Бъдещите медици се запознават с различни икономически специалности, за да

...
Бъдещите медици се запознават с различни икономически специалности, за да
Коментари Харесай

Студенти от МУ-Пловдив се обучават в предприемачество

Бъдещите медици се срещат с разнообразни стопански специалности, с цел да придобият познания за действието на една компания

270 студенти от Медицински университет – Пловдив се включиха в пилотно образование по предприемачество, само по рода си в България. Курсът, който е създаден върху спецификата на здравните бизнес връзки, е част от интензивностите по Проект ОМНИА, № BG05M2OP001-2.016-0007, финансиран от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове.

В рамките на 10 образователни модула студентите изчерпателно се срещат с разнообразни стопански специалности, с цел да могат да придобият познания за значимите тематични области от действието на една компания като: мениджмънт, ръководство на човешките запаси, право, маркетинг, счетоводство, както и умения за свободно основаване, работа и ръководство на бизнес единици.

По време на лекциите по предприемачество студентите от МУ-Пловдив учат главния терминологичен уред, процесите, явленията и образци от действителния свят. Упражненията, съпътстващи образованието включват решение на практическа задача от съответната тематична област или на проблеми самостоятелно и в екип според от казуса. Организират се полемики, по време на които се преглеждат и правят оценка взетите решения по дилемите и въпросите и се показват пропуските и мощните страни на резултатите.

Обучението включва и характерни умения за водене на договаряния и неофициално другарство – тема, която до този миг също не е била преподавана в университетите у нас. Наред с лекциите в действително време в онлайн среда студентите имат достъп и до спомагателни видео уроци по здравно право, цифров маркетинг и образование за стоматологична процедура – единствено за студенти по дентална медицина.

Очакванията са образованието по предприемачество и кариерно създаване, планувано в границите на Проект ОМНИА, да даде опция на близо 1800 студенти от 9 български научни институции да получат скъпи познания и умения за тяхната бъдеща реализация на пазара на труда, реализирането на предприемаческите им хрумвания, основаването и развиването на личен бизнес.

В името на плана – ОМНИА /лат. – „ всичко”/, се вплита стремежът на МУ-Пловдив и неговите сътрудници да обгърне всички аспекти на актуалния живот – от образованието на студенти до тяхната реализация.

Партньори в плана са МУ-Пловдив, МУ-София, МУ-Плевен, Тракийски университет – Стара Загора, Национална спортна академия, ПУ „ Паисий Хилендарски “, Университет за хранителни технологии, Национален център за заразни и паразитни заболявания и Институт за молекулярна биология – Българска академия на науките. Асоциираните сътрудници по плана са Aristotle University of Thessaloniki (Greece), Ecclesiastical Academy of Athens (Greece), Democritus University of Thrace Medical School (Greece), Site de Creil - GHPSO (France), Universita Campus Bio-Medico di Roma (Italy) и University of West Attica (Greece).

Преподавателите в другите модули на образованието по предприемачество са от висшите учебни заведения сътрудници в плана.

Към сегашния миг, още веднъж в границите на Проект ОМНИА, са създадени и следва да бъдат осъществени на български и на британски език 9 нови мултидисциплинарни докторски и магистърски стратегии: „ Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории “, „ Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология “, „ Диететика “, „ Иновативни медикаменти “, „ Предприемачество и нововъведения във фармацевтичния бизнес “, „ Биостатистика “, „ Палиативна медицина “, „ Гериатрия “ и „ Медицина, логика на психиката и религия “.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР