Авторският ръкопис на първия исторически трактат за България, създаден един

...
Авторският ръкопис на първия исторически трактат за България, създаден един
Коментари Харесай

Открит е оригиналния ръкопис на първата история на България, обяви учен

Авторският ръкопис на първия исторически етюд за България, основан един век преди " История славянобългарска " на Паисий Хилендарски, е открит и ще бъде оповестен като текст, клише, превод, бележки и теоретичен коментар. Става дума за написаната на латински История на България от Петър Богдан Бакшич, за която се счита, че е основана към 1667-1668г., само че е отпечатана след гибелта му през 1674г.

От нея са познати фрагменти и преписи, само че в повсеместен тип тя в никакъв случай не е била известна на науката.

Сега проф. Лилия Илиева от Югозападен университет " Неофит Рилски " афишира в идния брой 1 за 2018г. на сп. " Балканистичен обзор ", че е разкрила истинския ръкопис на българския литератор - францисканец от Чипровци, станал католически архиепископ. В публикацията има и клише на цяла страница от документа.

В удостоверение на хипотезата, че историята на Богдан е доста по-обемист труд, тя оповестява, че ръкописът заема към 200 страници, разпределени в 70 глави, увод, послепис и добавени документи. Според проф. Илиева заглавието на този труд е " За древността на бащината земя и българските неща ", а създателят се показва като Петър Деодат Чипровски.

Пред Весела Николаева от онлайн изданието Severozapazenabg.com проф. Илиева споделя, че е разкрила ръкописа в Университетската библиотека на италианския град Модена.

Университетът е учреден през 1175г. и е един от най-старите в света. Библиотечната му мрежа е от десетина обекта, в това число в провинция Реджо Емилия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР