Авторът на „Да четеш „Лолита“ в Техеран“ ще зарадва почитателите

...
Авторът на „Да четеш „Лолита“ в Техеран“ ще зарадва почитателите
Коментари Харесай

Република на въображението от Азар Нафизи – има ли свят без граници?

Авторът на „ Да четеш „ Лолита “ в Техеран “ ще зарадва феновете си със самобитно продължение на записките – пояснение в обич на литературата.
След като Азар Нафизи завоюва сърцата на милиони читатели по целия свят с мемоара си „ Да четеш „ Лолита “ в Техеран “ – пояснение в обич към силата на литературата на фона на цензурата и изтезанията по улиците на Иранската гражданска война, иранската писателка ще зарадва българските читатели с „ Република на въображението”.
Избягала от ужаса и основала живот за фамилията си в Америка, пред Нафизи е сложено предизвикателство – един песимистичен четец декларира по време на конференция, че книгите нямат такова значение за хората в Съединени американски щати, както за жертвите на режима в Иран.
Но до каква степен в действителност се простират границите на онази „ Република на въображението “, където фантазията е паспорт, а литературата има жизненоважно значение за демократичното общество?
В „ Република на въображението “ записки, нереалност и история се преплитат във вихрен танц на фантазията, в който художествените истории са освен оръдия на политическа мощ и надзор, само че и онази нишка, която води към предишното. Те ни карат да прозрем сегашното и ни разрешават да забележим живота си освен подобен, какъвто е, а и какъвто би могъл да бъде.
През призмата на „ Приключенията на Хъкълбери Фин”, „ Магьосникът от Оз”, „ Бабит “, „ Сърцето е уединен ловджия “ и „ От планината възвестявай! “ Азар Нафизи преглежда просветителната система в Съединени американски щати, осъжда остро цензурата в Иран и размива границите сред континенти и епохи.
По думите на Набоков, „ Читателите се раждат свободни и би трябвало да останат свободни.” Независимо дали във време на война или мир, потребността от книгите и тяхната „ Република” е идентична на всички места по света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР