Автор Цветелина Соколова, mediapool.bgЗаложените амбициозни приходи от ДДС в Бюджет

...
Автор Цветелина Соколова, mediapool.bgЗаложените амбициозни приходи от ДДС в Бюджет
Коментари Харесай

Приходите от ДДС вървят към неизпълнение, бюджетът отново е с дефицит

Автор Цветелина Соколова, mediapool.bg

Заложените амбициозни доходи от Данък добавена стойност в Бюджет 2023 най-вероятно няма да бъдат събрани в цялостен размер до края на годината. Към края на юли събираемостта от най-важния налог у нас е малко по-ниска от миналогодишната (спад с 0.8%), само че до края на 2022 година фискът събра 15.3 милиарда лева, до момента в който тази година проектът е за 17 милиарда лева Това излиза наяве от калкулации въз основата на оповестения от финансовото министерство в четвъртък вечерта бюлетин за осъществяването на бюджета.

Въпреки предстоящото несъблюдение на постъпленията от Данък добавена стойност бюджетът най-вероятно ще успее да се вмести в гласувания недостиг от 2.5% главно поради задържането на финансови разноски и превеждането на по-висок дял от " Българския енергиен холдинг ", настояват специалисти.

През август бюджетът още веднъж се е върнал към недостиг, въпреки и най-малък – 100 млн. лева (0.05% от БВП), сочат предварителните данни на МФ. Още през февруари тази година фискът излезе на минус. В първите два месеца от ръководството на новото държавно управление (през юни и юли) Асен Василев се похвали с остатъци, само че те се оказаха краткотрайни, тъй като постоянно признатият бюджет, проработил през август, подвигна част от обществените заплащания и разноските още веднъж се оказаха по-високи от приходите.

" Основните аргументи за предстоящото утежняване на бюджетната позиция през август са свързани с по-високите разноски през месеца, в това число заради утвърдени със Закона за държавния бюджет за 2023 година заплащания, дължими за към този момент минали интервали (през август Национален осигурителен институт изплати нараствания размер на паричните компенсации за развъждане на дете (780 лева.) за юли, както и доплащането до новия размер за интервала януари-юни), по-високи здравноосигурителни заплащания, разноски за прехрана и други ", разяснява финансовото министерство.

Постъпленията от Данък добавена стойност към края на юли са 8.6 милиарда лева, което е с 68 млн. лева по-малко от същия интервал на предходната година и съставлява единствено 50.8% от плануваните в бюджета за 2023 година Изоставането е при Данък добавена стойност от импорт поради по-ниските борсови цени на суровините тази година.

При множеството от останалите налози (данък облага, налог върху персоналните приходи, акцизи) има растеж, само че той към този момент е непълен за осъществяването на бюджетния проект в целокупност. Общо данъчно-осигурителните доходи порастват с към 10% към края на август по отношение на събраните за същия интервал на предходната година. За да се извърши проекта за налозите и осигуровките в Бюджет 2023 обаче, събираемостта би трябвало да е с 15.7% по-висока от миналогодишната. До края на август приходните организации са събрали с към 3 милиарда лева повече от налози и осигуровки, а до края на годината превесът би трябвало да доближи 7.4 милиарда лева

В същото време разноските порастват с 13.1% към края на август. Според справката към края на юли финансовите разноски също се движат изпреварващо по отношение на предходната година и са към 2.7 милиарда, което е с 0.9 милиарда лева повече спрямо юли 2022 година Планът в Бюджет 2023 обаче е за към 8 милиарда лева финансови разноски тази година и е доста евентуално да не бъде изпълнен.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР