Автор: Режи льо Сомие, OmertaНа фона на разразилия се нацистки

...
Автор: Режи льо Сомие, OmertaНа фона на разразилия се нацистки
Коментари Харесай

Синът на ловци на нацисти Арно Кларсфелд: Украйна не е невинна! Тя благоговее пред хора, избили десетки хиляди еврейски семейства

Автор: Режи льо Сомие, Omerta

На фона на разразилия се нацистки скандал в Канада и последвалата политическа стихия публикуваме още веднъж изявлението с Арно Кларсфелд, френско-израелски юрист, наследник на Беате и Серж Кларсфелд, ловци на нацисти, разкрили местонахождението на Клаус Барби в Боливия, наред с други. Интервюто е направено от журналиста Режи льо Сомие за френската онлайн медията Omerta и " Гласове " към този момент го разгласява на 15 февруари 2023 година

" Путин е първият виновен, само че Украйна също не е почтена. От 2014 година тя гради своята еднаквост върху омразата към Русия, събаряйки паметниците в чест на успеха над нацизма и издигайки паметници на тези, които са сътрудничели с нацистите и са избили десетки хиляди еврейски фамилии, като Бандера, Шухевич. И това не е нещо маргинално, другояче нямаше да се намеся - това е публично признание, с най-големите булеварди, като в Киев, наречени “Бандера ”, с празнични дни, пощенски марки. Те ще кажат: “Боготворим ги, популяризираме ги, даваме ги за пример на младежта, тъй като те са се борили против Съветския съюз ”. Но за какво тогава в Берлин да няма една огромна улица, бул. “Херман Гьоринг ”, който е бил воин от Първата международна война?... Ако в Украйна, със единодушието на Европейския съюз, благоговеят пред хора, които са избили десетки хиляди еврейски фамилии, тъй като са видели заплаха в Съветския съюз, това рано или късно неизбежно ще доведе  до реабилитация на Хитлер, тъй като Хитлер също е виждал в Русия или в Съветския съюз заплаха за Запада, и затова Хитлер ще бъде оправдан. Ще кажат: “Да, той е избивал евреи, да, това са неговите дребни дефекти ”, както споделят същото нещо за Бандера - “да, той е избивал евреи, само че това не е значимо, той се е борил против Съветския съюз ”.

" Аз споделям през цялото време, че Украйна не може да завоюва. Особено като чувам по малкия екран, че Путин е най-лошият пълководец след Юлий Цезар, като чувам нелепостите какъв брой зле са подготвени руснаците. Когато човек е чел какво се е случило по време на Втората международна война, какво са говорели в немския общоприет щаб - Кайтел или Йодел, те са казвали “ние унищожаваме 10 дивизии и на тяхно място идват двадесет нови дивизии ”. Руснаците са подготвени да умрат като украинците. Те са три пъти повече, борят се вкъщи си, за тях Донбас е домът, това не е като в Афганистан - те имат всичко зад себе си, тъй че не виждам по какъв начин могат да изгубят. Украинците могат най-вече да възпират руснаците, само че никога не могат да завоюват. Така че не е правилно, че украинците с малко повече въоръжение могат да завоюват. Това единствено удължава спора, Европа обеднява и се погубват човешки животи ". Това споделя Арно Кларсфелд, френско-израелски юрист, другар на Антъни Блинкен, наследник на Беате и Серж Кларсфелд, ловци на нацисти, разкрили местонахождението на Клаус Барби в Боливия, наред с други, в изявление за журналиста Режи льо Сомие и онлайн медията Omerta. 

- Добър ден на всички! Добър ден на слушателите на “Омерта ”! Днес посрещам Арно Кларсфелд. Добър ден, Арно Кларсфелд! Вие сте френско-израелски юрист, защитавате Асоциацията на синовете и дъщерите на депортираните евреи от Франция. Вие също по този начин сте наследник на ловците на нацисти Беате и Серж Кларсфелд, а неотдавна сте създател на една петиция, наречена “Не на Трета международна война поради Донбас ” ( Non à une Troisième guerre mondiale pour le Donbass). Тази петиция събра над 25 хиляди подписа за една седмица. Обяснете ни: вървим ли към Трета международна война?

- Не знам дали вървим към Трета международна война, само че се притеснявам, че може да се насочим към Трета международна война и скърбя, че Европейският съюз, Франция и Германия не поемат начинания, с цел да се опитат да намерят дипломатическо решение на един спор, който би трябвало да се позволи посредством териториален компромис и не би трябвало да аргументи Трета международна война в Европа, която към този момент е претърпяла две. Първата международна война беше самоубийство за Европа. Втората международна война беше ново самоубийство за Европа, а Трета международна война ще бъде още веднъж самоубийство за Европа, в случай че спорът се развие в Европа. А той ще се развие в Европа, а не в Съединени американски щати, тъй че при положение на спор Европа ще бъде опустошена. Не е в полза на Европа спорът да продължава. В интерес на Европа е да откри компромис и двете страни, които са еднообразно фанатични, би трябвало най-малкото да се опитат да намерят компромис.

- Все отново руснаците са виновни от една година за тази ескалация, точно с нуклеарните закани на Путин. Те започнаха войната. Как можем да ги накараме да я спрат?

- Още при започване на спора осъдих експанзията на Путин - това беше незаконна експанзия, нямаше потребност да стартира тази война, той към този момент имаше Крим, имаше една част от Донбас. Несъмнено той е считал да превземе Киев за няколко дни и да сложи там режим или държавно управление под собствен надзор. Провали се, само че той е виновен за това, че се провали. А тази война предизвиква доста премеждия и на бойците, и на цивилното население в Украйна, и големи стопански последствия, които раздрусват света. Така че Путин е първият виновен, само че Украйна също не е почтена. От 2014 година тя гради своята еднаквост върху омразата към Русия, събаряйки паметниците в чест на успеха над нацизма и издигайки паметници на тези, които са сътрудничели с нацистите и са избили десетки хиляди еврейски фамилии, като Бандера, Шухевич. И това не е нещо маргинално, другояче нямаше да се намеся - това е публично признание, с най-големите булеварди, като в Киев, наречени “Бандера ”, с празнични дни, пощенски марки. Те ще кажат: “Боготворим ги, популяризираме ги, даваме ги за пример на младежта, тъй като те са се борили против Съветския съюз ”. Но за какво тогава в Берлин да няма една огромна улица, бул. “Херман Гьоринг ”, който е бил воин от Първата международна война? Така че това, което си мислех и поради което се намесих, е моята роля. Хората се пробват да кажат “защо се изрича той? ” и така нататък Ако в Украйна, със единодушието на Европейския съюз, благоговеят пред хора, които са избили десетки хиляди еврейски фамилии, тъй като са видели заплаха в Съветския съюз, това рано или късно неизбежно ще доведе  до реабилитация на Хитлер, тъй като Хитлер също е виждал в Русия или в Съветския съюз заплаха за Запада, и затова Хитлер ще бъде оправдан. Ще кажат: “Да, той е избивал евреи, да, това са неговите дребни дефекти ”, както споделят същото нещо за Бандера - “да, той е избивал евреи, само че това не е значимо, той се е борил против Съветския съюз ”.

Така че моята роля беше да се намеся. В началото на спора резервирах безмълвие. Познавам сносно историята на Втората международна война на Източния фронт, тъй като прочетох доста деликатно и несъмнено съм един от малцината във Франция, прочели всички томове с истинските документи от Нюрнбергския развой, които са 15-16 тома, тъй че доста добре познавам военната история. А преди две-три години прочетох една книга, която се споделя “Бележници от Киев, 1941-1943: Дневник на една съветска библиотекарка по време на немската окупация ” (Carnets de Kiev, 1941-1943: Journal d'une bibliothécaire russe pendant l'occupation allemande). Тя се споделя Хорошунова, а книгата е на издателство “Калман Леви ”. Това е книга, която може би двадесет души са прочели във Франция, само че е извънредно забавна, тъй като доста добре споделя за окупацията на Киев, с доста откровени думи, тя е била извънредно сензитивна жена. Тя споделя по какъв начин, когато германците са влезнали в Киев, по какъв начин шайките на Бандера са призовали да се изтребват евреите и по какъв начин в село Бабий Яр и в града евреите са вървели към гибелта. Те са били убити с един патрон в главата…

- Едно от най-тежките кланета…

- Да, едно от най-тежките кланета, убити от айнзацгрупи, с поддръжката на бойците на Бандера, убивани и с удар с дебела сопа, погребвани живи и прочие И булевардът, който води до това място, се назовава “Степан Бандера ”. Въпреки това първоначално резервирах безмълвие, тъй като Украйна беше нападната.

- Нямате ли възприятието, че съживявайки тези остарели истории вървите против украинската идея?

- Все ми е едно дали е против украинската идея! Да си разрешат споровете! И двата режима са еднообразно антипатични! Еднакво корумпирани! Малко повече народна власт има в Украйна, тъй като американците заплащат, само че е задоволително да прочетеш техническите фишове на Френската работа за отбрана на бежанците, които вършат фиш за всяка страна, с цел да видите, че е корумпирана, има трафик на дами, трафик на деца, трафик на каквото си желаете в Украйна, олигархия, клептокрация…

- Не вярвате ли на нашите водачи, когато споделят “в Украйна е заложена демокрацията, не става дума единствено за Украйна, а за демокрацията, бъдещето на нашия свят ”?

- Не е заложена демокрацията, а спазването на интернационалното право. Това - да, тъй като Русия атакува суверенна страна и се подигра с интернационалното право, до момента в който Русия въпреки всичко е в Съвета за сигурност, тя е нуклеарна мощ и не беше застрашена директно краткосрочно или средносрочно. И също така си съперничи със Съединени американски щати. Така че тя по някакъв метод унижава Съединени американски щати, които са заложили на Украйна. Следователно това е борба сред Съединени американски щати и Русия. Но борбата е като в “Д-р Стрейнджлав ” - те се удрят и в същото време за тях това е игра. Има една невероятна сцена в “Д-р Стрейнджлав ”, когато руският дипломат идва в генералния щаб, във военната зала, тъй като американците са пуснали нуклеарния огън и ракетите летят към Мечката. Съветският дипломат, който е там, прави фотоси и стартира да се бори с шефа на генщаба, а американският президент им споделя: “Gentlemen. You can't fight in here. This is the War Room! ”, " Господа. Не можете да се биете тук. Това е Военната зала! ”. Има, несъмнено, вкус за власт, само че това е като в Испанската война през 1936 година - и двамата тестват силите си. Мечката, която по това време е Германия, тества танковете си. Добре виждаме по малкия екран с какво тържествуване и едните, и другите изясняват техническите аспекти на танка “Леопард ”, на “Тигър ” преди този момент, на “Ейбрамс ”. Конструкторите на оръжия също желаят да тестват своите въоръжения, които от дълго време не са се били: това оръжие против това оръжие. Това е и реклама за техните оръжия. Вярно е също, че има борба за независимост. Аз съм надълбоко проамерикански надъхан, постоянно съм бил подобен, даже когато Съединени американски щати бъркат.

- Вие подкрепихте войната в Ирак. Съжалявате ли за това през днешния ден?

- Подкрепих войната в Ирак, тъй като смятах, че Саддам Хюсеин желае да се снабди с нуклеарно оръжие и като израелец се притеснявах, че в случай че Саддам Хюсеин има нуклеарно оръжие, той ще го изстреля против Израел. Той можеше да избегне това, в случай че беше отворил обектите си за инспекторите на нуклеарни оръжия, само че не го направи. За страдание, най-много популацията и районът понесоха следствията. Аз имах вяра, че популацията на Ирак с наслада ще одобри демокрацията. А това не е допустимо, тъй като народите  би трябвало сами да еволюират и в един безреден свят постоянно екстремистките групи вземат властта и тъкмо това стана в Ирак с другите милиции, които Съединени американски щати не съумяха да победят. Те не можеха да се държат като колониалистка и незаконна страна, т.е. да отидат да убият всички, които са срещу демокрацията. Не го направиха. Но аз изцяло сгреших: по-добре Саддам Хюсеин, колкото и ужасяващ да беше той, да бе останал и районът да бе останал постоянен. Но не направих същата неточност с Кадафи, тъй като Кадафи се отхвърли от нуклеарната си стратегия и не заплашваше директно Запада. Така че не мисля, че военните интервенции са с цел да бъдат заменени режимите, даже и режимът да е ненавиждан, в случай че това не е от жизненоважен интерес или в случай че се прави геноцид, какъвто беше казусът в Руанда, където не се намесихме, до момента в който един милион тутси бяха убити.

Тук, в Украйна, има военни закононарушения, осъществени от руснаците, само че не е осъществен геноцид и тези, които споделят по малкия екран, че има геноцид, са лъжци и се пробват да накарат Запада и войските на НАТО да влязат във война против Русия, пробвайки се, без подозрение, да смъкват Путин. Но какво ще пристигна след Путин? Ако вземат един княз Мишкин - познавате героя от “Идиот ”, който въобще не е бил глупак, а  съчувствен и приветлив, и го сложат в Харвардското бизнес учебно заведение или Йейл? Може би американците желаят подобен човек, една част от американската администрация желае, тъй като добре виждам, че друга част, като началника на въоръжените сили, е доста внимателна и не мисля, че американците желаят да изпращат войски.

- Имате право - военните са внимателни в тази война, цивилните не са. Какво приказва това за тази война? Или шефовете на дипломацията, като Антъни Блинкен да вземем за пример, в никакъв случай не изричат думата “преговори ”, нито “мир ”, до момента в който я чуваме от устата на ген. Мили или на министъра на защитата.

- Запознах се с Антъни Блинкен в Съединени американски щати от дълго време, преди трийсетина години, станахме другари. Той е рационален човек, не мисля, че желае да изпрати войски, само че мисля, че желае да отслаби оптимално Русия. Ще забележим къде ще спре преди точката на изкривяване. Но това би трябвало да докара до договаряния, тъй като европейският континент страда и може да просперира стопански, единствено в случай че има положителни връзки с Русия, където са всички първични материали. Така че европейският континент или рискува да бъде унищожен, или неизбежно ще обеднее, в случай че не реализира форма на единодушие.

Аз съм европеец, проамериканец съм, само че съм също по този начин европеец и не желая Европа да се разпадне, или да има вълнения в Европа поради рецесията с бедността. Това не е обикновено и не си коства цената. Донбас е един дребен район с благосъстояния, могат да намерят териториален компромис, могат да споделят благосъстоянията, вместо да дават стотици милиарди долари за въоръжение. Могат да употребяват всички тези пари за построяването на университети в Украйна. Дипломатите са специалисти в намирането на компромис, безспорно те ще намерят компромис, само че би трябвало да има единодушие и по тази причина не би трябвало нито Путин и Русия, нито Байдън да стават за смях. Какво решение може да има, тъй че нито едните, нито другите да не стават за смях?

- Това е война, за която споделят “Украйна не може да завоюва, а Русия не може да загуби ”.

- Аз споделям през цялото време, че Украйна не може да завоюва. Особено като чувам по малкия екран, че Путин е най-лошият пълководец след Юлий Цезар, като чувам нелепостите какъв брой зле са подготвени руснаците. Когато човек е чел какво се е случило по време на Втората международна война, какво са говорели в немския общоприет щаб - Кайтел или Йодел, те са казвали “ние унищожаваме десет дивизии и на тяхно място идват двадесет нови дивизии ”. Руснаците са подготвени да умрат като украинците. Те са три пъти повече, борят се вкъщи си, за тях Донбас е домът, това не е като в Афганистан - те имат всичко зад себе си, тъй че не виждам по какъв начин могат да изгубят. Украинците могат най-вече да възпират руснаците, само че никога не могат да завоюват. Така че не е правилно, че украинците с малко повече въоръжение могат да завоюват. Това единствено удължава спора, Европа обеднява и се погубват човешки животи. Хората, които умират, скърбящите фамилии, хората, които се връщат без лице - би трябвало да знаем какво значи това. Знаете, че когато някой е ранен от осколки на снаряд, към този момент няма лице. Това унищожава идващите им 60 години. Защо? Защо?… Ако погледнем нещата от Марс или Сириус, това са два великана, които не желаят да правят отстъпка. Тъжно е.

- Ще се върна към един аспект, който ми се коства забавен и може би нов в този спор и е обвързван с Бандера и Шухевич, които споменахте доскоро. Аз отразявах спора от двете страни. Бях от украинската страна през април, 10 дни придружавах френски доброволци, които желаеха да се запишат в украинската войска - нещо като в Испанската война, която споменахте, с интернационалните бригади. Имаше някаква наслада от борбата и визията на тези младежи, че са намерили обективна борба. Същевременно имаше и експанзия, всички бяха шокирани от съветската експанзия. А по-късно отидох при съветската страна, тъй че съм бил и от двете страни. Това, което забелязах, когато бях от украинската страна през април, малко се разхождах в някои села, по-конкретно на запад, към Лвов, Яровив, тази зона от Галиция, зона под полско въздействие. Забелязах, че във всяко село има украинско знаме, а до него черно-червено знаме - не го бях виждал…

- Това е знамето на ОУН (Организацията на украинските националисти - бел. пр.).

- Именно, не го бях виждал, само че бях чувал за ОУН и видях също огромни афиши със фотоси, някои от които доста остарели, датираха от Втората международна война, и други, по-нови и постоянно с това знаме. Дадох си сметка, че това съществува във всички села и открих, че това са бандеристки флагове. Осведомих се по въпроса, видях кой е Степан Бандера, поучавам прочее нашите слушатели да се осведомят, да напишат в Гугъл името на Роман Шухевич - животът на това лице е единствено общ брой от убийства - на поляци, евреи, по лист, направен от Степан Бандера. Така че открих тези лица и се пробвах да схвана за какво украинският шовинизъм остава напоен с тези фигури, с Бандера, считан от украинците за татко на нацията. Но мисля, че когато се приказва за Бандера, не може да се раздели от Гладомора, от украинската национална драма, два милиона жертви, макар че числата могат да бъдат оспорени, началото на 30-те години, огромният апетит. Накратко открих, че има материя, за която би трябвало да се приказва, и тогава вашите туитове ме заинтригуваха, а точно, че има медийно безмълвие за това, даже за батальона “Азов ”.

- Аз даже не приказвам за батальона “Азов ”, тъй като батальонът “Азов ” са неонацисти, каквито безспорно има и в Русия. Аз приказвам, първо, за формалното признание на тази фигура, която - разбирам, че украинците не обичат Съветския съюз, тъй като се е случило това е закононарушение против човечеството, каквото е Гладоморът, само че е имало също руснаци, които са умрели, хора, които са умрели в Казахстан, тъй че това не е геноцид - прочее има и историци, които считат по този начин - ориентиран към унищожаването на украинското население. Това е закононарушение против човечеството, ориентирано против тези, които се отхвърляли колективизацията, което е предизвикало гибелта на два-три милиона души в Украйна и безспорно един милион или малко повече в Русия,  защото земеделските земи са били в Украйна, както и в Казахстан. Така че е изцяло обикновено украинците, поляците, които също са страдали от Съветския съюз, да са ядосани на руснаците. Не съм споделил противоположното и в случай че бях на тяхно място, и аз щях да съм им ядосан.

В подмяна на това, боготворенето на такива фигури, даването им за образец на младежта, в случай, че най-лошите погроми са се случили - в това число над майки, баби, момиченца, които са събличали голи и са убивали с един патрон в главата, с удар с дебела тояга…

- И изключително числата - 2,5 млн. евреи в Украйна преди войната, 70 хиляди по-късно.

- Те са били убивани и от германците, само че украинските войски доста са помогнали. Мнозина са се сражавали против нацистите в Червената войска, само че мнозина са помагали в избиването на евреи и доста кланета са осъществени от самите украинци и бандеристите, а германците са разрешавали погромите.

Не желая тази Украйна с нейните “богове ” да влезе в Европейския съюз. Ако създадат сериозен обзор на своята история, са добре пристигнали в Европейския съюз, само че Европа, построена върху успеха над нацизма, не би трябвало да приема страна, която популяризира тези, които са сътрудничели с нацистите и са избили десетки…

- Тогава за какво сте самичък?

- Не, не съм съм.

- Защо Бернар-Анри Леви не приказва за това?

- Защото е захласнат от себе си…

- Не го ли вижда?

- Естествено, че го вижда, всички го виждат, това се знае, само че да се приказва за него, значи да се скапе описа за Украйна. Говорите ми за Бернар-Анри Леви. Начинът, по който той приказва за украинците, е неуместен. Украинците ще паднат от смях, в случай че го видят и чуят. Той приказва за национално схващане, за морално съзнание… Не е истина! Не е истина! Те са също толкоз ужасни като руснаците, тези, които са на власт са корупмпирани. Олигарсите им са едни и същи. Накратко, това е един народ, на процедура еднакъв език, една и съща вяра. Това са два малко различаващи се един от различен народа, които се бият за един район. Но дано си решат казуса, дано им помогнем да си решат проблемите, няма потребност да стартира Трета международна война поради това, нито да се изпращат войски на НАТО. И хората, най-много националната класа, изцяло го схваща и по тази причина почувствах зад себе си форма на течение с хора, които нямат моите политически възгледи, които може би са проамерикански настроени, аз съм проамериканец, които са по-скоро десни, аз от време на време съм ту вдясно, ту вляво, има други, които са леви, само че мисля, че хората виждат и ме познават като откровен човек, който не е зависещ на някакво течение или на политическо придвижване.

- Мислите ли, че едно от обясненията за безхарактерното държание на медиите или на някои сътрудници, които не приказват за тези неща, за бандеризма, е, че в последна сметка това легитимира дискурса на Путин за денацификация?

- В прочут смисъл, да, те самите попаднаха в своя капан. Помолих, желаех да приказвам за това, изпратих публикация на “Монд ”, само че те по този начин и не ми дадоха отговор. Баща ми е писал публикации за “Монд ” от 70-те години, несъмнено 100 публикации е написал. Те даже не ми дадоха отговор. Аз съм писал публикации през 80-те години, само че те даже не ми дават отговор. “Фигаро ” не ми дава отговор, това е срамно, тъй като това им скапва описа и те са също толкоз идеологизирани като другите. Упрекват другите, само че те са същите, не желаят да изрекат нещата. В един миг направиха страница в “Монд ” за Бандера, само че без да кажат, че това в действителност е официално…

- Тази противоречива фигура.

- Човек, който избива десетки хиляди еврейски фамилии, не е противоречива фигура. Но в един миг медиите не могат да се върнат обратно, длъжни са да останат в своя абсурд.

- Последиците от всичко, което се случва, от този спор в Украйна, не е единствено разрушаването на Украйна, само че и евентуалното разрушение на Европа, за което говорихте, както и разрушаването на паметта. Какво мислите, когато виждате, че руснаците не бяха поканени на честването на годишнината от освобождението на Аушвиц?

- Тъжно е, тъй като можеше да бъде миг на умиряване, тъй като руснаците, дружно с украинците, безспорно с украинските войски, които са били в Червената войска, са освободили Аушвиц. Така че беше неточност, че не ги поканиха на честването на годишнината от освобождението. Както беше неточност и изпращането на немски танкове на украинския фронт. НАТО можеше да прояви такт и да каже на германците: “Вие не желаете да изпращате танкове, няма проблем, ще ги намерим отдругаде ”. Аз не съм срещу изпращането на оръжия на Украйна. Украйна беше нападната, обикновено е Европа да ѝ помогне да се отбрани и да ѝ изпрати танкове. Но това не трябва да стига до изпращането на самолети, на ракети, които могат да доближат до Москва, на нуклеарни подводници или нуклеарни самолетоносачи, нито атомна бомба, само че би трябвало да им се доставят средства най-малко да възпрат съветското придвижване. Но повторното изпращане на немски танкове на украинския фронт, до момента в който има съвсем 20 млн. починали руснаци, руски жители, една част украинци, които са били в Червената войска, и цивилни, които са били избити в Украйна, мисля, че това е съществено. Те съумяха да се помирят, откакто съветските войски също бяха в Германия, в която също имаше милиони починали, десетки, в случай че не и стотитици хиляди изнасилени. Двете страни съумяха да се помирят. За благополучие, Шолц сподели “не ” за изпращането на самолети. Несъмнено Байдън също няма да изпрати самолети.

Мисля, че от време на време американците са огромни егоисти - отново споделям, че се усещам колкото французин, толкоз и съвсем американец, бях в американски университет, поставих клетва пред американската Конституция като юрист, тъй че даже когато те вършат неточности, аз се усещам доста проамерикански. Голяма част от моята просвета е американска. Но в същото време не желая да бъда кьорав и виждам въпреки всичко, че в избран миг американците изоставят доста елементарно своите съдружници. Те небрежно изоставиха шаха на Иран, изоставиха Мубарак, изоставиха и Виетнам. В Афганистан дадоха обещание “НАТО ще остане с вас до дъно ”, само че си потеглиха. Тръгнаха си от Ирак. Ако бях украинец, нямаше да разгадавам на помощта на Съединени американски щати, която е досега, в който това не опонира на техните ползи.

- Знаете ли какво споделяше Чърчил за американците?

- Не.

- Той споделяше, че те най-после постоянно постъпват вярно, откакто са пробвали всичко останало. (смях). Така че те ще се отдръпват, тъй като имат този табиет, когато се прецакат нещата. Освен това трендовете в Съединени американски щати се трансформират и изолационизмът постоянно е налице.

- Съществува въпреки всичко и военнопромишленият комплекс, който натиска за изпращането на оръжия…

- 858 милиарда $ е бюджетът им за защита.

- Айзенхауер планува в своята прощална тирада през 1961 година, че би трябвало доста да се внимава с военнопромишления комплекс.

- Всяка година бъджетът за защита нараства с 10% и всички го гласоподават. 858 милиарда $ - това е еквивалентно на сбора от бюджетите за защита на идващите 12 страни.

- Има 30 трилиарда или 30 000 милиарда $ дълг. Така че това е страна, която се държи, тъй като пази свободния свят и би трябвало да бъдем признателни. Аз постоянно съм благодарен на Съединени американски щати, тъй като без американския империализъм, който в действителност има своите дефекти, щеше да има или китайски империализъм, или съветски империализъм, или ислямистки империализъм. Защото в случай че има война и вражеските войски влязат във Франция, не съм сигурен, че ще издържим дълго време. И Европа също схваща, че гарантът за нейната отбрана, за нашата отбрана и за отбраната на самостоятелните ни свободи са Съединени американски щати с техните дефекти.

- С огромните им дефекти. Ще спрем дотук. Благодаря ви доста, Арно Кларсфелд, в действителност ми беше доста прелестно да беседвам с вас! Благодаря на нашите слушатели, че ни следват, ще се забележим идната седмица!

Интервюто с Арно Кларсфелд е осъществено за списанието “Ukraine la vérité qui dérange ” („ Украйна неуместната истина “) в предварителна продажба на omertamedia.fr и по будките за вестници от 24 февруари.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР