Бъдещи съвместни проекти с гиганти като Хюндай и Самсунг, което

...
Бъдещи съвместни проекти с гиганти като Хюндай и Самсунг, което
Коментари Харесай

Ще има ли заводи на Хюндай и Самсунг у нас

Бъдещи взаимни планове с колоси като Хюндай и Самсунг, което е директно обвързвано с геополитическата роля на страната ни като врата към европейския пазар за Южна Корея, чака държавното управление.

Това е равносметката от вчерашното посещаване на премиера на Република Корея Ли Нак-Йон, който дойде на публично посещаване в България.

Освен това бе учредена Българо-корейска комерсиална камара.

Целта е задълбочаването на двустранното съдействие в региона на търговията, вложенията и нововъведенията. Разширяването на икономическите връзки сред двете страни идва след подписаната през 2015 година Декларация за всеобхватно, насочено към бъдещето партньорство.

"Търговска и индустриална камара на Република България и Република Корея "

е двустранна, доброволна, групова организация на български и корейски сдружения, които сплотяват напъните си за по-бързо и дейно развиване на търговско-икономическите връзки сред България и Корея, като усилят стокообмена, спомагат за внедреването на високи технологии, екологични системи, поддържат взаимното присъединяване в инфраструктурни планове и реализацията на обилни капиталови индустриални обекти.

Камарата е учредена със взаимната поддръжка на министър председателите на двете страни – господин Бойко Борисов и господин Ли Нак-йон. На събитието участваха посланиците на България и Южна Корея - Н.Пр. господин Петър Андонов и Н.Пр. господин Шин Бу-нам.

Двамата министър председатели са разискали резултатите от икономическото съдействието до в този момент и показаха ясно предпочитание за по-бързо и интензивно развиване на двустранните търговско-икономически връзки и за осъществяване на нови обилни капиталови планове, в който развой основаната двустранна камара ще има значима роля.

Премиерът на Южна Корея Ли изрази благодарността си, че са положени толкоз старания да се сътвори тази камара.

Той съобщи, че мощно има вяра, че тя ще играе доста значима роля за интензивно съдействие и интензивни контакти сред хората. „ Много съм впечатлен от нашия диалог с премиера Борисов. Има огромен възторг за напредък на стопанската система на България “, добави той.

Ли изясни, че страната ни може да притегли доста задгранични вложения с положителната си корпоративна данъчна среда и икономическата си политика. Министър-председателят на Корея посочи, че нашето държавно управление демонстрира воля за развиване в областите на автомобилостроенето, енергетиката, инфраструктурата, ИТ бранша, земеделието, защитата и промишлеността.

Той не пропусна да означи, че България е на стратегическо място и съдействието сред двете страни ще е от съвместен интерес. Те показаха поддръжка на концепцията за създаване на цех за електроавтомобили у нас с увереността, че камарата ще спомага по този огромен план.

Бойко Борисов от своя страна удостовери желанията тези огромни вложители да влязат

в България и изрази вяра скоро да се режат ленти за разкриване на фабрики за произвеждане у нас на тези концерни.

Той разгласи, че е приел поканата на сътрудника си да гостува в Южна Корея, само че желае това да се случи, когато огромните геополитически планове към този момент са реалност и стартира действително произвеждане у нас, изключително в ИТ бранша, автомобилостроенето и машини за защита.

Борисов изрази наслада, че в делегацията от Южна Корея са и президентите на Хюндай и Самсунг. Той добави, че всеки корейски вложител е добре пристигнал и ще му бъде обърнато внимание. По думите му обаче извънредно значимо е огромните концерни да стартират произвеждане у нас.

Камарата се съставлява от ръководителя Калин Дамянов

с 26-годишен опит в корейския бизнес, от заместник-председателя господин У Джае-хи, началник на „ Хюндай Хеви Индъстрис България “ от 6 години, от генералния секретар Савина Константинова с общо 19 години работа с „ Хюндай Моторс “, от заместник-председателя господин Ан Донг-хи, ръководител на корейската асоциация в България, господин Джеонг Янг-джонг, общоприет шеф на KOTRA, от Димитър Цоцорков, ръководител на най-голямото минно сдружение „ Асарел Медет “ АД, от Василий Скрипка, изпълнителен шеф на „ Свободна Бургаска Зона “ с 25 годишна история с Корея, от Фани Асенова, вносител на строителна техника от Корея, почетните консули на Корея в Бургас и Варна, предприемачите Йосиф Спиридонов и Иво Михайлов и други.

„ Камарата поддържа активността на сдружения,

които развиват двустранните търговски и индустриални действия и ще работи за привличане на вложения и осъществяване на промишлени планове, свързани с автомобилостроенето, енергетиката, електрониката и екологичните технологии “, това съобщи генералният секретар на камарата Савина Константинова.

Камарата ще провежда обмяна на комерсиална и икономическа информация сред България и Корея, ще провежда регулярни срещи сред бизнеса от двете страни. Ще спомага за облекчение на процедурите за вложение, за успеваемост на регулациите и изискванията за импорт и експорт на комерсиалните сдружения. Камарата ще работи в тясно съдействие с Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Корейската организация за поощряване на бизнеса – KOTRA, Корейската комерсиална и индустриална камара, както и с бизнес организациите и държавните институции в двете страни.

Камарата ще спомага за развиването на нови технологии с ноу-хау от Корея, които да бъдат внедрени в браншове като автомобилостроенето, възобновимите енергийни източници, селскостопанската техника, осведомителните технологии и електрониката. Развитието на корейския бизнес в България е значима причина за привличане на корейски вложения от огромните корпорации като Хюндай, Самсунг, Ел Джи, Хануа, Поско и други, което се поддържа от държавните управления на двете страни.

Важна цел на камарата е да се усили износа на хранителни артикули от България към Корея, като една от обичайните сфери са морските блага. Съществуват благоприятни условия за разширение на износа на говеждо и пилешко месо, зърнени храни, олио, лозаро-винарски артикули, козметични и фармацевтични артикули и други.

Освен това комерсиалното обединяване ще работи за стимулиране на либерализация на търговията със артикули и с услуги, в това число далекособщителни, финансови, правни, свързани с околната среда, морския транспорт, вложения в бранша на услугите и индустрията, разпоредбите по отношение на отбраната на интелектуалната благосъстоятелност и други.

По данни на Българска народна банка за интервала 1996 година – 2016 година чистият поток на директните вложения от Южна Корея в България възлиза на 222.6 млн. евро, само че достигнатото равнище към момента не дава отговор на опциите на двете страни.

Търговско-икономическите връзки сред България и Корея

се задълбочават след подписването на Споразумение за свободна търговия (ССТ) сред Европейския съюз и Република Корея през 2010 година. Предпоставка за сполучливото привнасяне на богатия опит на корейските компании и присъединяване им в български инфраструктурни планове е разширението на икономическите връзки сред двете страни след подписването през 2015 година на Декларация за всеобхватно и насочено към бъдещото партньорство. То е нов тип съглашение с необятен веществен обсег, който включва либерализация на търговията със артикули и с услуги, вложения в бранша на услугите и индустрията, правила за отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, държавните поръчки, конкуренцията, прозрачността на регулаторната рамка и устойчивото развиване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР