„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами

...
„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами
Коментари Харесай

Бивол извади видеозапис как министър Десислава Танева признава, че лъже ЕС за фондовете!

„ Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, тъй като другояче и това (финансиране) ще ни спрат. В последна сметка ние изпълнихме това, което сектора искаше. Но в този момент да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не би трябвало да получавате тази помощ! “

Думите са на земеделския министър Десислава Танева. Те се отнасят за схемата за непосредствено подкрепяне „ Обвързана поддръжка “. Признанието, че схемата е мощно компрометирана от голям брой установени измами идва след въпросите на Георги Василев, който е учредителен секретар на асоциацията „ Български пипер “. Записът е от Консултативен съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство, извършен евентуално на 27 март тази година. Официално в профилираните в земеделие медии беше обявено, че Танева и нейните заместници са показали пред сектора ограничения, които имат намерение да подхващат във връзка с бранш плодове и зеленчуци.

Предупреждението на Танева към бранша, да си мълчат за проблемите в „ Обвързана поддръжка “ е предизвикано от информацията, че в асоциацията „ Български пипер “ са постъпили 22 запитвания от нейни членове, по отношение на обстоятелството, че те са били финансирани с повече пари, в сравнение с са очаквали от обвързаната поддръжка.

„ Ние се досещаме от къде може да са тези пари, които са допълнително. Аз допускам, че не е единствено при нас, а при всички зеленчуци. Бихме желали, в случай че може с числа, публично по какъв начин става по този начин, че получихме тези пари, които получихме? “ пита секретарят Георги Василев.

Във видеото ясно се вижда, че Танева е смутена от въпроса. Тя му дава отговор, че от ведомството ще създадат съответни калкулации, но… „ Ние за какво по този начин се въздържаме от доста информация? Всички знаят, че ставките се усилиха поради високия интензитет на инспекции. Само че сътрудници, в случай че в това се задълбочат европейските служби и си компрометираме обвързана. Защото такова равнище на неточности демонстрира, че такава поддръжка не би трябвало да има. Тъй че в случай че желаете сами да си го аргументите, тъй като желаете да си разберете изчисленията… Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, тъй като другояче и това ще ни спрат. В последна сметка ние изпълнихме това, което сектора искаше. Но в този момент да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не би трябвало да получавате тази помощ! “

На процедура Танева споделя на Василев и на всички участници в Консултативен съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство, че България е в тежки нарушавания, които требва да останат загадка за европейските ни сътрудници.

Десислава Танева и европейския комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андриукайтис

Екипът на Биволъ няма изясненост кой е създател на записа от Конституционен съд, само че има удостоверение, че сходни диалози са текли. След доста опити да накараме някого от сектора да разяснява схемата за непосредствено подкрепяне „ Обвързана поддръжка “, единственият който застана с името си е точно въпросният Георги Василев от асоциацията „ Български пипер “.

Пред Биволъ той съобщи, че схемата се използва за целеустремено крадене и не става въпрос за позволени и регистрирани неточности, а за разкрити измами.

„ 60% от хората, които аплайват по тази стратегия лъжат страната благодарение на Министерство на земеделието и храните (Министерството на земеделието и храните). Това доста добре го знаят в ДФЗ и Министерство на земеделието и храните. От както я има тази помощ, ние всяка година им го споделяме. “

Субсидии влизат, продукция не излиза

Първоначално от министерството отричали и не разгласявали размерите на установените нарушавания. Най-сериозен бил процентът измами при културите, които се обработвали главно машинно и не претендирали разсад, като тикви, картофи и лук.

Някои играели ва банк и единствено очертавали декари, без да сеят нищо. Повечето обаче правели минимални разноски за културите от по 30-40 лв. на дк., а получавали сред 120 и 200 лева дотация. И двете категории обаче не изваждали продукция на пазара.

Миналата година Министерство на земеделието и храните оповестило пред сектора, че е проверило по към 20% от декларираните площи в половината от областите на България. Там били установени нередности при 11000 декара единствено при зеленчуците. Именно от корекциите наложени на провинилите са били спестени пари, които са били дадени на тези, които са траяли да се употребяват със статут на добросъвестни бенефициари, тъй като са такива, или тъй като не са били уличени в нарушаване. Първоначално ангажимента сред сектора и Министерство на земеделието и храните била уличените освен да бъдат глобени за настоящата (тогава 2019 г.), само че и идващите 3 години те да нямат прао да аплайват за каквито и да е дотации. Те обаче се разминали единствено със глоба за годината, в която са хванати.

Георги Василев обаче направи ангажимента, че в случай че подобен е процентът на измамите, какъвто е установен при тези поверени 20% от декларираните площи в половината области у нас, то размерът на единствено оповестените само че не и действително обработвани площи със зеленчуци би стигнал 110 000 от 200 000 декларирани, което е в действителност смущаващо.

Подобна неточност би могла да накара Европейска комисия да ревизира действието на схемата за непосредствено подкрепяне „ Обвързана поддръжка “ у нас или даже да я спре. Разбира се в хода на консултативния съвет от Министерство на земеделието и храните афишират, че инспекциите са правени и се вършат не случайно, а посредством разбор на риска. А и нарушаванията се виждали като минава спътника – засаждения нямало.

Публично оповестеното в Министерство на земеделието и храните предпочитание да се замитат нередности хвърля сянка на подозрение върху желанието на ведомството да установи и глоби всички извършители.

„ Министерството на земеделието непрестанно афишира, че няма административен потенциал и хора, с цел да ревизира. Аз и представителите на всички асоциации предложихме в тези контролиращи органи да влязат и наши членове. Ние сме производители от 20 години. Нашите членове чудесно знаят какво да ревизират и ще са най-хубавите контрольори. Те обаче ни отхвърлиха. “

Според Георги Василев най-често в сходни измами се впускали, тъй като елементарно можели да заявят 3 или 4 хиляди декара площи, засети или засадени със зеленчуци. У нас всеки производител на зеленчуци с над 300 декара е одобряван за огромен, само че никой не работел с хиляди декари. Преди години бил разгласен случай на разположение, декларирало 10 000 декара, засети с някакъв зарзават. Само по себе си това било неуместно, първо заради неналичието на пазар и машини, с които да бъде прибрана реколтата. Ако пък се прибирала на ръка, с тази активност трябвало да бъдат ангажирани 10-15 000 индивида.

„ Човек, който работи тази работа незабавно ще ти каже, че този е някакъв лъжец “ коментар мъжът, само че акцентира, че макар очевидната машинация, бенефициарът си получил дотацията. Групи зърнопроизводители употребили консултанти, които всяка година им казвали какво да „ обрисуват “. Консултанти, които евентуално били свързани с Министерство на земеделието и храните.

Георги Василев е убеден, че в случай че се обработваха всички декларирани у нас площи, то производството при междинен рандеман зеленчуци и плодове е трябвало да съставляват сред 40 и 50% от всички зеленчуци, които се оферират у нас, а те били 20%. Хипотезата за експорт също била несъстоятелна, тъй като той бил мижав или просто с цел да се усвои Данък добавена стойност.

„ Сега, поради COVID-19 И поради идните избори се търси метод да се показва субсидиране на бранша. Мисленето на Министерство на земеделието и храните е, че с оглед пониженото с към 40% ползване на зеленчуци в пандемията, нашите зеленчуци и плодове могат да останат непродадени, което би било удар по имиджа на Министерство на земеделието и храните и ГЕРБ. Изхождайки от това, те дават пари, безусловно с вертолет, те дават пари не на производителя, а на купувача, бил той верига магазини или преработвателно дружество. Те дават 80 стотинки на кг, за всеки, който изкупува от България пипер. Средната цена на пипера е 50 ст., а на прекупвача даваш 80. Който и да е този търговец, той ще зареже всеки непознат зарзават и ще купи български. Дадоха 5 милиона за домати, краставици и пипер. https://agro-journal.com/startira-priem-po-de-minimis-za-oranzherijni-proizvoditeli/, https://www.dnes.bg/politika/2020/04/08/5-miliona-leva-pomosht-za-oranjeriinite-proizvoditeli.445274 Бяха усвоени единствено 1 милион. Това просто значи, че няма произвеждане. “

Експертът акцентира, че в случай че се погледнат оповестените декари за насаждения от боб, то България би трябвало да е главен експортьор, а страната е главен вносител. „ Износът и вносът “ споделят доста, заключава Василев.

Според доста специалисти обвързаната поддръжка е доста противоречива мярка, която поддържа нерентабилни производства, вместо да насочи земеделците към развъждането на рентабилни култури. Всъщност обвързаната поддръжка е квази обвързана, тъй като тя не се дава за количество направена продукция, а за обработваема повърхност. Изглежда по този начин, тъй като финансовият инструмент е синхронизиран със Световната комерсиална организация. Тя е уредена в Регламент 1307.

Още в средата на 80-те години на ХХ век излиза наяве, че схемата с създаден литър мляко или кг жито няма по какъв начин да работи в Европейската общественост. Тогава дотацията се пресмята на обработваема повърхност. Именно тази нейна специфичност обаче дава поле за злоупотреби от страна на производители, които единствено са регистрирани, като такива, без да оферират продукция на пазара.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР