Автор: Камелия Павлова Формално Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани Иван Гешев

...
Автор: Камелия Павлова
Формално Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани Иван Гешев
Коментари Харесай

Ще свали ли Радев Гешев?

Автор: Камелия Павлова

Формално Висшият правосъден съвет (ВСС) в профил Иван Гешев от поста основен прокурор. Това бе невиждан акт, който не се е случвал през миналите над 30 години. Но решението на съвета, взето в понеделник, е единствено първата стъпка от една процедура. Реално сега Гешев продължава да е основен прокурор и да управлява държавното обвиняване. Защо се случва това?

Процедурата по освобождение на основния прокурор е огледална на тази по назначението му. За да стартира, би трябвало да има предложение от членове на съвета, което да бъде гласувано. След това Висш съдебен съвет не назначава основния прокурор. Прави го президентът. Затова съветът просто предлага на президента един човек за един пост. Краят на процедурата настава едвам когато президентът подпише декрет за назначението. Важно е да се означи, че той може да откаже издаването на декрет единствено един път. Ако същият човек му бъде препоръчан повторно (както се случи с Гешев), е задължен да подпише.

Същият път би трябвало да бъде извървян и когато началникът на прокуратурата се освобождава. Към момента декрет на Румен Радев няма, т.е. Гешев е отхвърлен, само че не е освободен.

Днес обаче обстановката е доста по-сложна, в сравнение с беше преди три години и половина при назначението му. И освен политически, а и юридически. Съвсем неотдавна Народното събрание одобри механизъм за следствие на основния прокурор. Това значи, че бе основана фигурата на така наречен специфичен прокурор. Идеята е той да се назначава по особена процедура и да може да проверява основния за осъществени от него закононарушения. Наред с тези промени бяха признати и нови текстове в Закона за правосъдната власт. С тях бе понижено изискващото се за назначение и освобождение на основния прокурор болшинство. Това към този момент се прави с 13 вместо със 17 гласа във Висш съдебен съвет. Затова в понеделник 16 гласа бяха задоволителни.

Гешев по никакъв начин не харесва така наречен механизъм за надзор на основния прокурор. Още преди законът да бъде признат, той разгласи, че ще го нападна пред Конституционния съд (КС) в опит наредбите да бъдат анулирани. И ето тук се появява огромната въпросителна след формалното премахване на Гешев от поста му.

Президентът Радев може да не подпише декрет незабавно (такива сигнали към този момент даде един от съветниците му), а да чака решението на Конституционен съд по жалбата на Гешев. Този съд по принцип е тромава институция. Само с цел да се реши дали една тъжба е позволена или не, от време на време лишава седмици, че даже и месеци. Самата процедура по изговаряне е още по-бавна, може да отнеме даже години.

И по този начин, в случай че Радев реши да чака Конституционен съд, а Конституционен съд реши да не бърза, Гешев може да остане основен прокурор още дълго време. Но и да не беше това, президентът отново не е привързан със периоди за издаване на декрет.

Конституционните съдии бяха сезирани от основния прокурор и с втора тъжба, само че по друга тематика. Гешев твърди, че защото мандатът на Висш съдебен съвет е изминал, не би трябвало този състав да взема решение за отстраняването му. Т.е. основният прокурор желае Конституционен съд да се произнесе не е ли нарушаване цялата процедура. Тук може да се допусна, че Гешев евентуално ще удари на камък, защото конституционните съдии са се произнасяли на общо съображение за изтеклите мандати на разнообразни държавни органи. Решението бе, че те би трябвало да извършват отговорностите си до момента в който има избор на нов техен състав. Това важи и за Висш съдебен съвет както и за всеки орган с мандат. Т.е., в случай че Конституционен съд ненадейно не не помни предходното си решение по тематиката, би следвало жалбата на Гешев да бъде отхвърлена.

Това обаче не е единственият ход, с който той може да забави излизането си от кабинета на четвъртия етаж на Съдебната палата. Както е известно, решенията на Висш съдебен съвет могат да се апелират пред Върховния административен съд. Това за отстраняването му – също. Гешев сигурно ще се възползва от тази опция. Вярно, че жалбата не стопира решението, само че това сигурно може да разбърка проектите. Още повече, че основният прокурор бе освободен по една извънредно оскъдно разказана в закона процедура, по която няма правосъдна процедура. Иначе казано – съдът, според от личното пояснение на закона, може да открие куп нарушавания и да върне проблема за ново изговаряне във Висш съдебен съвет. И при този сюжет се чака закъснение с месеци, в случай че не и с години.

Но все пак не трябва да се не помни, че най-малко сега-засега основният прокурор е отхвърлен от поста си. Това е един добър мотив за равносметка за (не)свършеното от него през миналите три и половина години.

Мандатът на Гешев стартира шумно във всеки смисъл. Докато Висш съдебен съвет гласуваше кандидатурата му, на улицата извън имаше митинги „ за “ и „ срещу “ него. Когато публично пое поста, Гешев стартира да афишира война всичко, което не му харесва. Първо беше битовата престъпност. Главният прокурор стартира да върви по села и паланки и да се среща с бити и ограбени пенсионери. От това битовата престъпност не понижа, само че пък рейтингът на Гешев се усили.

Имаше и каузи против „ олигарси “, както самичък основният прокурор ги наричаше. Последователно бяха задържани Ветко и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков. Акция имаше и против Атанас и Пламен Бобокови. През 2020 година за първи път бе задържан настоящ министър – тогавашният на околната среда и водите Нено Димов. Той бе упрекнат поради водната рецесия в Перник. Срещу всичките започнаха каузи. Нито едно от тях не е завършило към днешна дата. Прокуратурата повдигна обвинявания и на Васил Божков, само че той избяга в чужбина. От времената когато не бе основен прокурор е и друго известно дело на Гешев – следствието на банкрута на КТБ. То към момента е на първа инстанция и надали ще завърши в околните най-малко десетина години.

Малко по-успешно се показа основният прокурор по линия на съветския шпионаж. Там за наказани не може да се приказва, само че пък няколко дипломати бяха изгонени. Ако не друго, най-малко бе показано, че има воля за деяние в тази посока.

Дела против политици през последните години не е имало, в случай че не броим упоменатия министър Димов. Едва в последните седмици основният прокурор стартира да желае имунитети на депутати, в това число и на Бойко Борисов поради „ Барселонагейт “. Както и на Кирил Петков. Дали от тези следствия ще излезе нещо е рано да се каже. Почти несъмнено е, че даже и да се възползва от всички процедури, Гешев най-вероятно няма да остане на поста си. Избор на нов основен прокурор ще има евентуално през есента. През това време ще се случват доста забавни неща. Може откакто Гешев остане отвън играта, следствията против политици вълшебен да изчезнат.

Етикети: Иван ГешевкоментарПубликация: Камелия ПавловаРумен Радев
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР