Азербайджанската туршия от пълнени патладжани се отличава със своята оригиналност.

...
Азербайджанската туршия от пълнени патладжани се отличава със своята оригиналност.
Коментари Харесай

Рецепта на деня: Азербайджанската туршия

Азербайджанската туршия от пълнени патладжани се отличава със своята автентичност. Това сподели Н. Пр. Наргиз Гурбанова, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Азербайджан в България, в предаването „ Азербайджан – чужд и непосредствен “ на Радио „ Фокус “.
„ Необходими са ни 1 кг дребни патладжани, с дебелина не повече от 10 см, 1 люта чушка, 100 г чесън, по една огромна връзка от кориандър, мента, копър, естрагон и босилек, 150 г сол, 400 ml винен оцет.
Измитите билки се нарязват на ситно, към тях се прибавя солта и ситно нарязаните люта чушка и чесън. Малките патладжани се почистват от дръжките и се измиват. Прави се надлъжен прорез, след което патладжаните се осоляват от вътрешната страна и се оставят да престоят от 30 до 60 минути, с цел да се отстрани горчивината. Изплакват се щедро. Така квалифицираните патладжани се слагат във вряща подсолена вода и се бланшират за към 2-3 минути, само че в случай че патладжаните са по-големи, времето може да се удължи. Бланшираните патладжани не би трябвало да са прекомерно твърди, само че и не трябва да станат меки.
Патладжаните се отцеждат и слагат върху забрадка, от горната страна се поставя още една забрадка и се притиска с тежест, с цел да се отцедят добре.
След 3 часа във всеки патладжан се слага по 50 г билкова примес. Нареждат се в огромни буркани и се заливат с оцет, след което се запечатват.
Така квалифицираните буркани се оставят на хладно място за най-малко 6 седмици, а след този интервал туршията е подготвена за консумация “, описа посланикът на Азербайджан.
Наргиз Гурбанова добави, че консервирането на зеленчуци в нейната страна е кулинарна традиция. По думите ѝ съвсем всяко домакинство има домашна туршия, сладко, мармалад, сосове.
„ В доста фамилии рецептите и книгите за подготвяне на туршии се предават от потомство на потомство. Туршията е идеална гарнитура за локални ястия, каквито са другите типове кебап. Туршии се подготвят от пълнен патладжан, чушки камби, чесън, лук, зеле, цвекло, зелени домати, зелени сливи, дюли, ябълки, лимони. Всички те са доста известни в Азербайджан “, разясни дипломат Наргиз Гурбанова.
Естествено ферментиралите туршии са доста присъщи за азербайджанската кухня, добави дипломат Гурбанова.
Вижте още РЕЦЕПТИ ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР