Авторите на осем сборника с разкази са номинирани в тазгодишното

...
Авторите на осем сборника с разкази са номинирани в тазгодишното
Коментари Харесай

Жури определи номинираните за Националната литературна награда "Йордан Радичков"

Авторите на осем сборника с разкази са номинирани в тазгодишното издание на Националната литературна премия " Йордан Радичков " . Три са номинациите за дебют. Номинираните са избрани откакто петчленно жури прегледа близо 30 сборника с разкази. 
Този книжовен конкурс е скъп, защото като обичайно мощният за България род на описа постоянно остава в сянка, означи ръководителят на журито доцент Бойко Пенчев :
" Мога да кажа, че тази година прочетох доста забавни сборници. Първото, което прави усещане е една мощна концептуалност, множеството книги не са просто събрани някакви там къси текстове, а добре подредени и структурирани текстове със своя цялостна идея, стилово издържани. "
Почти всички разкази, които вземат участие тази година, приказват за действителността на един жив, неподправен език, добави доцент Пенчев:
" Ние сме привикнали да мислим съвременността като катастрофична, време, в което положителното постоянно е жертва, а злото постоянно тържествува. Доста от книгите по разнообразни способи някак си се подсказва едно такова подстрекателство, че въпреки всичко положителното, любовта, милостта, както би споделил Радичков, са в действителност много жилави и намират метод да се проявят и в днешните толкоз като че ли материалистични, непоетични времена. Имаме на пръв взор елементарни сюжети, които обаче приказват за комплицирани неща. "
Организатор на състезанието е Община Берковица. Имената на спечелилите ще бъдат оповестени на публична гала по връчването на премиите в края на месеца.
По обявата работи: Полина Тодорова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР