Автор: Преслав Райков*През 19-ти век петролната революция обещавала да промени

...
Автор: Преслав Райков*През 19-ти век петролната революция обещавала да промени
Коментари Харесай

Блокчейн. До горе моля!


Автор: Преслав Райков*

През 19-ти век петролната гражданска война обещавала да промени света съществено и значително съумяла. Днес живеем в петролната епоха и черното злато към момента е една от най-широко употребяваните, търгувани и търсени първични материали в стопанската система, заемаща огромна част от заобикалящата ни съвременна среда. За мнозина обаче тази промишленост е считана за от дълго време минала своя връх и постепенно залязваща, без капацитет за допирна точка с високотехнологичните и визионерски практики на бъдещето.

Истината е, че през последните години мръсните ръце на петролната индустрия ловко се трансформираха в промишленост с доста висока степен на софтуерна и осведомителна активност. Секторът към този момент сполучливо ползва новаторски технологии, като изкуствен интелект, машинно самоубочение и интернет на нещата в своите интервенции, а през последните 2 години ловко прохожда и в блокчейн технологиите.

Няколко са провокациите, които накараха петролната промишленост да насочи взор към нововъведението, която стои зад криптовалутите. В сферата на добивните и преработващите си технологии, петролният бранш е доста новаторски и прогресивен, само че административната и комерсиалната страна на промишлеността не са се трансформирали значително през последните 20 години.

Администрирането на интервенциите по добива, преработката и напредването на петрола към момента е извънредно комплициран, динамичен и изключително времеемък развой, ангажиращ големи финансови и човешки запаси. Търговията с нефт и петролни артикули неведнъж се обслужва от задокеански доставки, които би трябвало да се съобразят с непрекъснато изменящи се масиви от национални и локални разпореждания, закони, ограничавания и правила. В допълнение, множеството от огромните покупко-продажбите с нефт се обслужват главно посредством комерсиално финансиране, което се обезпечава от външни финансиращи сътрудници и изисква голям документооборот, а това в допълнение забавя и оскъпява процесите.

В цялостната си комплексност, веригите на доставки, основаването на стойност и сигурността в петролния бранш могат да бъдат доста усъвършенствани посредством капацитета на блокчейн. Ако се реализира опростяване на процесите по администрирането, комерсиалното финансиране, както и по-лесното следене и оценка на суровината, петролната промишленост ще реализира огромна успеваемост в своите интервенции. Именно това е и нишата, от която блокчейн стартира трансформацията в бранша, а през последната година редица планове към този момент сполучливо ползват своите решения в практиката.

VAKT

Месец преди края на 2018 година основаният в Лондон интернационален консорциум VAKT Global, чийто главен акционер е един от огромните петролни търговци - Gunvor, започва сполучливо своята блокчейн платформа за търговия с нефт. VAKT сплотява напъните на едни от най-големите петролни колоси (BP, Shell, Equinor) дружно с одобрени имена в търговията със първични материали, като Gunvor, Mercuria и Koch group, а също и международни финансови колоси в лицето на Societe Generale, ING и АBN AMRO.

Изграден върху блокчейн технологията създадена от JPMorgan – Quorum, VAKT фасилитира първите покупко-продажби, по които сетълмента и финансиращите интервенции бяха осъществени с помоща на блокчейн. За момента сполучливо се осъществиха покупко-продажби с другите видове нефт от европейския бленд БРЕНТ, а през 2019 година се чака и включването на американски петролни артикули, както и на други видове първични материали.

Интересно за VAKT, е че не се лимитира единствено в документалната и бек-офис обработка, а предлага сложно решение, включващо в себе си и уреждането на комерсиалното финансиране, още веднъж посредством блокчейн решение. Очаква се през януари 2019 година платформата да прави директна връзка с различен блокчейн план наименуван Komgo, който е подсилен от същия кръг акционери и се концентрира върху обслужването на комерсиалното финансиране на покупко-продажбите със първични материали.

KOMGO

Komgo е резултат от няколко сполучливи тестови плана в областта на блокчейн търговията със първични материали, като главно се концентрира върху дигитализацията на процесите по комерсиално финансиране. Платформата стана известна при започване на 2018 година, когато в партньорство сред различен колос в сферата – Louis Dreyfus и банките Societe Generale, ING и ABN Amro, се извърши първата договорка по продажба на 60 хиляди тона соя от Съединени американски щати към Китай, по която всички документи - от договорите за покупка, до акредитивите и документите за качество, бяха цифровизирани и обработени през блокчейн платформата, съкращавайки доста времето за сетълмент.

Komgo също е основан върху Quorum и е самостоятелен в обособена частна компания основана в Женева, където е и международния център на търговията със суровивини.
От консорциума удостоверяват, че до началото на 2019 година през Komgo ще могат да се правят финансиращите преводи по комерсиалните покупко-продажби с редица първични материали, в това число нефт, метали и селскостопански артикули.

BTL Interbit

През миналата година още един сегмент от петролната промишленост също организира сполучливи проби и през 2019 година ще е подготвен да осъществя изцяло работещ артикул. Платформата BTL Interbit, създадена от Канадската компания BTL Group (TSXV Exchange: BTL), започва своето блокчейн решение за администриране на търговията и доставките на природен газ.

Пилотният план беше тестван с търговия и сетълмент на контракти за природен газ на европейския пазар. Проектът е построен на база партньорство сред едни от най-големите европейски играчи – Италианската ENI, Британската BP и Австрийската Wien Energie.

В резултат на обещаващите резултати от първата част на плана, в идващото равнище на развиване, наречено OneOffice, се включиха и енергийни колоси, като френската Total, Руската Gazprom, както и търговците от Mercuria. Освен елиминирането на редица операционни опасности и многократното повишение скоростта на транзакциите, резултатите от плана потвърдиха и значително понижаване на разноските по преводите с 30% до 40%.

От компанията потвърдиха, че в напълно близко бъдеще през 2019 година блокчейн платформата на BTL Group – Interbit, ще бъде пригодена и за търговия на други енергийни артикули, като ще бъде налична за повече компании, които ще могат да се включат в действителни условия и търговия.

Petro BLOQ

Друг доста интерес план се развива от канадската холдингова компания Petroteq Energy Inc и по-специално от новото и поделение за блокчейн технологии - PetroBLOQ LLC. Компанията, коята дава цялостен набор от услуги в петролната промишленост, се концентрира върху цената, която блокчейн може да отключи във веригите на доставки и дигитализацията на активи на петролни и газови компании.

PetroBLOQ беше стартиран в средата на 2017, като взаимен план сред Petroteq Energy и First Bitcoin Capital Corp, които са софтуерна компания за развиване на блокчейн приложения. Основната цел на създаването е да се форсира цикълът на разплащания сред фирмите, като това доста ще понижи и риска, подбуден от волатилноста в цените на петрола.

Обещаващият капацитета на PetroBLOQ докара до сключването на контракти с мексиканската национална петролна компания – Pemex, както и с още един мексикански холдинг от петролната сфера - Grupo Pelge, с които PetroBLOQ към този момент сполучливо тества своите софтуерни решения. В края на 2018 година първата блокчейн платежна трансакция беше сполучливо осъществена, а получатели бяха самите First Bitcoin Capital Corp., които получиха част от сумата, дължима им за създаването на платформата. PetroBLOQ e член на HyperLedger и употребява технологията в своите решения.

IBM BlueMix

Пилотен план сплоти напъните на френската банка Natixis, суровинния колос Trafigura и френското поделение на IBM. Към момента сполучливо се тества блокчейн платформа, която ще ръководи процесите по комерсиално финансиране и сетълмент при търговията с американски петролни артикули.

Блокчейн решението е построено въз основата на Hyperledger Fabric, а самата платформа е основана в облака на IBM - Bluemix, който беше подсилен от редица софтуерни, финансови и индустриални вложители. Очаква се през 2019 година платформата да започва публично, а към нея да се прибавят и благоприятни условия за финансиране и на покупко-продажби с други първични материали. Тестовата фаза на плана регистрира, че от сключването на договорката до финалната доставка на суровината се реализират приблизително към 14 преводи, които се правят сред другите участници по веригата на доставки.

Паралелно от IBM също водят взаимен блокчейн план и със SAP, ориентиран към администрирането на счетоводните интервенции при петролни консорциуми, които се водят от два или повече участника и изискват комплицирани транзакционни и документални процеси. Разработчиците от IBM удостоверяват, че слагането на всички участници на едно място значително ще опрости процесите по покупко-продажбите и ще спомогне за по-голямата успеваемост и сигурност по веригата на доставки.

Именно това е и една от главните характерности, които носят голяма стойност в блокчейн модела. В даден миг съществува единствено един вид на истината, който е доказан от всички участници в мрежата. В този подтекст блокчейн ще отключи голямата си стойност в петролната промишленост, като форсира, усъвършенства и направи придвижването на информация сред другите участници взаимно, унифицирано и мъчно за манипулиране.

В напъните да се цифровизират петролните преводи се включиха даже и консултантите от Deloitte, които създават пилотен план ориентиран към физическата търговия на суровината. Проектът е подсилен от водещи компании от петролната и газова сфера и сега се тества върху търговията с рафинирани дизелови артикули на европейския сегмент “ARA” (Амстердам-Ротердам-Антверпен)

Според различен от водещите играчи в блокчейн средите - Accenture, софтуерната иновация може доста да понижи разноските на фирмите, които са главно ангажирани в преноса и търговията на нефт и петролни артикули. Според Accenture могат да се спестят от 5 до 7% от разноските свързани с администрирането единствено на транспортните действия.

Въпреки че капацитетът на блокчейн е голям, не би трябвало да го считаме за панацея и решение на всички проблеми. На първо място, блокчейн е нов метод за правене на нови неща и с цел да измести към този момент съществуващите решения ще би трябвало първо да се потвърди. Разходите за проби, разработка и имплементиране са основни и фирмите, които го ползват, ще би трябвало в действителност да извлекат стойност от потреблението му в практиката.

В едно от изследванията на консултантската компания PWC, петролният бизнес към този момент е определян като един от най-непривлекателните за работа от младежите. Много скоро обаче този бранш ще се нуждае от пресен човешки капитал, а един от методите да се привлекат младежите е като ускорено се осъществяват новите технологии. Днес петролната промишленост има своите провокации, които обаче могат да бъдат доста понижени, в случай че не и изцяло отстранени, посредством постигането на по-голяма успеваемост, бистрота и сигурност. За да се реализира сходно усъвършенстване, промишлеността би трябвало да се отърси от остарелите платформи за търговия, несигурните и евентуално рискови практики при документооборота, както и тежките и мудни системи за надзор. Необходимо е да влезе с цялостна мощ в цифровата ера, а в тази задача огромна роля ще играе и блокчейн трансформацията.

-------------------------------------------------------------------------------------

* Преслав Райков сега работи като commodity risk analyst в компания, която е от най-големите търговци на първични материали. Преди това 2 години е бил на позиция Commodity analyst за един от огромните брокери на финансови услуги (FXCM), както и 3 години в отдел Corporate&Investment banking в централата на Societe Generale в София. Магистър е по “Финансов мениджмънт” и бакалавър по “Прогнозиране и планиране” от УНСС. Специализирал е интернационална стопанска система в Барселона и Единбург, както и финансови пазари в Букурещ. Работи и имам ползи в областта на финансовите пазари и по-специално петролните пазари, като и интензивно търгува на тях.

--------------------------------------------------------------------------------------

Източници:

1. https://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/ey-overview-of-blockchain-for-energy-and-commodity-trading/%24FILE/ey-overview-of-blockchain-for-energy-and-commodity-trading.pdf

2. https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/de/Documents/energy-resources/gx-blockchain-report-future-in-oil-and-gas.pdf

3. https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/us/Documents/process-and-operations/us-cons-digital-oil-gas-blockchain-client-story.pdf

4. https://www.vakt.com/

5. https://komgo.io/

6. https://petrobloq.com/

7. http://btl.co/press/the-btl-interbit-blockchain-platform-to-drive-next-phase-of-energy-trading-system-with-market-leading-european-energy-firms.html

8. https://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/51951.wss
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР