Азербайджан е желан и стратегически партньор за България. В днешната

...
Азербайджан е желан и стратегически партньор за България. В днешната
Коментари Харесай

Радев: Газовата връзка с Гърция променя енергийната карта на Европа

" Азербайджан е мечтан и стратегически сътрудник за България. В днешната аудиенция на президента Илхам Алиев има двойна символика - тази година отбелязваме 30 години от определяне на стопански връзки сред двете страни, а на 1 октомври ще бъде открита публично газовата връзка сред България и Гърция, по която действително за първи път ще потече газ от Азербайджан ".

Това съобщи държавният глава Румен Радев пред публицисти след пленарните диалози сред формалните делегации на България и Азербайджан, в това число и диалог на четири очи с президента на Алиев, който на двудневна аудиенция у нас.

" Интерконекторът с Гърция това не е просто един инфраструктурен план, а план, който трансформира уверено енергийната карта на Европа и е мощен катализатор за развиването на икономическото съдействие в целия район ", съобщи президентът Радев.

На формалната гала по откриването на интерконектора в Националния замък на културата на следващия ден, 1 октомври, присъединяване ще вземат също така председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър председателите на Гърция и Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука, както и президентите на Сърбия и Република Северна Македония Александър Вучич и Стево Пендаровски.

Държавният глава заяви, че преди ден е получил предложение от междусистемните газови оператори на Румъния, Унгария и Словакия да се включат в транзитирането на спомагателните количества азерски газ, договорени между Азербайджан и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен през лятото на тази година. Според това съглашение Азербайджан ще удвои износа на газ за Европа.

" Вместо да чакаме дълго време и да влагаме значителни средства за разширение на газопреносната мрежа, ние може да употребяваме ингрираните преносни мрежи на тези четири страни - България, Румъния, Унгария и Словакия. Това ще даде опция газ да стига по-бързо, на ниска цена и несъмнено до Централна, Западна и Южна Европа. Тази тематика ще бъде разисквана и с ръководителя на Еврокомосията Урсула фон дер Лайен ", сподели Радев и уточни, че България още в границите на месец октомври ще провежда работна група на високо равнище за реализация на този план.

Двамата президенти са разискали и нови благоприятни условия за икономическо съдействие. Една от тях е огромни индустриални потребители на природен газ като производителите на торове, полимери и стъкло в България да получават непосредствено газ от Азербайджан, а след това да излизат дружно на външни пазари и да поделят облагата си. " По този метод се икономисват големи средства за превоз, а въпреки това се облекчава газовия оператор " Булгаргаз ", уточни Радев.

Тема на диалозите е била и концепцията " природен газ против електричество ", разисквани са благоприятни условия и за съвместни производства на " зелен водород ", съставни елементи за автомобилната промишленост, сътрудничество в земеделието, хранителновкусовата индустрия и фармацията.

" При актуалните условия спешността на ограниченията и внезапното усилване на добива на газ и на доставките са по-важни от всеки път ", уточни Илхам Алиев. " Азербайджан се е потвърдил като благонадежден сътрудник и експортьор на газ ", сподели той и и назова стартирането на газовата връзка сред Гърция и България историческо събитие.

Алиев акцентира, че е разисквано и бързо отворяне на офис на азербайджанската държавна петролна и газова компания СОКАР в България. С президента на Азербайджан пристигна и бизнес делегация, която ще се срещне с евентуални български сътрудници.

Президентът на Азербайджан бе посрещнат с публична гала през днешния ден пред храм-паметника „ Св. Александър Невски “ с осъществяване на химните на двете страни, артилерийски салюти, приемане на строя на почетния гвардейски часовой и полагане на венци пред паметника на Незнайния боец. Алиев е основен посетител при откриването на газовата връзка с Гърция, тъй като през нея ще идва цялостният размер азерски газ по дълготрайния контракт с България. Синьото гориво се доставя по Трансадриатическия газопровод, а количеството от е 1 милиарда кубични метра годишно е към 1/3 от вътрешното ползване на България. Цената е сензитивно по-ниска от тази на спрените от  " Газпром " доставки.

Азерският газ по контракт трябваше да стартира да идва в България от началото на 2020 година Това обаче се оказа възпрепятствано поради към момента не построената газова връзка с Гърция. Нейното строителство се забави повече от 10 години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР