Бъдещето на трипартийното коалиционно правителство на Полша бе поставено под

...
Бъдещето на трипартийното коалиционно правителство на Полша бе поставено под
Коментари Харесай

Полското правителство е на кантар след спорен закон

Бъдещето на трипартийното съдружно държавно управление на Полша бе сложено под подозрение, откакто Народното събрание гласоподава през днешния ден противоречив законопроект за собствеността на медиите, който може да докара до загуба на лиценза на най-голямата самостоятелна телевизия в страната, съобщи в. ``Гардиън``. Правителството разгласи, че със закона иска да предпази страната от външно въздействие, като предложи да се забрани съществуването на медии, благосъстоятелност на компании отвън Европейски Съюз.

Хиляди се събраха на митинги във Варшава и 80 други обитаеми места в Полша против законопроекта, който съперниците възприемат като опит за заглушаване на сериозна към държавното управление медия. Новият законопроект ще принуди  американската компания Discovery да продаде по-голямата част от дяловете си в TVN - най-голямата частна медия в Полша.

Правителството отхвърля мярката да е ориентирана към всеки един ефирен оператор, заявявайки, че се стреми да предотврати евентуални придобивания на медии от страни отвън Европейски Съюз като Русия и Китай.

Вашингтон прикани Варшава да премисли решението си, като съобщи, че препоръчаният закон неизбежно ще навреди на ``бизнеса и комерсиалните отношения`` сред Полша и Съединени американски щати. Стотици полски публицисти и редактори подписаха отворено писмо, призовавайки държавното управление да спре ``унищожаването на свободата на медиите``.

Новината идва на фона на разпадащата се ръководеща коалиция. Вчера премиерът Матеуш Моравецки уволни заместника си Ярослав Говин, който е водач на една от партиите в нея, съобщи БНР, базирайки се на АФП.

Говин и неговата партия ``Поразумение`` (Споразумение) все по-често влизат в несъгласия с главната партия в ръководството ``Право и справедливос``  в последните месеци, показва Агенция Франс Прес.

Отстраняването му от държавното управление обаче не значи автоматизирано рухване на държавното управление, за което е нужен избор на съмнение в Народното събрание.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР