Аз съм зъл и страшен, с нокти и зъби, така

...
Аз съм зъл и страшен, с нокти и зъби, така
Коментари Харесай

„Политико“: Може ли Путин да спечели?

" Аз съм злобен и заплашителен, с нокти и зъби ", по този начин Владимир Путин съгласно сведения е предизвестил Дейвид Камерън, когато тогавашният английски министър председател го е притиснал във връзка потреблението на химически оръжия от съдружника на Русия в Сирия Башар Асад.

Според основния външнополитически консултант на Камерън Джон Касън - представен в документален филм на Би Би Си - Путин е обяснил, че с цел да се реализира триумф в Сирия, ще би трябвало да се употребяват безчовечен способи, както Съединени американски щати направиха в пандиза Абу Граиб в Ирак. " Аз съм някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ", споделя той.

Забележките явно бяха направени на половина на смешка, само че както постоянно при съветския водач, опасността беше ясна.

И сигурно Путин е потвърдил, че е подготвен да употребява страха като оръжие в опита си да подчини непокорната Украйна. Неговите войски се насочиха към цивилни жители и прибягнаха до изтезания и изнасилвания. Но успеха му се изплъзва.

През идващите няколко седмици той наподобява ще се опита да промени военните си неуспехи с късна зимна атака: доста евентуално е да се бори със зъби и нокти, с цел да избави Русия - и себе си - от по-нататъшно оскърбление.

Ще успее ли обаче някогашният чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР)? Може ли Русия въпреки всичко да завоюва войната, която Путин е избрал против Украйна, в изискванията на героична и обединена опозиция от страна на украинците?

Каталог на грешките

От самото начало войната е белязана от неверни преценки и неправилни калкулации. Путин и неговите генерали подцениха украинската опозиция, надцениха качествата на личните си сили и не съумяха да плануват мащаба на военната и икономическата поддръжка, която Украйна ще получи от Съединените щати и европейските страни.

Киев не падна за броени дни - както планираше Кремъл - и силите на Путин през лятото и есента бяха отблъснати, като до ноември Украйна си върна повече от половината от територията, която руснаците завзеха през първите няколко седмици на нашествието. Сега Русия е принудена да влезе в скъпоструваща и продължителна стандартна война, която провокира рядко срещано противоречие в политико-военното съсловие на страната и докара до изнасяне на бойните дейности в Кремъл.

Единствената победа, която съветските сили означиха през последните месеци, пристигна през януари, когато украинците се изтеглиха от град Соледар в Донецката област в Източна Украйна. А признаците сочат, че руснаците са на прага на нова победа с Бахмут, единствено на шест благи югозападно от Соледар, който евентуално скоро ще падне в ръцете им.

Но нито една от тези пропити с кръв победни борби не е освен това от алегоричен триумф, макар огромните загуби, които евентуално са претърпели и двете страни. От тактическа позиция нито една от успехите не е забележителна. Някои западни представители частно настояват, че за украинския президент Володимир Зеленски може би е било по-добре да се изтегли по-рано от Соледар и от Бахмут в този момент, по същия метод, по който руснаците през ноември отстъпиха от военно безнадеждната си позиция при Херсон.

За същински поврат във военната орис на Русия през идващите седмици Путин ще разчита на това, че силите му, попълнени от мобилизирани резервисти и новобранци, ще извършат нова огромна атака. Украинските публични лица чакат настъплението да стартира по-рано от пролетта. Украинският министър на защитата Олексий Резников предизвести на конференции през последните няколко дни, че Русия може да разполага с до 500 000 бойци, събрани в окупирана Украйна и по границите в запас, подготвени за офанзива. Според него тя може да стартира съществено към първата годишнина от войната на 24 февруари този месец.

Други украински публични лица считат, че офанзивата ще бъде през март - само че преди идването на " Леопард 2 " и други западни бойни танкове и бойни машини на пехотата. Зеленски предизвести украинците в събота, че страната навлиза във " време, когато окупаторът хвърля от ден на ден и повече свои сили, с цел да разбие нашата отбрана ".

Всички погледи са ориентирани към Донбас

Вероятното внимание на руснаците ще бъде ориентирано към източния район Донбас. Андрий Черняк, чиновник на украинското военно разузнаване, съобщи пред " Киев пост ", че Путин е наредил на въоръжените си сили да завладяват всички Донецк и Луганск до края на март. " Забелязахме, че съветските окупационни сили пренасочват спомагателни щурмови групи, подразделения, оръжия и военна техника на изток ", сподели Черняк. " Според военното разузнаване на Украйна Путин е дал заповед за завладяване на всички територии на Донецка и Луганска област ".

Други украински публични лица и западни военни анализатори подозират, че Русия може да употребява трикове да отвлече вниманието и да обърка. Те гледат на маневра, идваща от Беларус, имитираща северния натиск през февруари предходната година към Киев и на запад от столицата. Но украински представители на защитата считат, че сега в Беларус има единствено 12 000 съветски бойци, които сякаш организират взаимни учения с беларуската войска, което надали е задоволително за измама.

" Повторното нахлуване против Киев е безсмислено ", споделя Майкъл Кофман, американски специалист по съветските въоръжени сили и помощник на Центъра за нова американска сигурност, основан във Вашингтон мозъчен концерн. " Операция за спиране на снабдителните линии на запад или завладяване на нуклеарната електроцентрала край Ровно може да е по-възможна, само че за това ще са нужни доста по-големи сили от тези, които Русия разполага сега в Беларус ", споделя той в разбор.

Но към момента не е ясно къде тъкмо ще бъдат главните удари на Русия по продължение на 600-километровата фронтова линия в украинския район Донбас. Западните военни анализатори не чакат Русия да предприеме нахлуване по продължение на целия змиевиден фронт - по-вероятно е да предприеме дву- или тристранна офанзива с акцент върху някои основни села и градове в южната част на Донецк, върху Кременна и Лиман в Луганск и на юг в Запорожие, където има известия за засилено скупчване на войски и техника от другата страна на границата в Русия.

Общовойскови пердах

Пробивът обаче евентуално ще се изплъзне на руснаците, в случай че те не съумеят да отстранят два съществени минуса, които до момента съпътстваха военните им интервенции - неприятната логистика и неуспехът да координират пехотата, бронетехниката, артилерията и въздушната поддръжка за реализиране на взаимно допълващи се резултати, известни още като oбщовойскови пердах (combined arms warfare).

При оповестяването на назначението на военачалник Валерий Герасимов - някогашен шеф на щаба на защитата - за основен командващ на съветските сили в Украйна, съветското министерство на защитата акцентира " нуждата от образуване на по-тясно взаимоотношение сред типовете и родовете войски ".

Кофман прави оценка, че логистичните проблеми на Русия може би значително са преодолени. " В съветската логистика е осъществена много огромна метаморфоза и акомодация. Мисля, че диалогът за съветските логистични проблеми като цяло страда от прекалено много анекдотичност ", сподели той.

Кофман счита, че за украинските сили " би било по-добре да всмукват съветската офанзива и да изчерпят съветския нападателен капацитет, след което да поемат самодейността по-късно тази пролет. След като изразходват муниции, по-добри войски и съоръжение, това може да остави съветската защита като цяло по-слаба ". Той подозира, че настъплението " може да се окаже незадоволително безапелационно ".

Руските военни блогъри, подкрепящи войната, са съгласни с това. Те упорстват за още една готовност, като настояват, че тя ще е нужна, с цел да се задвижат пробивите, нужни за превръщане на военната орис на Русия. Бившият офицер от съветското разузнаване и военизиран пълководец Игор Гиркин, който изигра основна роля в анексирането на Крим, а по-късно и в Донбас, твърди, че ще са нужни талази от мобилизации, с цел да се преодолее защитата на Украйна посредством бройка.

А западните военни анализатори подозират, че сега Украйна и Русия разполагат с почти идентичен брой бойци. Това значи, че военачалник Герасимов ще се нуждае от доста повече, в случай че желае да реализира съотношението три към едно, което съгласно военните доктрини е належащо за триумфа на атакуващите сили.

Недостигът на фрагменти на Герасимов накара други анализатори да кажат, че в случай че западната увереност се задържи, предпазливостта на самия Путин ще попречва възможностите на Русия да завоюва войната.

" Колебливото взимане на военни решения от страна на Путин демонстрира желанието му да заобикаля рискови решения, които биха могли да застрашат ръководството му или интернационалната ескалация. Въпреки обстоятелството, че неговата максималистична и нереалистична цел, цялостното завземане на Украйна, евентуално изисква поемането на спомагателен риск, с цел да има някаква вяра за триумф ", съобщи Институтът за проучване на войната (ISW) в разбор от тази седмица.

Зъл и заплашителен може да е Путин, само че, доколкото вижда ISW, той " продължава да не желае да заповяда сложните промени в съветската войска и общество, които евентуално са нужни за спасяването на неговата война ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР