Бъдещата Национална детска болница ще се строи наново в рамките

...
Бъдещата Национална детска болница ще се строи наново в рамките
Коментари Харесай

Петиция настоява за изцяло нова обществена поръчка за детската болница


Бъдещата Национална детска болница ще се строи отначало в границите на към този момент подписания контракт с консорциума към " Главболгарстрой ". Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на парламентарния надзор. В същото време сега се събират подписи за напълно нова социална поръчка за планиране и създаване на бъдещата болница.

Стана ясно още, че събарянето на съществуващата постройка ще стартира до няколко месеца. Припомняме, че до решението за напълно нов градеж се стигна след поредност от митинги и петиции и след среща на премиера Бойко Борисов с гражданско придвижване. Самият Ананиев продължава да счита, че скелето от 1992 година може да бъде основа на модерна детска болница. Но, по думите му, „ заради публичното неодобрение на не толкоз огромен брой хора ", министър председателят е решил в границите на подписания с изпълнителя контракт, да се унищожи съществуващият градеж и да се направи нова постройка.

До края на юни ще се образува така наречен публичен съвет, за който упорстват протестиращите жители. За задачата е належащо да се излъчат представители от страна на гражданската самодейност " За същинска детска болница ", от страна на фирмата-изпълнител и от страна на здравната и проектантската общественост.

Именно от " За същинска детска болница внесоха през днешния ден събраните за идеята 6046 подписа в Народното събрание и още един комплект с копия – в Министерския съвет.

Исканиятана самодейността са: идея за модерно детско опазване на здравето, която възнамерява и притегля с благоприятни условия за подготовка лекари, медицински експерти и подкрепящите професии; нова социална поръчка с професионално задание, поставящо най-високите условия за качеството на постройката на бъдещата болница; открит конкурс за най-хубавата идея; транспарантно консумиране на публичните средства; съответни периоди и твърди гаранции за сигурност и качествено изпълнение; основаване на Обществен орган, който обезпечава бистрота на процеса и подсигурява сигурността и функционалността на бъдещата детска болница.

Според тях извоюваната от " Главболгарстрой " публичната поръчка за близо 95 млн. лева опонира на публичния интерес и определеният способ за дотъкмяване на градежа – инженеринг, е непрогледен и опонира на свободната конкуренция.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР