Бъдещите първокласници няма да минават през тестове тази година. Проучването

...
Бъдещите първокласници няма да минават през тестове тази година. Проучването
Коментари Харесай

Ще минават ли бъдещите първокласници през тестове за коронавирус?

Бъдещите първокласници няма да минават през проби тази година. Проучването би трябвало да покаже до каква степен децата са подготвени да влязат в учебно заведение. Заради пандемията от COVID-19 обаче детските градини са затворени и инспекциите няма по какъв начин да бъдат направени.

Около 60 000 първокласници би трябвало да влязат в класните стаи през идната образователна година, заяви Нова тв. Заради изключителното състояние шефовете улесниха родителите като направиха приема напълно онлайн. А нужната информация за адрес и фамилно състояние се получава в учебните заведения по длъжностен път - без да е нужно родителите да се редят на опашки за документите. Остава обаче въпросът - след дългия престой у дома до каква степен готови ще са децата за внезапния преход от градината към учебната среда.

Самите учебни заведения също няма да съумеят да проведат своите проби, посредством на които до момента са разпределяха децата по класове - на база на потребностите им.

„ Правихме го, с цел да създадем равномерни паралелки. А в този момент ще бъдат на инцидентен принцип”, изясни Асен Александров, шеф на 51 СУ „ Елисавета Багряна”.

Учителите обаче са задоволително готови, успокоиха шефовете.

„ Ще създадат подобен един временен интервал от игрите в детската градина и у дома към учебното заведение и общо взето до Нова година към този момент ще са си ученици”, счита Асен Александров.

И въпреки всичко бъдещите учители на първокласници чакат, че този випуск евентуално ще е малко по-различен от предходните.

„ Тъй като дълго време децата не бяха в детската градина и може би са изгубили някои привички от общественото другарство. Моят съвет към родителите е да се опитат да основат позитивна настройка у децата по отношение на това, че ще бъдат ученици”, съобщи учителката Росица Митева.

Но даже децата да стартират първи клас с разнообразни познания, преподавателите твърдят, че доста бързо всички ще изравнят равнището си.

Кампанията за банкет в първи клас ще продължи до 21 май, в това число. А навръх празника на детето - 1 юни - ще бъдат оповестени и признатите възпитаници на първо класиране.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР