „ Св. Методий “ и ПГВМСС „ Св. Георги Победоносец “ гр. Костинброд, влязоха в ролята на съдии, прокурори, бранители, обвиняем, очевидци и други участници в симулиран правосъден развой. Той се организира на 25.06.2024 година в зала 15 „ Тържествена “ в Съдебната палата под управлението на магистратите от Софийска градска прокуратура Капка Милева, Катерина Александрова и Елена Василева-Сукалинска, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Процесът е финалната част на Образователната стратегия на Висш съдебен съвет „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.

Събитието беше намерено от административния началник - градски прокурор на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова и нейните заместници Десислава Петрова, Христо Кръстев и Иво Илиев.

За процеса беше определен проблем, който се развива в учебен двор и споделя за разпространяване на наркотични субстанции, съпроводено от вербална и физическа експанзия, довели до причиняване на междинна телесна щета.

Процесът се водеше от тричленен правосъден състав. Обвинението се представляваше от трима прокурори, които рапортуваха обвинителен акт против трима подсъдими, представлявани от шестима бранители. В хода на делото бяха изслушани голям брой очевидци, в това число полицейски чиновници, поемни лица, както и няколко движимости лица. Присъдата на съда беше неоправдателна по отношение на двама от подсъдимите и оправдателна по отношение на третия.

Симулираният развой разреши на учениците да вникнат в функциите на другите участници в наказателния развой, да се потопят в атмосферата на правосъдното съвещание, да творят те самите право, а на някои от тях – да изберат изкуството за положителното и справедливото за собствен предстоящ професионален път.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР