Бабите лекуват грип и настинки (т.е. вирусни инфекции) с пилешка

...
Бабите лекуват грип и настинки (т.е. вирусни инфекции) с пилешка
Коментари Харесай

Пилешката супа е лечебна

Бабите лекуват грип и настинки (т.е. вирусни инфекции) с пилешка чорба.
Как тя мори вирусите? Или може би оказва помощ за оздравяването по различен метод?

С тези въпроси се обърнахме към доцент доктор Милена Георгиева от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на Българска академия на науките.

Ето и нейния отговор:Затварям очи и си припомням оня прелестен мирис на прясно сготвена пилешка чорба от моята баба всякога, когато боледувах от простуда или грип. Пилешката чорба си е безспорната лечебна класика при грип и простудни неразположения.

Благотворното й деяние е известно от древността. Още еврейският доктор и мъдрец Моше бен Маймон я предлага при простуда през XII век. В началото на 90-те години на предишния век доктор Стивън Ренард от Университета на Небраска организира проучвания с разнообразни предписания на домашна пилешка чорба и открива, че тя има най-силен възстановяващ резултат при респираторни болести.
Едно от евентуалните пояснения е високото наличие на аминокиселината цистеин, която се съдържа в пилешкото месо. Тя оказва помощ за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата. В добавка горещият бульон, който е цялостен с витамини от зеленчуците, защищава от дехидратация и от изсъхване на гърлото – признаци, постоянно срещани при грип и настинка.
Пилешката чорба е питателна храна. В 100 грама се съдържат 36 kcal, разпределени в 1.2 g мазнини, 3.53 g въглехидрати и 2.52 g белтъчини. Това дава мощ на организма и усилва неговите съпротивителни качества. В това се крие нейната магическа мощ.
Но пилешката чорба надалеч не е панацеята за вирусните инфекции. Здравословното хранене и вярната двигателна интензивност са в основата на силата на нашата имунна система.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР