Аз съм силно разтревожен от състоянието на БСП. Тук въпросът

...
Аз съм силно разтревожен от състоянието на БСП. Тук въпросът
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Днес трябва да стане ясно дали спасяваме лидера или спасяваме БСП

" Аз съм мощно угрижен от положението на Българска социалистическа партия . Тук въпросът опира до инстинктите за самосъхрание на Българска социалистическа партия.

На Конгреса на Българска социалистическа партия през днешния ден би трябвало да стане ясно дали спасяваме водачът на нейния пост или спасяваме Българска социалистическа партия . Това се съществени отговорности пред тази 130 годишна партия и рискът да мине в категория на незначителните партии ", съобщи пред БНР Сергей Станишев, ръководител на ПЕС и някогашен водач на Българска социалистическа партия, специфичен посетител в в предаването ``Политически НЕкоректно`.

" Ние към този момент имаме проблем не с периферията на Българска социалистическа партия, а с ядрото на тази партия, която загуби близо 700 000 гласоподаватели за 4 години. Ние се оказахме след Движение за права и свободи, четвърта позиция сме. Ние не успяхме да бъдем възприети нито като ясна съпротива, нито като ясна опция .
Участието на Българска социалистическа партия в този момент във властта не ни подсигурява , че ще сме в положение с 10 на 100 гласовете и с 26 депутати да формираме главните насоки на политиката на това правиветлство. И чет ова ще ни донесе по-късно растеж в нашите гласове...спаднали сме на 267 000 гласа, това е злополука ", сподели още Сергей Станишев.
По думите на Станишев доста от основните тематики за Българска социалистическа партия през днешния ден не са в дневия ред на държавното управление - здраеопазване и лечебни заведения, нуклеарната енергетика и доста други тематики. " Ако оставката не се удостовери от Конгреса, това ще е гротескно в очите на гласоподавателите и все едно да им кажем, че тяхната оценка не е значима , че ние си живеем в собствен личен свят ", уточни Станишев.


По мотив настояването на Москва да бъдат изтеглени силите на НАТО от България Станишев съобщи:

" Отговорът на българските институции беше изцяло досатъчен и е обикновено всяка една суверенна страна да реагира задоволително изрично и остро на сходни претенции. Защото не може да ни се слагат ултиматуми. България сама би трябвало да дефинира кой е нейният народен интерес и по какъв метод да подсигурява националната сигурност.

Друга тематика е цялостните връзки сред НАТО - Русия, Съединени американски щати и Русия, която е доста по-комплексна и за първи път ние виждаме, че Русия слага много ясно и изрично своите паники и условия.

И ще се водят договаряния и диалози, тъй като с цел да има резистентност на европейския континет, би трябвало да са обезпечени националните ползи и сигурността на всяка една от страните .

България в този аспект не би следвало да има комплицирано отношение към Русия, поради историческите си връзки с Русия , за разлика от Полша, Чехия и Прибалтийските страни. Така че, нашият опит е позитивен.

В този смисъл ние сме неповторима позиция да бъдем гласът на разсъдъка и разговора . Аз постоянно съм бил за разговора, а не за ескалация и опълчване, тъй като това е доста рисково ", съобщи пред БНР Станишев.

Коалиционното държавно управление би трябвало да приказва на един глас и еднопосочно по тази тематика и да почиства между тях, в случай че има сложни въпроси ", добави Станишев. 

" Моята оценка е по-скоро позитивна за визитата на премиера Кирил Петков в РСВ . За да излезем от това улитимативно говорене сред България и РСеверна Македония последните десетилетия. В последна сметка политиците би трябвало намерят гъвкави решения, които да разрешат този спор .
Защото аз съм сигурен, че е в дълготраен български интерес е всички страни от Западните Балкани да влязат в Европейски Съюз , уточни още водачът на ПЕС. 

Хубаво е, че министър председателят Петков се опита да измести разговора единствено от историческото говорене към другите сфери, които ни сплотяват.
Неибежно ние ще би трябвало да стигнем до решение и по по-чувствителните тематики сред двете страни, само че не можем да седим непрекъснато в тази затворена, заключена позиция ", заключи Станишев.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР