Авторът на детски книги игри Никола Райков подписа договор с

...
Авторът на детски книги игри Никола Райков подписа договор с
Коментари Харесай

Български детски автор подписа с китайско издателство

Авторът на детски книги игри Никола Райков подписа контракт с огромното китайско издателство „ Haitian Publishing House “, което ще издаде всичките му книги до този миг - четири детски и две настолни игри. Издателството е откупило и правата за аудио версиите на книгите.

Това е втора сполучлива стъпка за Райков, който предходната година преотстъпи правата си за приказката-игра „ Добросъците “ на същото издателство. Настоящият контракт включва книгите „ Голямото премеждие на дребното таласъмче “, „ Още по-голямото премеждие на дребното таласъмче “ и „ Приказка от два свята “. Издателството има намерение да осъществя и аудио версии на книгите. „ Haitian Publishing House “ е откупило правата и на настолните игри „ Таласъмски истории “ и „ Невидим свят “, чието деяние се развива във вселените на книгите.

Издателството „ Haitian Publishing House” е учредено през 1984 година и е едно от най-големите в Китай, централата му е ситуирана в Шенжен - софтуерният център на Южен Китай. Годишно издава над 600 заглавия. Според читателска ранглиста „ Haitian Publishing House” е в топ 10 на най-харесваните издателства в страната.

Редакторката Чен Шаоянг е спряла избора си на книгите на Никола Райков, тъй като съчетават в себе си невероятни истории и игри, в това число с усещаща се бащинска любов. Книгите и игрите ще бъдат преведени от български на китайски език от Лин Юсян, която е приключила българистика в университета в Пекин. Очаква се те да се появят на пазара в Китай през 2021 година.

При първия превод на „ Добросъците” преводачката на няколко пъти се съветвала с Райков поради играта на думите, постоянно срещана в приказката. Благодарение на обясненията тези словесни „ каламбури” няма да бъде изгубени за китайските читатели. Така до тях ще доближи фантазията, приключението и хуморът – трите съществени съставки, гарантиращи триумфа на всяка детска книга, по думите на Райков. И илюстрациите на българското издание ще доближат до китайската аудитория в достоверния си тип.

Николай Райков споделя, че стартира да написа приказки около 3-годишния си наследник. Преди това е писал за възрастни. През 2015 година, 34-годишният Райков става най-младият притежател на влиятелната премия „ Константин Константинов “ на Министерството на културата за принос в детското книгоиздаване. Той е и повторен притежател на „ Бисерче вълшебно “ - премията, в която деца гласоподават за обичаната си книга.

Подписването на контракта с „ Haitian Publishing House” Райков дефинира освен като персонален триумф, само че и като самопризнание за цялата българска литература. От своето детство Райков си спомня като обичани „ Приключенията на Лукчо” и „ Приказки по телефона” на Джани Родари, „ Книга за джунглата” на Ръдиард Киплинг и „ Приключенията на Лиско” на Борис Априлов.

Райков е прочут с това, че е първият публицист у нас на приказки-игри. За ексцентричния му взор към детската литература изиграва роля и образованието му - приключва осведомителни технологии в Чикаго. Завръща се в България, тъй като мъчно възприема светогледа на американците – намира го за прекомерно насочен към материалното.

Никола Райков е основател на Фондация „ Таласъмче”, която осъществя планове за свободно шерване на новаторски приказки-игри. Досега книгите му са били превеждани и в Латвия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР