Бъдещите историци могат да опишат 2022 като година, която отбелязва

...
Бъдещите историци могат да опишат 2022 като година, която отбелязва
Коментари Харесай

С кои международни събития ще запомним 2022 г.?

Бъдещите историци могат да опишат 2022 като година, която отбелязва края на една епоха и началото на друга. Войната се завърна в Европа, дружно със съпътстващите я закани от нуклеарни удари, а вратата пред връзките сред Съединени американски щати и Китай се затвори изцяло. Като цяло 2022 година донесе повече неприятни, в сравнение с положителни вести и доста от тях ще имат отражение и развиване и през идната 2023 година

ДЕБАТИ. бг обобщава най-запомнящите се интернационалните събития за 2022 година
Започна първата война в Европа за този век
Вечерта на 25 февруари, ден откакто съветските танкове навлязоха в Украйна в най-мащабната военна офанзива в Европа след Втората международна война, войските на Москва доближиха покрайнините на Киев. Далечен артилерийски огън, стартира да се чува из столицата. Докато украинското министерство на защитата прикани жителите да създават самоделни бомби, с цел да отхвърлен нашествениците, президентът Володимир Зеленски се зарече да пази независимостта на страната си.
 Възрастна жена, бягаща от Украйна, минава границата с Молдова, 7/03/22 година Възрастна жена, бягаща от Украйна, минава границата с Молдова, 7/03/22 година
10 месеца по-късно „ специфичната военна интервенция “ на Москва е всичко друго, само че не и сполучлива. На някои места съветските войски даже са в оттегляне, обратно на упованията съветската войска да победи, да смъкна държавното управление на Зеленски и да откри другарски надъхан към Русия режим.

Руските сили към момента управляват големи елементи от източната и южната част на Украйна, минимум 40 000 цивилни са убити, а 14 милиона разселени поради спора. Въпреки това украинските сили, подкрепени от западно оръжие за милиарди долари, постоянно потвърждават, че са по-умели и по-ефективни защитавайки страната си от нахлулите и паднали духом руснаци.
Световните банки покачиха лихвените проценти
Водещите централни банки от двете страни на Атлантика покачиха лихвите си в опит да овладеят инфлацията, само че и с риск да приближат стопанските системи към криза. Повечето от международните банки изчакаха до март, с цел да стартират да покачват лихвените проценти, а Европейската централна банка не предприе нищо чак до края на лятото. Наблюдатели се оплакаха, че забавянето е разрешило на инфлацията да скочи.

 пари, лихви

Дали това ще се окаже неприятно решение в дълготраен проект и може ли да се предотврати рецесията ще стане ясно през 2023 година Има признаци, че инфлацията може да е достигнала своя връх, само че за жалост растежът също понижава.

Припомняме, че еврото стартира да отслабва по отношение на $ от началото на годината и доближи паритет с американската валута през юли за първи път от 20 години.
Ексцентричният милиардер Илон Мъск купи Twitter
Новината, че милиардерът Илон Мъск купува Twitter за 44 милиарда $, излезе за първи път през април, няколко дни откакто той отхвърли място в борда на компанията. Последваха месеци на „ ще-не-ще “, „ ще я купи, няма да я купи “ до края на октомври, когато той (най-накрая!) завърши договорката.

 Мъск, twitter

При поемането на контрола Мъск направи фрапантни промени в управлението на компанията и в политиките на платформата, като уволни голям брой чиновници и вкара платени функционалности, с незадоволително проби.

Последно Мъск разгласи, че ще се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф, откакто откри заместител, само че остава да забележим по какъв начин тъкмо ще наподобява Twitter през идващите години.
Напрежението сред Съединени американски щати и Китай се усили
Конкуренцията сред Китай и Съединените щати е в цялостен ход. А напрежението сред двете международни сили стартира последователно да се повишава откогато американският президент Джо Байдън съобщи, че е подготвен да употребява военна мощ, с цел да отбрани Тайван.

Администрацията на Байдън уточни милитаризацията на Пекин в Южнокитайско море, поддръжката му за нашествието на Русия в Украйна, заплашването на Тайван и кражбите на интелектуална благосъстоятелност като доказателство, че държанието на Китай е принудило Съединените щати да реагират.

Войнственият отговор на Китай на визитата на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван през август акцентира, какъв брой напрегнати са връзките сред двете страни.

 Джо Байдън и Си Дзинпин

През октомври Байдън предприе огромна стъпка, с цел да ограничи възхода на Китай, като отхвърли достъп до модерните полупроводникови чипове и технология, които са от значително значение за преобладаващи области като изкуствения разсъдък. Байдън също така прикани другари и съдружници на Съединени американски щати да заемат сходни твърди позиции по отношение на Китай.

В средата на ноември той и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в коридорите на срещата на върха на Г-20. Те дадоха обещание да работят за понижаване на взаимното напрежение и дадоха обещание съдействие в области като изменението на климата и публичното здраве. Независимо от това, взаимното съмнение и неприязънта евентуално ще преобладават във връзката сред двете страни години напред.
Светът претърпя рекордни горещини
Рекордните горещи талази в Китай и Европа, наводненията в Пакистан и топенето на ледници в Индия, Италия и Чили подсетиха, какъв брой бързо се трансформира климатът на нашата планета.

За Испания и Португалия се знае, че в резултат на горещите талази това лято са умряли повече от 2000 души. Огромни пожари избухнаха във Франция, Испания, Гърция и Португалия. Юли месец в Италия е бил най-топлият, откогато се водят сходни статистики в страната, т.е. от 1800 година до момента.
 Испания горещина Мадридчани търсят хладина в градски парк в столицата на Испания. Снимка: Българска телеграфна агенция
Проучване открива, че през последните четири десетилетия продължителните интервали на мощни горещини са се нараснали както по периодичност, по този начин и по активност, трансформирайки Западна Европа в това, което учените дефинират като „ гореща точка “ на топлинните талази. Подобни промени се случват три до четири пъти по-бързо, в сравнение с в други елементи на северното полукълбо, в това число в Калифорния – друга „ гореща точка “, известна с повтарящите се интервали на мощни горещини, суша и чести горски пожари.

На договарянията за климата на Организация на обединените нации в Египет страните се съгласиха да основат фонд за подкрепяне на бедните народи, застрашени от климатични бедствия, само че не съумяха да договорят проекти за по-бързо понижаване на излъчванията.
Върховният съд на Съединени американски щати анулира правото на аборт
В спорно решение от 24 юни Върховният съд на Съединени американски щати анулира конституционното право на дамите на аборт и възвърне властта на обособените щати да дефинират репродуктивните права на дамите. То унищожи половинвековната конституционна отбрана по един от най-размирните и яростни въпроси в американския политически живот.
 митинг, аборти Протест против решението на Върховния съд за анулация на правото на аборт
Съдът бе в състав от 9 съдии, от които шестима са определени от консервативната партия на Републиканците. Последните трима назначени са определени от някогашния президент Доналд Тръмп по време на единствения му мандат.

Решението беше разкритикувано от международните водачи, а хиляди хора стачкуваха в другите щати и пред Върховния съд във Вашингтон.
Бившият японски министър председател Шиндзо Абе бе погубен, до момента в който произнасяше предизборна тирада
Бившият японски министър председател Шиндзо Абе беше погубен в Нара, западна Япония, до момента в който произнасяше предизборна тирада. Заподозреният, който простреля Абе два пъти със самоделен револвер, беше арестуван от място и се счита, че е работил самичък, ядосан от връзката на Абе с Църквата на обединяването на Муун. Погребението на Абе се състоя в Токио на 27 септември и на него участваха десетки международни водачи.
 Шиндзо Абе Снимка: БГНЕС
Убийството на 67-годишния Абе потресе света и Япония, където закононарушенията с огнестрелни оръжия и политическото принуждение са необичайност. Заемал премиерския пост на два пъти общо повече от осем години (през 2006-2007 година и 2012-2020 г.), той бе най-известният политик, както в народен, по този начин и в интернационален проект. Шиндзо Абе ще остане в историята с дейната си външна политика и със стимулирането на стопанска система посредством бюджетни разноски и количествено облекчение (т. нар. Абеномика).
Избухнаха всеобщи митинги в Иран, поради гибелта на 22 годишната Махса Амини
Това беше и годината, в която избухнаха всеобщи митинги в Иран. Те започнаха след гибелта на Махса Амини, 22-годишна кюрдка, за която се твърди, че е била измъчвана и убита от моралната полиция на страната, тъй като носела хиджаба си „ погрешно “. Протестите, водени най-вече от дами, се разпространиха в цялата страна, измежду всички обществените съсловия и по целия свят. Жени изгаряха забрадките си и режеха косите си в символ на митинг.

Иранци от цялата страна бързо споделиха възмущението си от гибелта на Амини и груповото оскърбление, което тя съставлява за огромна част от популацията. Изчезванията и гибелта в иранските затвори въобще не са необичайност, а протестиращите по улиците ставаха от ден на ден и търпението на държавните сили беше подложено на тестване.
 Махса Амини Протест против гибелта на кюрдката Махса Амини
Демонстрациите се трансфораха в най-голямото предизвикателство за иранските духовни водачи от 43 години насам, а репресиите бяха бързи и жестоки. Информационната организация на деятелите за правата на индивида пресмята, че над 500 протестиращи, в това число 69 деца, са били убити, а двама протестиращи са били екзекутирани от страната.

Не бива да се заблуждаваме защо се борят протестиращите в Иран. Това не е битка против религията, а по-скоро против системата на ръководство и битка за независимост, която надвишава разделянето по пол, класа и вяра. Но даже и дребен, всеобщото неодобрение реализира триумф – нравствената полиция в Иран беше отстранена.
Почина най-дълго управлявалия английски монарх – кралица Елизабет II
Кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият английски монарх, умря на 96 годишна възраст в летния си дом в Шотландия, замъка Балморал, откакто ръководи в продължение на 70 години.

На погребението ѝ в центъра на Лондон се стекоха милиони души, а полицията съобщи, че това е най-голямата интервенция по сигурността, провеждана в миналото в столицата.
 Елизабет Втора Погребението на кралица Елизбает II
Тя беше заровена в параклиса „ Св. Георги “ в замъка Уиндзор след държавно заравяне, на което участваха кралското семейство и водачи от целия свят.

Елизабет II е наследена на трона от сина си, 74 годишният крал Чарлз III. Той автоматизирано стана крал на Англия и държавен глава на 14 други страни и територии, в това число Канада.
Междинните избори в Съединени американски щати порязаха Тръмп

Републиканската партия завоюва контрола над Камарата на представителите, само че успеха беше дребна – с болшинство от по-малко от 10 места. Гигантската „ алена вълна “ – с цвета на републиканците, обещана от Тръмп, по този начин и не се случи. Партията освен не съумя да си върне Сената, само че загуби няколко надпревари за губернатори, а демократите победиха и в трите съревнования за държавни секретари.

Другото забавно беше триумфалната победа на сегашният губернатор на Флорида Рон Десантис – изгряваща звезда на консерваторите и може би претендент за Белия дом през 2024 година Това мощно разклати позициите на евентуалния му противник за номинацията – Доналд Тръмп.
 Съединени американски щати конгрес Конгресът на Съединени американски щати във Вашингтон
„ Тръмп е най-големият губещ на Републиканската партия “ е присъдата на публицистичната гилдия на „ Уолстрийт Джърнъл “.

Колона на уеб страницата на Фокс нюз разгласи: „ Рон Десантис е новият водач на Републиканската партия. Републиканците са подготвени да продължат напред без Доналд Тръмп “.
Световното население надвиши 8 милиарда души

Светът доближи първата си граница от 1 милиард души през 1803 година Над 200 години по-късно, на 15 ноември 2022 година, светът надмина 8 милиарда души. Очаква броят на хората на планетата да продължи да пораства и да доближи към 10,4 милиарда до края на века.

 хора, население

Благодарение на по-доброто опазване на здравето и подобряването на икономическите условия хората на планетата към този момент живеят по-дълго и по-здравословно, макар че към момента съществуват обилни районни неравенства. Но по-голямата дълготрайност на живота, съчетана с по-ниска раждаемост, също значи, че популацията на света застарява.
Какво друго се случи през 2022 година?
Това беше годината, в която Латинска Америка се обърна наляво, военните дейности в Етиопия бяха прекъснати, Северна Корея изстрелваше ракета след ракета и си играеше в търпението на прилежащите страни. Това беше и годината, в която Англия завоюва крал и видя трима министър-председатели на Даунинг стрийт, криптовалутата се срина, а по-голямата част от света излезе от Коронавирус пандемията.
Какво следва?
През 2023 следва да забележим развиването на доста събития, почнали през тази година. За България е от извънредно значение Сърбия да не последва образеца на Русия и да подпали нова война с Косово наоколо до нашите граници.

От години сръбските националисти са подкрепяни от Путинова Русия, която се пробва да дестабилизира региона, подкопавайки политиката на Европейски Съюз и Съединени американски щати на Западните Балкани. Има опасения, че Русия може да употребява околните си връзки със Сърбия, с цел да открие „ непряк фронт “ на Балканите, отклоняващ вниманието на Европа от протичащото се в Украйна.

Не е ясно обаче, какъв брой още ще издържи напрежението сред Сърбия и Косово, което напоследък е достигнало исторически връх. Новата 2023 се обрисува извънредно интересна…
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР