Баба ми би повдигнала вежди пред патладжани или тиквички, които

...
Баба ми би повдигнала вежди пред патладжани или тиквички, които
Коментари Харесай

Италиански дни: Салата с патладжани, каперси, пресен босилек и балсамов дресинг

Баба ми би повдигнала вежди пред патладжани или тиквички, които не са пържени. Пред очите ми е - лятото с престилка пред тигана, до намаляващата тъмнозелена стъклена бутилка олио, овалва всяко късче тиквичка или патладжан в брашно и пържи с часове обяда на всички ни. Няма мощ, която да ме накара да пържа каквото и да е, и за благополучие, резултатът от печенето на зеленчуци не отстъпва на този от цвърчащите в тиган.

 

Необходимите артикули:

1 огромен патладжан
сол
½  ч.ч. балсамов оцет
½ ч.ч. зехтин
1 скилидка чесън
2 с.л. каперси
3-4 листенца свеж босилек

 

Патладжанът се нарязва на дискове с дебелина към 1 см. Нареждат се върху хартия за печене, посоляват се и се пекат на мощна фурна с вентилатор 15-20 минути, след което се обръщат и се пекат до подготвеност.

Приготвя се дресингът. Балсамовият оцет се изсипва в дребен съд и се вари, докато  се изпари на половина. Добавя се зехтинът, счуканият чесън и се разбърква. Още до момента в който е парещ, се заливат частите патладжан и се разбърква всичко добре. Добавя се нарязаният босилек и каперсите. Оставя се салатата да изстине, преди да се сервира. Много добра добавка са късчета козе сирене и чаша изстудено просеко.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР