Аз съм горд от българите такива, каквито ги виждам днес.

...
Аз съм горд от българите такива, каквито ги виждам днес.
Коментари Харесай

Българите в Квебек по традиция са много активни на избори



„ Аз съм горделив от българите такива, каквито ги виждам през днешния ден. Смятам, че те се пробват да вземат в ръцете си своята орис. В никакъв случай не е елементарно. Несъмнено е, че ще би трябвало да се окрупнят българските партии по метод, който да разреши избор, осигуряващ ефикасна настояща власт. Но дълбокото ми вътрешно чувство от последните две-три години, през които се връщам в България е, че хората гледат и на живота, и на политиката доста по-жизнено, доста по-позитивно. Това за мен е добър знак “.

Това показа пред Радио България  излезлият от страната преди 32 години в търсене на по-добри благоприятни условия за развиване публицист Борислав Николов. Днес той живее в Квебек, Канада. Собственик е на организация за рекламно разпространяване, работеща с етнически медии, издател на към този момент закрития български вестник „ Форум “ в Канада.



По думите му, българите в Квебек по традиция са доста дейни на избори . Очаква и този парламентарен избор да не е изключение:

„ Практически всички българи в Квебек, които познавам, и които бяха затворени при непоколебим коронавирус режим в къщите си, към момента неимунизирани отидоха да гласоподават на парламентарните избори на 4 април тази година… Така че интензивността при нас е напълно действителна и огромна. И през днешния ден доста българи ще отидат да гласоподават в двата изборни центъра в Монреал “, споделя Борислав.
Той обаче е уверен, че какъвто и да е резултатът от изборите, държавно управление не би трябвало да се образува непременно :

„ Една добра народна власт се откроява с нещо доста просто. А то е да има две до три политически партии, които да могат да образуват държавно управление и които съставляват огромна група от национални ползи в необятния смисъл на тази дума. Ако сме сложени пред 10 до 12 политически партии, фрагментирани, и една част от които, несъмнено, ще отидат при главните групировки, ще се съгласите, че подобен кабинет рискува в някаква степен да бъде нестабилен. “

Който и да поеме ръководството на страната, е значимо дейностите му да са ориентирани към това, да се разграничат правосъдната, изпълнителната и законодателната власт по метод, който да не разрешава даже мисъл за злоупотреби, безапелационен е Борислав:

„ Трябва да се възвърне доверието на хората в институциите, с цел да може тези институции да си правят ефикасно работата. “

Относно политиките на ръководещите по отношение на българите зад граница Борислав Николов показва, че доста се приказва за това, че държавното управление живо се интересува от българската диаспора, само че рядко се минава от думи към каузи .

„ Мисля, че като най-малко биха могли да бъдат взети доста по-конкретни ограничения в посока и на обучение, и на медийни взаимовръзки, и на стопански връзки сред страната и българите, които живеят зад граница. “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР